שתף קטע נבחר

"אפשרו אשפוז כפוי בעת אירוע מוחי"

15 אלף חולים נפגעים מדי שנה משבץ מוחי. 70% מהם מגיעים באיחור לבית החולים, ולכן אינם יכולים לקבל טיפול שיכול להציל את חייהם. מנכ"לית עמותת נאמ"ן לנפגעי אירוע מוחי חושבת שהגיע הזמן לשנות את החוק - ולאפשר למד"א לפנות חולים אלו בניגוד לרצונם

התנגדותו של דורון נשר לאישפוז במהלך אירוע המוחי בו לקה, וסירוב צוות מד"א לאשפזו בכפייה, מחדדים את השאלות מהן השלכותיו של אירוע מוחי על יכולת השיפוט ובקורת המציאות של החולה ושל מי האחריות לקבל את ההחלטה על הטיפול בחולה ולהציל את חייו?

 

דורון נשר - השתלשלות העניינים:

דורון נשר במצב קשה; אשתו: מד"א סירבו לפנות

האם דורון נשר הופקר בגלל הוראות מד"א?

לא תמיד תדעו שהוא תוקף: הכל על שבץ מוחי

 

ניקח לדוגמה חולה שסובל משבץ לב. צוות מגן דוד אשר יוזעק לטפל בו, יגיש מיד את הטיפול הראוי, אם החולה בהכרה, סביר להניח שלא יתקל בכל התנגדות לטיפול. אם אינו בהכרה – אין כאן שאלה. אך משנעצר הקריש בכלי דם למוח, קשה לאמוד את מידת יכולת החולה לקחת אחריות על המשך הטיפול. גם אם יוזעק פסיכאטר לתת חות דעת על כשירותו של החולה לקבל החלטה, אין בידו הכלים הנוירולגים לאמוד אותה.

 

ובינתיים, שעון הזמן אוזל. מרגע בו מתחיל התקף אירוע מוחי יש חלון הזדמנויות

צר של 4.5 שעות בלבד במסגרתו ניתן לטפל בתרופה ממיסת קרישים, אשר מצילה חיים ומונעת נכות, או לחילופין לבצע ניתוח לשליפת הקריש מהמוח. כל דקה היא קריטית. איחור באישפוז ובקבלת טיפול רפואי דחוף גוזר על החולים מוות או נכות קשה ואיומה. לאחר אירוע מוחי מתים בכל דקה 1.9 מליון תאי מוח, ולכן הזמן שווה למוח.

 

במדינת ישראל אשפוז כפוי מוסדר בחוק טיפול בחולי נפש התשנ"א-1991 ומתייחס להתקפים פסיכוטיים בלבד. במצב של אירוע מוחי פעמים רבות החולה אינו מבין את גודל הסכנה הנשקפת לו או אינו מסוגל לתקשר כראוי עם סביבתו, על כן אין מקום לתהליך של דיון עם החולה במטרה לקבל הסכמתו ויש לתקן את החקיקה כך שתאפשר לצוות מד"א לאשפז אותו גם בניגוד לרצונו. מדובר בדיני נפשות.

 

15 אלף אנשים בישראל נפגעים מדי שנה משבץ מוחי. כ-25% מהחולים נפגעים מתחת לגיל 60. יותר מ-70% מהנפגעים מגיעים לבית החולים באיחור. עמותת נאמן, עמותת חולים נפגעי אירוע מוחי, משקיעה מאמצים ומשאבים כדי הגביר את מודעות הציבור הרחב לסימני אזהרה המעידים על התרחשותו של אירוע מוחי ומדגישה את חשיבות הפינוי באמבולנס. אולם, אם ידיהם של הפרמדיקים כבולות על פי החוק היבש והם אינם מפנים חולים חסרי ישע, הרי שכל מאמצינו למניעת מוות ונכות נדונים מראש לכישלון.

 

העמותה מגוייסת לפעול לשינוי החוק הקיים וכן להמשיך לפעול למניעת המחלה ולשיפור השיקום ואיכות החיים של הנפגעים ובני משפחותיהם.

 

הכותבת היא מנכ"ל עמותת נאמן, עמותת חולים נפגעי אירוע מוחי

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שעון הזמן אוזל - אפשרו פינוי בכפייה
צילום אילוסטרציה: הרצל יוסף
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים