שתף קטע נבחר

אירופה מאיימת על איראן: עוד סנקציות בקרוב

כשברקע הדיווחים על תקיפה ישראלית אפשרית והשאיפה בישראל להגביר את הלחץ הבינלאומי על טהרן, אמר שר החוץ הגרמני: "אם איראן לא תשוב לשולחן, נצטרך להטיל עוד סנקציות כבר בתוך שבועות". צרפת: מתחילים לעבוד על הצעות לעיצומים

שר החוץ של גרמניה, גידו וסטרוולה, אמר אמש (יום ו') כי על האיחוד האירופי להטיל סבב סנקציות נוסף על איראן בקרוב, אולי בתוך שבועות, כיוון שטהרן עדיין אינה משתפת פעולה עם הדרישות הבינלאומיות בכל הנוגע לתוכנית הגרעין שלה. שר החוץ של צרפת, לורן פביוס, הצטרף לדבריו, ואמר כי יעבוד יחד עם וסטרוולה ועם עמיתם האיטלקי בימים הקרובים על הצעה לסנקציות חדשות.

 

עוד חדשות ב-ynet:

 

"יהיה צורך בסנקציות, ובקרוב", אמר שר החוץ וסטרוולה לסוכנות הידיעות רויטרס בשולי ישיבת שרי החוץ של האיחוד האירופי בקפריסין. "אם הם לא ישובו לשולחן המשא ומתן, אז נראה שיש צורך בסבב סנקציות חדש. זה לא משהו שיחכה לשנה הבאה, אנחנו מדברים על השבועות

הקרובים".

 

להצהרותיהם של וסטרוולה ופביוס יש משמעות רבה, כיוון שלגרמניה וצרפת יש משקל משמעותי בקואליציה האירופית נגד איראן, והן מסמנות נכונות גוברת ביבשת להחריף את העיצומים על משטר האייתוללות. יש לזכור כי ההצהרות באות אחרי תקופה של דיווחים גוברים על האפשרות שישראל תתקוף באיראן בקרוב, דיווחים שבעולם היו שייחסו לרצון של ישראל להדק את החבל סביב צווארו של המשטר האיראני בעזרת סנקציות נוספות מהמערב או בעזרת איומים אמינים של המערב בתקיפה צבאית באיראן.

 

מנהיגי איראן. מנסים לשכנע שהסנקציות לא משפיעות עליהם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מנהיגי איראן. מנסים לשכנע שהסנקציות לא משפיעות עליהם(צילום: AFP)

 

רק לפני חודשיים נכנס לתוקפו חרם הנפט שהטיל האיחוד האירופי על איראן, חרם שעליו הוחלט בסוף השנה שעברה. חרם הנפט הוא הסנקציה החריפה ביותר שנקט האיחוד נגד איראן, מיצואניות הנפט הגדולות בעולם, שכלכלתה תלויה רבות בהכנסות ממגזר הנפט. הצהרת שר החוץ הגרמני היא סימן נוסף לכך שגם כעת, כשארבעה סבבי סנקציות של האו"ם ושורה של סנקציות מצד האיחוד האירופי חונקות את איראן, יש להוסיף ולהקשיח אותן כדי להצליח לגרום לטהרן לוותר על תוכנית הגרעין הצבאית ללא צורך בתקיפת מתקני הגרעין.

 

בחודש יוני השנה, בעקבות כישלון של עוד סבב שיחות עם טהרן, קרא שר החוץ של צרפת פביוס להקשיח את הסנקציות על איראן אם לא תנהל משא ומתן ברצינות בנוגע לתוכנית הגרעין שלה. היה זה סימן ראשון לנכונות של אירופה לנקוט עיצומים חריפים עוד יותר כלפי טהרן. מאז לא הושגה כל התקדמות בשיחות עם איראן.

 

סנקציה חד צדדית: קנדה מנתקת יחסים עם איראן

אף שהאיראנים דבקים בסירובם להשעות את תוכנית הגרעין, ידיעות המגיעות מהמדינה מעידות על כך שלעיצומים יש השפעה רבה על הרחוב האיראני. ערכו של המטבע האיראני פחת באופן דרמטי בשנה האחרונה, ובמדינה מדווחים על קושי בהשגת עוף בשל מחירו הגבוה ועל עלייה משמעותית במחיריהם של מוצרים נוספים. בניסיון לשטות במערב, ניסתה איראן לצנזר את הדיווחים על הקשיים שגורמות הסנקציות למדינה, ושר התרבות הורה לכלי התקשורת להימנע מלדווח על השפעתן.

 

בצעד חריג המעיד אף הוא על הלחץ הבינלאומי הגובר על איראן, הודיעה אתמול קנדה כי היא משעה את היחסים שלה עם איראן, סוגרת את השגרירות שלה בטהרן ומגרשת את כל הדיפלומטים האיראנים משטחה. על המהלך הדרמטי הודיע שר החוץ של קנדה, ג'ון ביירד.

 

ישיבה של שרי החוץ האירופים בבריסל. ארכיון (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ישיבה של שרי החוץ האירופים בבריסל. ארכיון(צילום: AFP)

 

בהודעה שפרסם השר הסביר כי ממשלת איראן "מהווה כיום את האיום המשמעותי ביותר לשלום העולם והביטחון בעולם". הוא הזכיר את תוכנית הגרעין של איראן ואת הסיוע הצבאי שהיא מגישה למשטרו של בשאר אסד בסוריה, הטובח באזרחיו. "המשטר האיראני מספק סיוע צבאי הולך וגובר למשטר אסד; הוא מסרב לשתף פעולה עם החלטות האו"ם בנוגע לתוכנית הגרעין שלו; והוא מאיים באופן עקבי על קיומה של ישראל, משתמש ברטוריקה אנטישמית ומסית לרצח עם", נאמר בהצהרה.

 

קנדה ידועה כידידה גדולה של ישראל, ולאורך השנים התייצבה לצדה נחרצות בכל הקשור לתוכנית הגרעין של איראן. ראש הממשלה, בנימין

נתניהו, מיהר לברך את עמיתו הקנדי, סטיבן הרפר, על "נקיטת צעד מנהיגותי ונועז ששולח מסר ברור לאיראן ולעולם כולו".

 

מלשכת ראש הממשלה בירושלים נמסר: "שבוע אחרי מופע האנטישמיות והשנאה בטהרן ממשלת קנדה נוקטת צעד מוסרי ראשון במעלה. הנחישות שמופגנת על ידי קנדה חשובה מאוד כדי שהאיראנים יבינו שאינם יכולים להמשיך במרוץ לנשק גרעיני. הצעד המעשי הזה צריך לשמש דוגמה לקהילה הבינלאומית למוסריות ואחריות בינלאומית. חשוב שללחץ הזה תצטרף הקהילה הבינלאומית, על ידי הצבת קווים אדומים ברורים לאיראן".


פורסם לראשונה 07/09/2012 19:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר החוץ הגרמני, גידו וסטרוולה
צילום: AP
נשיא איראן, מחמוד אחמדינג'אד
צילום: AP
מומלצים