שתף קטע נבחר

"להקצות בנייה לדיור מוגן - כמו לזוגות צעירים"

העלייה בתוחלת החיים בישראל מביאה לעלייה בביקושים לדיור מוגן, אך רשתות הדיור המוגן טוענות שמשרד השיכון לא מקצה די קרקעות לבנייה וסבורות שצריך לסייע לאוכלוסייה המבוגרת בדיוק כמו לזוגות הצעירים. הן מציעות פתרונות מגוונים, למשל לייעד את אחד המגדלים בפרויקט "השוק הסיטונאי" בת"א לקשישים

אחת הטענות העיקריות במחאת הדיור היא שהמדינה מזניחה את מעמד הביניים - ונראה כי הזנחה זו לא פסחה גם על גיל הזהב. מבדיקת ynet עולה כי מבוגרים ממעמד הביניים המתגוררים באזור המרכז יתקשו למצוא דיור מוגן בקרבת מקום. זאת משום שמשרד השיכון, המשווק קרקעות לדיור מוגן, מתרכז בעיקר בפריפריה.

 

כתבות נוספות על דיור מוגן בערוץ הנדל"ן :

 

על פי נתוני הלמ"ס, ישנה עלייה הדרגתית בתוחלת החיים בישראל. כיום גבר ישראלי חי בממוצע 79.7 שנים ואישה ישראלית חיה 83.4 שנים. בגילאים אלה קיימות לרוב שתי אפשרויות: מעבר לבית אבות או לדיור מוגן, המופעלים על ידי המדינה או על ידי השוק הפרטי.

 

כיום מפעיל משרד השיכון 100 בתים לדיור מוגן המכילים קרוב ל-12 אלף יחידות דיור, שבהן מתגוררים כ-16 אלף קשישים הזכאים לסיוע מהמדינה. רבים מהם הם עולים מחבר העמים ומאתיופיה והם משלמים שכר דירה מסובסד בגובה 8% מהכנסותיהם מהביטוח הלאומי. כלומר: זוג משלם כ-319 שקל בחודש ויחיד משלם כ-211 שקל בחודש.

 

אך מה קורה בשוק הפרטי, המיועד לאוכלוסייה המבוגרת המבוססת יותר? על פי נתונים של חברת המידע העסקי BDI, בישראל יש כיום רק 12,500 אלף יחידות לדיור מוגן ב-75 מבנים. לטענת גורמים בשוק הדיור המוגן הפרטי, בנייה של יחידות דיור נוספות כאלה מתנהלת בעצלתיים.

 

"להקצות מקום בפרויקט השוק הסיטונאי לדיור מוגן"

"ישנו מחסור בקרקעות לדיור מוגן", טוען דורון ארנון, מנכ"ל רשת מגדלי הים התיכון, המפעילה חמישה בתים לדיור מוגן ברמת השרון, בסביון, בנורדיה, בבת ים ובכפר סבא. ואולם, בד בבד יש ביקוש עצום ליחידות מגורים עבור האוכלוסייה המבוגרת.

 

לדברי ארנון, המדינה לא משווקת מספיק קרקעות לדיור מוגן: היא מציעה קרקעות רבות בפריפריה, בזמן שלמעלה ממחצית מהאוכלוסייה המבוגרת מתגוררת במרכז ובאזור השרון.

 

עוד הוא מוסיף כי במסגרת השיווק שמבצע משרד השיכון, האחרון מציע תוכניות לבנייה של פחות מ-180 יחידות מגורים בכל בית. המשמעות היא שהקבלנים שירכשו את הקרקעות יבנו בתי אבות ולא בתים לדיור מוגן.

 

ההבדל הוא שבבתי אבות חולקים הדיירים חדרים, ובבתים לדיור מוגן מתגוררים הדיירים ביחידות דיור עצמאיות ונהנים מסטנדרט בנייה גבוה ומשירותים כגון חוגים, סרטים, מועדון כושר ועוד. עבור ארנון וחבריו מהשוק הפרטי, מדובר בצעד שאינו משתלם כלכלית.

 

"בשורה התחתונה, למרות הביקוש העצום כרגע יש באפשרותנו להקים רק בית דיור מוגן אחד - בגני תקווה", אומר ארנון. לדבריו, כל עוד לא ייבנו בתי דיור מוגן נוספים, המחירים שלהם לא יירדו בשל הביקושים הגבוהים.

 

אז מה הפתרון? ארנון סבור כי על רשויות התכנון להקצות יחידות למגורים לטובת דיור מוגן, בדיוק כפי שמוקצות יחידות לטובת זוגות צעירים. כך, לדוגמא, בפרויקט השוק הסיטונאי בתל-אביב, מציע ארנון להקצות את אחד המגדלים יהיה לטובת דיור מוגן.

 

הדמיה של פרויקט השוק הסיטונאי. מגדל אחד גם לאוכלוסייה המבוגרת? (באדיבות יער אדריכלים ) (באדיבות יער אדריכלים )
הדמיה של פרויקט השוק הסיטונאי. מגדל אחד גם לאוכלוסייה המבוגרת?(באדיבות יער אדריכלים )

 

תמ"א 35: דיור מוגן על חשבון דיור ביישוב

לדברי יהושע שפונדר, בעלי רשת הדיור המוגן "פרוטיאה בהר" במושב שורש ליד ירושלים, יש בעיה נוספת בתחום הדיור המוגן: תמ"א 35. תוכנית תמ"א 35 אושרה ב-2005 ומטרתה להגדיר את הפיתוח העתידי של יישובים במדינה.

 

על פי התוכנית, לכל ישוב מוקצות מספר יחידות דיור, כאשר יחידות הדיור המוגן נחשבות ליחידות הדיור והן להן הקצאה נוספת.

 

לדברי שפונדר, ביישובים רבים לא מעוניינים לקדם פרויקטים לדיור מוגן - משום שהם על חשבון יחידות למגורים. "מאז אושרה תמ"א 35, תוכניות לבניית בתים לדיור מוגן לא מאושרות משום שהן באות על חשבון תוכניות למגורים", הוא אומר.

 

לדבריו, "המדינה צריכה לשווק קרקעות עם 30 אלף מ"ר לבנייה כדי לתת מענה לאוכלוסייה המבוגרת . חברות בתחום לא יכנסו לפרויקט שיש בו פחות מ-250 יחידות. אפילו אם יתנו לי קרקע בחינם לאישור פרויקט עבור 120 יחידות, אני לא אקח משום שזה הפסד כספי".

 

 

 

משרד השיכון: העלינו את קצב השיווק

במשרד השיכון דוחים את הטענות לפיהן אין די קרקעות לדיור מוגן. "הטענה אינה נכונה ובתקופה האחרונה אף גבר קצב שיווקי הקרקעות לדיור מוגן, לרבות באזורי הביקוש, אך לא תמיד המכרזים זוכים להצלחה", מסבירים במשרד.

 

עוד מוסיפים כי "מבחינת השיווקים של מינהל מקרקעי ישראל לבניית דיור מוגן לשוק פרטי עולה כי הקצב הוגבר באחרונה, כאשר ב-12 החודשים האחרונים פורסמו ו/או נמצאים באוויר מכרזים לבתי דיור מוגן בדימונה, בבאר יעקב, ברחובות, בירושלים, בשדרות, בבית שמש, בכפר יונה, בבני ברק ובכרמיאל.

 

"כמו כן, בתקופה הקרובה צפויים מכרזים לשטחים המיועדים לדיור מוגן בערים מבוקשות במרכז הארץ: 120 יחידות דיור ביבנה ו-120 יחידות דיור במודיעין ישווקו עבור גיל הזהב. בחודשים האחרונים נסגרו בהצלחה מכרזים לדיור מוגן (בתי אבות - א.ש) בשדרות, בכרמיאל בבית שמש ובכפר יונה, לעומת מכרזים שלא צלחו ברחובות, בירושלים ובבני ברק".


פורסם לראשונה 09/09/2012 16:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לא רק הזוגות הצעירים חסרי דירה
צילום: shutterstock
דורון ארנון, מנכ"ל רשת מגדלי הים התיכון
מומלצים