שתף קטע נבחר

שביל הבניאס התחתון: ללוות את הנחל עד לירדן

פינות פיקניק על שפת הנחל, אשכולות ענבי בר, פטל ותאנים לאורך הדרך וכמובן רחצה קרירה - טיול בשביל הבניאס התחתון הוא בדיוק מה שצריך בשביל להכיר את ארץ פלגי המים בצפון

ביום חם אין דבר חכם יותר לעשות מאשר לעלות צפונה לאצבע הגליל. באזור מקורות הירדן, המכונה גם ארץ פלגי המים, יש מים בשפע ושלל פינות גן עדן.

 

שביל הבניאס התחתון, אחד מרשת שבילים נהדרת שעוקבת אחר מהלכם של הנחלים הגדולים באזור, מלווה את הבניאס התחתון מאזור שאר ישוב ועד שדה נחמיה. שם מתאחד הבניאס עם הדן והחצבני וממשיך לזרום בשם ובמעמד חדשים כנהר הירדן.

 

השביל עובר על גדת הנחל המזרחית וממנו תוכלו להיכנס מעת לעת אל המים הקרים, בזהירות הראויה לצעוד בתוכם מעט, לצוף עם הזרם, לשחות ושוב לצאת אל השביל. פיקניק על שפת הנחל שכולל פירות קרים מקופסת הפלסטיק הוא בגדר חובה, ואם לא הספקתם להתארגן יחכו לכם בסוף הקיץ לאורך הדרך אשכולות ענבי בר, פטל וקצת תאנים שהספיקו לה.


מפת הטיול בבניאס התחתון

 

איך מגיעים?

בכביש 918 נוסעים לכיוון דרום-מזרח. חולפים על פני חורשת טל וכקילומטר ממזרח לאתר, כ-100 מטר ממזרח לכביש הכניסה הדרומי לשאר ישוב, חונים ליד גשר מעל הבניאס (1), סמוך לכפר סאלד.

 

לנקודת הסיום

בכביש 9779, בין קרית שמונה לעמיר, נוסעים עד לכביש הכניסה לשדה נחמיה. חונים במגרש החניה שמדרום לשער הקיבוץ (13).

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

 

מהחניון שליד הגשר (1) יוצאים בשביל דרומה. מימין (מערב), כמעט בצמוד, זורם נחל חרמון (הבניאס). בקילומטר הראשון יש שלושה שבילים שיורדים ימינה אל הנחל, בחסות הצל הקריר של עצי הערבה והדולב. בהמשך רואים משמאל (מזרח) מתקן לטיהור מים של מפעל הדן המזרחי (2).

 

אחרי כ-500 מטר חוצים מעין תעלה גדולה ורחבה (3), כאן שכן, עד למלחמת העצמאות, כפר בדואי זעיר בשם מדאחל. בקיבוצים הסמוכים חששו שהשריון הסורי יגלוש באזור זה מרמת הגולן אל העמק ולכן הועמקה והורחבה תעלת המים של מדאחל ונבנה סכר בטון. חברי קיבוץ שדה נחמיה, שנקרא אז חוליות, היו אמורים לפתוח את הסכר ולהציף את השטח כדי לבלום את הסורים.


זרמו איתו. הבניאס התחתון (צילומים: קרן סמואל-דלח)

 

בין העצים, על גדת הנחל

לאחר עוד כ-500 מטר מגיעים אל חניון האופניים הראשון (4), הנמצא משמאל (מזרח) לשביל. מכאן ואילך השביל נישא על סוללת עפר. באחת הנקודות שמהן אפשר

לרדת אל הבניאס צומח דקל על גדת הנחל (5). ממקום זה מתחיל שביל פנימי מקסים המתפתל והולך בין עצי הגדות. בקיץ החמים זהו שינוי מרענן, הליכה בגדת הנחל בצל ערבות וקנה.

 

השביל ממשיך והולך ובסופו מדלג על ערוצים נוספים, באמצעות גשר, עד שהוא בא אל חורשת צפצפות גדולה ומרווחת בסמוך לנחל (6). החורשה מכונה היריד או האבוקדו, שכמו הדקל, גם הוא גידול שלא צלח באזור.

 

השביל נמשך בצל הצמחייה, וכעבור כמה מטרים מגיע אל חניון אופניים שני (7). יוצאים מסבך הצמחייה רק בחניון השלישי (8) והולכים על הסוללה שמשמאל לנחל. כ-200 מטר מדרום לחניון מגיעים אל מפגש הנחלים (9), שם נשפך אל הבניאס אחד מפלגיו הרבים של הדן. כ-100 מטר מדרום לפלג הדן נשמע רעמו המתגלגל של מפל (10). חולפים על פני בית העלמין של שדה נחמיה ומגיעים לשער הצפוני של הקיבוץ (11).


שינוי מרענן גם לימות הקיץ. הבניאס בזרימתו

 

האי של שדה נחמיה

מעבר לנחל, מימין, נראית חורשת איקליפטוס. זהו האי של שדה נחמיה. הנחל הזעיר המקיף אותו ממערב הוא שריד לאפיק ההיסטורי של הבניאס. משערים שהאי היה בנקודת המפגש הקדומה בין החצבני (נחל שניר) לבניאס.

 

האפיק הוסדר אחרי שב-1963 הציף הבניאס את שדה נחמיה ואת קיבוצי הסביבה. במהלך העבודות להסדרת האפיק נמצאו שרידי גשר ממלוכי ממש בסמוך לאי, ומכאן עולה כי לפני כ-700 שנה החל הירדן כבר במקום זה. כיום מפגש הנחלים ותחילת הירדן ממוקמים כמה מאות מטרים מדרום.

 

מצד ימין רואים גשר קטן להולכי רגל, חוצים אותו, ומגיעים למפגש הנחלים העכשווי (12). 400 המטרים האחרונים של השביל עוברים לאורך הגדה המזרחית של הירדן, שכאן ערש לידתו. השביל מטפס מעלה ושמאלה ומתחבר לכביש הכניסה לשדה נחמיה. הרכב ממתין ממש בסמוך לשער הכניסה לקיבוץ (13), מעברו המזרחי של הכביש.


 מים בשפע ושלל פינות גן עדן. עוד מבט לבניאס התחתון

 

הערה חשובה

המטיילים שמחליטים להיכנס לטבילה במי הבניאס עושים זאת על אחריותם בלבד, מומלץ בליווי

מבוגר. בכל מקרה, אין להיכנס למים בסמוך למפל (10) ואם נכנסתם למים לפני המפל והמשכת עם הזרם, יש לצאת מהמים לגדה השמאלית, מזרחית, כששומעים את שאון המפל.

 

מידע כללי

נקודת מוצא: צמוד לגשר שמעל הבניאס, כ-100 מטר ממזרח לכביש הכניסה הדרומי לשאר ישוב

נקודת סיום: במגרש החניה שמדרום לשער של קיבוץ שדה נחמיה

דרגת קושי: קל

עונה: אביב, קיץ, סתיו, חורף

סוג המסלול: קווי

תחומי עניין: מים בטבע, תולדות הישוב, בעלי חיים בטבע, פריחה, טבע ונוף, מתאים למכשירי ניווט

מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 1, החרמון, הגולן ואצבע הגליל

מתאים לילדים: כן

כניסה: חופשית

 

לקוח מתוך הספר "קסם של מקום" מאת מיכאל בן דרור, הוצאת מפה

לעוד טיולים לחג היכנסו לאתר מפה


פורסם לראשונה 03/10/2012 14:43

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קרן סמואל-דלח
קחו פירות קרים לפיקניק. הבניאס התחתון
צילום: קרן סמואל-דלח
מומלצים