שתף קטע נבחר

לא רק באיראן: המירוץ לגרעין במזה"ת כבר החל

האמירויות, סעודיה, מצרים, עיראק, ירדן, אלג'יריה ולוב נמצאות בשלבים כאלה או אחרים של פיתוח גרעין לצורכי אנרגיה, והן צפויות להשקיע בתחום מיליארדים על גבי מיליארדים בשנים הקרובות. מלבד החשש לזליגת הגרעין לשימושים צבאיים, מומחים מזהירים גם מהיעדר "תרבות של בטיחות" בעולם הערבי

המומחים הצבאיים מזהירים כי ההתגרענות האיראנית תוביל בסופו של דבר להתגרענות של המזרח התיכון כולו. בפועל, עם או ללא קשר לגרעין האיראני, דומה כי המירוץ הגרעיני של המזרח התיכון כבר החל.

 

כתבות נוספות מאת דורון פסקין :

 

האמירויות, ערב הסעודית, מצרים, עיראק, ירדן, אלג'יריה ולוב נמצאות בשלבים כאלה או אחרים של עיסוק בתחום פיתוח הגרעין לצורכי אנרגיה. בשנים הקרובות צפויות מדינות באזור להשקיע מיליארדים רבים של דולרים בתכניות גרעיניות תוך התחייבות כי מדובר "למטרות שלום" בלבד - אם כי החשש מזליגה לתכניות צבאיות תמיד קיים.

 

קווי חשמל בדובאי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
קווי חשמל בדובאי(צילום: shutterstock)

 

איחוד האמירויות

בשבוע שעבר אישר הבנק האמריקאי Ex-Im Bank הלוואה של 2 מיליארד דולר לחברה באמירויות האמורה לבנות את הכור הגרעיני הראשון בחצי האי ערבי. כשיוקם הכור הזה הוא יהיה אחד הגדולים בעולם.

 

המתקן הגרעיני ייבנה כ-200 ק"מ מהבירה אבו דאבי והוא צפוי להיכנס לפעילות בשנת 2017. עד שנת 2020 צפויים להיכנס לייצור עוד שלושה כורים במדינת איחוד האמירויות. ההערכות הן כי ההשקעה באנרגיה הגרעינית תגיע לפחות ל-20 מיליארד דולר כשכושר הייצור של ארבעת הכורים מתוכנן לכ-5,600 מגה ואט.

 

יצוין כי ראשי המדינה, הנחשבת בעלת ברית קרובה של ארה"ב במפרץ, התחייבו כי התכנית הגרעינית תהיה למטרות שלום (כולל לצורך התפלת מים) ובהתאם להנחיות סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית (סבא"א) ולפיקוחה.

 

לפי הרשויות במדינה, קצב ביקוש החשמל צומח בממוצע בכ-9% בשנה ועד לשנת 2020 הוא יגיע לכ-40 אלף מגה ואט ומכאן הצורך להשקיע באנרגיה גרעינית.

 

דובאי (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
דובאי(צילום: shutterstock)

 

ערב הסעודית

שכנה נוספת של איראן, ערב הסעודית, הכריזה על תכניות גרנדיוזיות בתחום האנרגיה הגרעינית. הסעודים הודיעו כי עד שנת 2030 ישקיעו כ-100 מיליארד דולר בהקמת 16 כורים גרעיניים.

 

גם כאן הפנייה לאנרגיה גרעינית נועדה לענות על הביקוש הגובר לחשמל והרצון לצמצם את הסתמכות הממלכה על הנפט. בריאד צופים כי בתוך שני עשורים האנרגיה הגרעינית תהיה אחראית על ייצור כ-20% מתפוקת החשמל במדינה. הסעודים מתכוננים לבנות את שני הכורים הראשונים עד שנת 2020.

 

ירדן

ירדן, אחת המדינות העניות ביותר במזרח התיכון בכל האמור למשאבי אנרגיה, חתמה עם ענקית הגרעין הצרפתית "אריבה" הסכם בשווי של 8 מיליארד דולר בתחום האנרגיה הגרעינית. התמריץ לחתימת ההסכם הוא הימצאות עתודות בכמות של 140 אלף טון אורניום בשטחה. יש לזכור כי ירדן מייבאת כיום כ-95% מצורכי האנרגיה שלה, דבר המדלדל את קופתה הציבורית.

 

מאחר שמשאביה הפיננסיים של ירדן מצומצמים, המודל להקמת הכור הגרעיני יהיה מושתת על שותפות עם תאגידים בינלאומיים. התכנון בירדן הוא שעד שנת 2030 האנרגיה הגרעינית תהיה אחראית על כ-30% מתפוקת האנרגיה במדינה.

 

יוזכר כי בשבוע שעבר האשים מלך ירדן עבדאללה את ישראל בכך שהיא מפעילה לחצים על צרפת ודרום קוריאה שלא לשתף פעולה עם הרשויות הירדניות בכל האמור להעברת טכנולוגיות בתחום האנרגיה הגרעינית.

 

העדר "תרבות של בטיחות"

הפנייה לעבר ייצור האנרגיה הגרעינית נתקלת בביקורת לא קטנה מצד מומחים ואנשי איכות הסביבה הפעילים במזרח התיכון, בייחוד לאחר אסון פוקושימה ביפן במהלך 2011. המומחים מדברים בעיקר על היעדר "תרבות של בטיחות" בעולם הערבי ומביעים חשש מדרכי ההתמודדות של המדינות הערביות להתמודדות עם אסון גרעיני בשטחן.

 

אותם מומחים סבורים כי בטרם הפנייה לאנרגיה גרעינית על המדינות הערביות לעודד פיתוח של אנרגיות מתחדשות (אנרגיה סולארית, רוח) בהן לעולם הערבי יש יתרון ברור. נג'יב סעאב, עורך מגזין ערבי בנושאי סביבה, אמר בעבר בראיון לעיתון אלחיאת: "לא עדיף להפנות את כל משאבי ההשקעה הללו למקורות אנרגיה מתחדשת - ובייחוד לאנרגיה סולארית ואנרגיה באמצעות הרוח - שהיא נקייה ובטוחה, לפני שמשקיעים באנרגיה גרעינית?".

 

בעבר, כשהועלתה הסוגיה הזו לראשי תכנית הגרעין באמירויות, הם השיבו כי מקורות האנרגיה המתחדשת "אינם אמינים" מספיק לייצור אנרגיה בכמות המספקת והם מעריכים כי בשנת 2030 היא תהיה אחראית ללא יותר מ-7% מתפוקת החשמל במדינה.

 

המבקרים טוענים גם כי המדינות הערביות ובעיקר אלה במפרץ, במקום לטפל בשורש הבעיה, מעדיפות להשקיע מיליארדים בכורים גרעיניים. המבקרים טוענים כי צריכת החשמל והמים בערב הסעודית ובאמירויות היא בזבזנית. כך למשל צריכת המים של תושב האמירויות היא 550 ליטר לנפש ביום - הכמות הגבוהה בעולם, וזאת למרות שהמדינה אינה משופעת כלל במקורות מים.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כור גרעיני לייצור חשמל
צילום: shutterstock
מומלצים