שתף קטע נבחר

המיליציות התקפלו, האיסלאם יישאר במסגד בלוב?

לאחר שאזרחים בלוב שוב יצאו לרחובות, הודיעו מיליציות נוספות על התפרקותן. הבית הלבן הרגיש מעודד מהתגובה לרצח שגרירו, אך בלוב רואים מאבק על זהות. "משטר קדאפי יצר מפעל לקיצוניות. עכשיו לצעירים יש חופש. יש להם רובים. משהו רע ייווצר"

לאחר רצח השגריר האמריקני בלוב, היו מי שתהו אם הדבר מסמל את השתלטות האיסלאם הקיצוני על המדינה בדמות המיליציות החמושות וגרורותיה של אל-קאעידה. בסוף השבוע הרימו את ראשם רבבות תושבים שמחו על הרצח. מאות מהם גם נטלו את החוק לידיהם וגירשו מבנגזי את חברי המיליציה החשודה כאחראית לו. הם ביקשו להחזיר את השליטה לידי הצבא והמשטרה, בכמיהה לשלטון לגיטימי שיחזיר את השקט לרחובות, והפיחו תקווה בבית הלבן. אך הקרב האמיתי בלוב הוא הקרב על זהותה של המדינה לאחר נפילתו של מועמר קדאפי.

 

ההפגנה בבנגזי. "רוצים צבא לאומי" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ההפגנה בבנגזי. "רוצים צבא לאומי"(צילום: EPA)
 

בעקבות האירועים האלימים בבנגזי, שהותירו אחריהם לפחות 11 גופות ו-60 פצועים, הודיעו שתי מיליציות בעיר דרנה שבמזרחה של לוב, הידועה כמעוז איסלאמיסטי, על נסיגה מבסיסיהן והתפרקות מנשקן. הטלוויזיה הלובית ציטטה מפקדים ממיליציות אבו-סלים ואנסר א-שריעה שהודיעו על כך. העיר ידועה במספר גבוה של מתגייסים לאיסלאמיסטים שהצטרפו ללחימה בעיראק, באפגניסטן ובסוריה.

 

"המיליציה בדרנה ראתה מה קרה (בבנגזי) והחליטה: אנחנו לא נהרוג את אחינו. אז הם התפזרו", אמר לרויטרס סירג' שניב, מרצה לבלשנות בן 29 שהצטרף להפגנות נגד החמושים. "הם אמרו שהם ילכו הביתה וישאירו את הביטחון למשרד הפנים ולצבא". הוא סיפר שתושבי דרנה הפגינו נגד הארגונים בעשרת הימים האחרונים.

 

מצדו השני של המתרס, אבו אל-שלאלי, לוחם בן 27 במיליציית אבו סלים, מהנדס אלקטרוניקה בהכשרתו, סיפר כי לאחר עימות לא אלים בין המפגינים ללוחמים, החליטו חבריו לא להשתמש בכוח נגד הקהל. "אנחנו לא יכולים להרוג את אחינו ואת בני דודינו", אמר, אך הזהיר כי בבסיס הוחזקו 50 אסירים, שכולם שוחררו.

 

"נמאס לנו מהקיצונים"

ביום שישי הפגינו 30 אלף תושבים בבנגזי נגד מיליציית אנסר א-שריעה, בעקבות רצח השגריר האמריקני כריסטופר סטיבנס ושלושה דיפלומטים נוספים. נראה שתוך כדי ההפגנה או מיד אחריה פשטו על מתחם הארגון פעילים וכוחות משטרה וצבא ונתקלו בהתנגדות מועטה.

 

המפגינים הסירו את דגלי המיליציה ושרפו רכב בתוך המתחם שהשתייך בעבר לכוחות קדאפי. מאות גברים הניפו חרבות וקראו "לוב, לוב", "לא עוד אל-קאעידה" ו"הדם שנשפך עבור החירות לא היה לשווא".

 

"אחרי מה שקרה בקונסוליה האמריקנית, לאנשי בנגזי נמאס מהקיצונים", אמר המפגין חסן אחמד, "המקום הזה הוא כמו הבסטיליה, מכאן קדאפי שלט בלוב, ואז אנסר א-שריעה השתלטו עליו. זו נקודת מפנה לאנשי בנגזי".

 

בסיס המיליציה ראף אללה א-סהטי לאחר שננטש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בסיס המיליציה ראף אללה א-סהטי לאחר שננטש(צילום: רויטרס)

הצתת רכב בבסיס אנסר א-שריעה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הצתת רכב בבסיס אנסר א-שריעה(צילום: AFP)

ההפגנה בבנגזי. "דורשים צדק לסטיבנס" (צילום: AP) (צילום: AP)
ההפגנה בבנגזי. "דורשים צדק לסטיבנס"(צילום: AP)

 

אף שהארגון הכחיש כל קשר להרג הדיפלומטים, נראה שהאירועים האחרונים בלוב עשויים לאושש את אמונתו של ממשל ברק אובמה בדמוקרטיה שזה עתה נולדה. "זה סימן ברור מהעם הלובי שהוא לא הולך להמיר את הרודנות של הדיקטטור ברודנות של ההמון", אמר דובר הבית הלבן ג'וש ארנסט.

 

העובדה שקהל גדול מנע מבוזזים ליטול כלי נשק ממתחם המיליציה מחזקת לכאורה את עמדתו, אך ההמון פנה גם נגד המיליציה ראף אללה א-סהטי, שדווקא פועלת בחסות משרד ההגנה הלובי. מפקד הקבוצה האשים כי חלק מהמסתערים על המתחם הם למעשה אנשי כוחות הביטחון של קדאפי.

 

"אנשים לא יודעים מי הם"

המאבק בלוב חורג מגבולות הקרב בין המיליציות. "אני חושבת שהמאבק שאוכל את האנשים עכשיו הוא המאבק על הזהות", הסבירה ל"וושינגטון פוסט" אלבה ברגתי, מרצה לאנגלית מאוניברסיטת בנגזי, שהצטרפה למפגינים נגד המיליציות. "אחרי כל השנים של התעלמות וחיים בחושך, הם לא יודעים מי הם".

 

"אין ספק שבחברות שלנו, יש לנו מוסלמים ליברלים שאומרים 'אני מוסלמי ואני מאמין שהאיסלאם מקומו רק במסגד'", אמר רמדאן א-דרסי, בכיר באחים המוסלמים, "אבל אנחנו סבורים שהאיסלאם הוא דרך רחבה יותר לארגן את החיים, לא רק מה שעושים במסגד".

 

"משטר קדאפי יצר מעין מפעל לפונדמנטליזם", הסביר הבכיר, "עכשיו לצעירים יש חופש לא מוגבל. יש להם רובים. ויש להם מחשבות לא נכונות. כל האלמנטים האלה הולכים ליצור משהו שלילי".

 

ברגתי, המרצה לאנגלית, סבורה שהאתגר טמון בחיזוק כוחות הביטחון הלאומיים הרשמיים, ובהרחבת האפשרויות המוצעות לצעירים. "זה עולם גלובלי ואי אפשר פשוט להחזיר אותנו לבקבוק", אמרה ברגתי. "אנחנו צריכים הרבה חינוך ונאורות. אתם יודעים, המילה הראשונה בקוראן היא 'קְרָא'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
השתלטות על בסיס אנסר א-שריעה
צילום: AP
הקונסוליה אמריקנית בבנגזי אחרי המתקפה
צילום: AFP
אובמה וקלינטון. "סימן ברור מהעם הלובי"
צילום: AP
מומלצים