שתף קטע נבחר

S&P: "יש קונצנזוס פוליטי לקיצוץ בתקציב"

סוכנות הדירוג סטנדרד אנד פור'ס הותירה את דירוג האשראי של מדינת ישראל על רמה של A+ עם אופק יציב. כלכלני הסוכנות, שביקרו בישראל ביולי האחרון, הסתמכו על כך שיש תמיכה פוליטית לקיצוץ של 14 מיליארד שקל בתקציב המדינה. "יש מספיק רצון פוליטי כדי למנוע גידול משמעותי בחוב", כתבו

בסוכנות דירוג האשראי S&P מאמינים שהקיצוץ הגדול בתקציב המדינה יצא לדרך, בהיקף משמעותי של כ-14 מיליארד שקל, ללא קשר לבחירות הקרבות. כלכלני הסוכנות, שביקרו בקיץ האחרון בארץ ושוחחו עם שר האוצר ונגיד בנק ישראל, הותירו את דירוג האשראי של ישראל על רמה של A+ עם אופק "יציב" וציינו כי "הדירוג משקף את עמדתנו, כי יש מספיק רצון פוליטי כדי למנוע גידול משמעותי בחוב של הממשלה וכי ניתן יהיה להכיל את הסיכונים הביטחוניים".

 

סוכנויות הדירוג וישראל - כתבות נוספות ב-ynet כלכלה

 

דירוג האשראי של ישראל בסוכנות S&P הועלה בספטמבר 2011 לרמה של A+ עבור אגרות החוב שמנפיקה ממשלת ישראל במטבעות זרים ו-AA- עבור האג"ח השקלי של ממשלת ישראל. אז כהיום, הגורם העיקרי לקביעת הדירוג הוא המדיניות הממשלתית סביב תקציב המדינה והחוב הציבורי ותגליות הגז הטבעי בים התיכון.

 

"אנו צופים כי עד אמצע העשור הרווחים מגז טבעי יסייעו בהפחתת הגירעון והחוב של הממשלה", ציינו כלכלני הסוכנות. עוד הם סבורים, כי למרות הקשיים הכלכליים שחווה הכלכלה הישראלית לאחרונה, עד 2015 יירד החוב החיצוני של הממשלה לרמה של 71% מהתוצר בלבד (לעומת 76% כיום).

 

"הייתה התדרדרות של המצב התקציבי בעקבות ירידה בהכנסות הממשלה ממסים", נכתב בדו"ח, "אך צעדי הצנע האחרונים (העלאות המסים, א.ל) ורמות הצמיחה העכשוויות מבטיחים כי רמת החוב תרד בשיעור צנוע בטווח הזמן הבינוני". יש להזכיר כי בביקורם האחרון בארץ, איימו כלכלני הסוכנות כי אם הממשלה לא תעלה מסים, הם ישקלו להוריד את דירוג האשראי של המדינה.

 

הרוח הכללית של הסקירה הנוכחית אודות כלכלת ישראל היא כי למרות הקשיים שעומדים בפני כלכלת ישראל כיום, קשיים הנובעים מהמשבר הפיננסי העולמי אשר פוגע בביקוש למוצרים ישראליים בעולם, האופק הכלכלי של המדינה בטווח הזמן הבינוני הוא חיובי.

 

בסוכנות S&P מאמינים כי הכלכלה הישראלית יכולה לצמוח בשיעור של 7% בשנת 2015 וכי הגירעון התקציבי של הממשלה יכול להסתכם בממוצע שנתי של 2.8%. עם זאת, הם מציינים כי ישנם כמה איומים על התחזית החיובית הזאת.

 

הסכנה הגדולה ביותר, נשקפת מצד מינוף יתר של קונגלומרטים בבורסה, אשר בהם נוטלים בעלי השליטה הלוואות גדולות כדי לרכוש חברות ומסתמכים על הרווחים של החברות שרכשו כאמצעי לפירעון החובות. כלכלני הסוכנות ציינו כי לאחרונה התרבו המקרים שבהם ירידה חדה ברווחי החברות גרמה לכל המבנה הבורסאי לשקוע בחובות כבדים.

 

סיכון שני, הם מציינים, נשקף מצד עלייה חדה נוספת במחירי הדירות אשר עלולה להוביל לאינפלציה חריפה, עם התייקרות הדירות "תזלוג", כלשונם, למחירם של מוצרים אחרים.

 

אם היה שלום - דירוג האשראי היה עולה

הדו"ח החיובי התקבל, כמובן, בקורת רוח במסדרונות משרד האוצר. שר האוצר, יובל שטייניץ, ציין לאחר קריאת הדו"ח, כי "הודעת החברה חוזרת ומאשרת את היותה של ישראל המדינה המערבית היחידה שזכתה להעלאת דירוג אשראי מאז פרוץ המשבר הגלובלי, וכן מדגישה שוב את הצורך בהמשך השמירה על משמעת תקציבית ומדיניות כלכלית אחראית".

 

גם החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, הגיבה לפרסום הדו"ח ואמרה כי "מדיניות ניהול חוב אחראית ומקצועית אשר מתבצעת על ידי יחידת החוב בחטיבת המימון במטה החשב הכללי, ומגמת הירידה שחלה בשנים האחרונות ביחס חוב-תוצר, הכרחיות לצורך שמירה על דירוג האשראי הגבוה של מדינת ישראל". עבאדי-בויאנג'ו היא הגורם האחראי בממשלה על מדיניות החוב של מדינת ישראל.

 

עם זאת, יש לציין כי למרות התחזיות החיוביות, בסוכנות הדירוג בחרו שלא להעלות את הדירוג האשראי של מדינת ישראל והוא נותר נמוך ביחס למדינות אירופה וצפון אמריקה. כלכלני הסוכנות אף סיפקו הסבר לכך.

 

"היינו שוקלים להעלות את דירוג האשראי אם ישראל הייתה עושה מאמצים לצמצם את הסיכונים הביטחוניים", נכתב בדו"ח, וצוין כי הקיפאון המדיני מול הפלסטינאים, חוסר היציבות בסוריה ובמצרים והמתיחות מול איראן, מהווים את החסם העיקרי לצמיחה כלכלית, להגדלת השקעות ולהעלאת דירוג האשראי של כלכלת ישראל.

פורסם לראשונה 28/09/2012 12:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
S&P סטנדרט אנד פ'ורסדירוג אשראי
מומלצים