שתף קטע נבחר

נובח ולא נושך: "הצבא האיראני תקוע בעבר"

הציוד מיושן, וגם יכולות ההגנה לא משהו. בעקבות הדו"ח שלפיו טהרן יירטה את מטוסיה, מסבירים מומחים ישראלים: "האיראנים מתקדמים בטכנולוגיה, אבל עם זה לא מנצחים בשדה קרב. מבחינת יכולת קונבנציונלית הם נמצאים 30 שנה אחורה"

אם תפרוץ מלחמה עם איראן, הרפובליקה האיסלאמית תעדיף שהיא לא תתרחש על אדמתה בשל הציוד המיושן שלה. כך גורסים מומחים ישראלים, שטוענים כי תוכנית הגרעין האיראנית נועדה בעיקר לחפות על היותה תקועה בעבר מבחינה צבאית. "המטוס הכי מתקדם שלהם זה עדיין פאנטום, משהו שאנחנו נלחמנו איתו לפני 40 שנה במלחמת יום כיפור", אומר ד"ר סולי שהוואר מאוניברסיטת חיפה.

 

 

מצעד צבאי באיראן. הפגנת כוח כלפי בנות הברית ()
מצעד צבאי באיראן. הפגנת כוח כלפי בנות הברית

 

חשיפת הדו"ח האמריקני, לפיו החשש מתקיפה ישראלית גרם בשנת 2008 לבהלה שהובילה ליירוט מטוסים אזרחיים ומטוסי קרב איראניים על ידי כוחות נ"מ של משמרות המהפכה, הוכיחה שוב שלצד הדיבורים יש גם מציאות. בעוד האיראנים מאיימים על ישראל בכל הזדמנות, דומה שהיכולת שלהם לעשות זאת נמוכה עד לא קיימת, בכל הקשור ליכולתו של הצבא שלה.

 

"מבחינת יכולות טכנולוגיות-קונבנציונליות איראן נמצאת 30 שנה אחורה", מסביר ד"ר שהוואר. "לנוכח הנחיתות איראן השכילה לאמץ לעצמה לוחמה א-סימטרית ובזה האסטרטגיה שלה מוצלחת מאוד. היא מפעילה גורמים כמו חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האיסלאמי. איראן לא נענשת על כך ומבינה, למרות הטענות במערב כי היא היד המכוונת, שמדובר במסלול מנצח".

 

את הפתרון לנחיתות, כך על פי ד"ר שהוואר, מצאה איראן בפיתוח לוויינים ויכולת גרעין, פועל יוצא של שיתוף פעולה עם צפון קוריאה. "איראן מתקדמת ברמה הטכנולוגית, אבל עם זה עדיין לא מנצחים מלחמות בשדה הקרב", אומר שהוואר. "בכוחות הצבא המזוינים היא עדיין מתעכבת".

 

טילים מתקדמים לצד צבא מיושן (צילום: AP) (צילום: AP)
טילים מתקדמים לצד צבא מיושן(צילום: AP)

 

באיראן, וזה ידוע, יודעים לשחק את המשחק. בכל פעם מחדש מקפידים שם לשחרר לעולם תמונות ממצעדים צבאיים ומניסויי טילים וגם עורכים תרגילים גדולים של חילות הים והאוויר. "מדובר בעיקר במשחק הרתעה", קובעת ד"ר אמילי לנדאו, ראש פרויקט בקרת נשק וביטחון אזורי במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS. "לאיראן יש נטייה לדווח כל הזמן על ההתפתחות הצבאית שלה, אבל היכולות של החילות שלה ממש לא מרשימות. לעומת זאת, מבחינת התחמשות בטילים הם מאוד מפותחים ולכן האיומים הם בעיקר מהכיוון הזה. זה גם מה שגורם להצהרות שלהם להיות מתואמות חלקית עם המציאות".

 

עד בחדשות ynet:

 

כל אלה, לטענת לנדאו, מובילים את המשטר האיראני לאיים בלחימה באמצעות טילים, אך בד בבד לפעול להרחיק אותה משטחה בהיעדר יכולת להגיב בהתאם. "לפי ההתנהלות שלה בעשור האחרון, איראן משדרת שהיא לא מעוניינת במלחמה שתתרחש על אדמתה", היא אומרת. "השימוש בחיזבאללה ובחמאס, יחד עם הפיתוח הגרעיני שלה, מוכיח עד כמה היא מוכנה לקרב - אך מחוץ לשטחה. זה אולי אומר משהו על היכולות שלה, שעלולות להיחשף".

 

לנדאו מניחה כי איראן מודעת לעובדה שהיכולות האמריקניות חזקות פי כמה משלה, ולכן תהיה זהירה מאוד ולא תסתכן בהסלמה על אדמתה. "אם מדינה מצליחה להשיג את היכולת הגרעינית היא צריכה לדאוג פחות ליכולות הצבאיות שלה", היא אומרת.

 

אחמדינג'אד בביקור בכור בנתנז. הצנטריפוגות מיושנות? (צילום: EPA ) (צילום: EPA )
אחמדינג'אד בביקור בכור בנתנז. הצנטריפוגות מיושנות?(צילום: EPA )

 

אבל יש מי שמפקפק גם ביכולתה של איראן להיות חזקה צבאית, גם אם תשיג את הגרעין המיוחל. "איראן מפגרת ביכולות הצבאיות שלה וגם עם גרעין לא תהיה מספיק חזקה", טוען מאיר ג'בדנפר, מרצה לפוליטיקה עכשווית

 של איראן במרכז הבינתחומי הרצליה. "אני לא מאמין שלאיראן יש את מספר הצנטריפוגות שהיא טוענת שיש לה. אם יש לה, אלו צנטריפוגות משנות ה-70".

 

ג'בדנפר טוען כי ה"הצגה" של איראן נובעת בעיקר מסיבות פנימיות. "המשטר חייב להראות לעם עד כמה הוא חזק, בעיקר אחרי ניסיון ההפיכה ב-2009. הם גם צריכים להראות לחבריהם השיעים בעיראק, בלבנון ולחיזבאללה, שבת הברית שלהם היא מעצמת על. בפועל, איראן מפגרת שנים אחורה בחילות הצבא שלה. להערכתי, המשבר עקב המצב הכלכלי של איראן הולך להשפיע על היכולת הצבאית שלה ואף הגרעינית, מה שיגרום לירידה נוספת בפיתוח של יכולות אלו".  

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצעד צבאי באיראן. בטילים הם חזקים
צילום: EPA
אחמדינג'אד. איומים בלי כיסוי?
צילום: EPA
מומלצים