שתף קטע נבחר

תביעה: אבחנו "ויראלי" והפעוט מת מחיידק טורף

אימו של בן 11.5 חודשים הבחינה כי הוא סובל מחום ופריחה - והבהילה אותו למיון בביה"ח "אסף הרופא". שם אובחן כי הוא סובל מ"מחלה ויראלית", הוחלט לא לתת אנטיביוטיקה - ובתוך שעות הוא נפטר. כעת תובעים הוריו מביה"ח 2.5 מיליון שקלים

זה התחיל בעליית חום ופריחה והסתיים בטרגדיה איומה: הוריו של פעוט בן 11.5 חודשים תובעים את בית החולים "אסף הרופא" לאחר שבנם לקה בזיהום חמור בדם. על פי כתב התביעה הפעוט לא טופל באנטיביוטיקה למרות שהיו סימנים ברורים לזיהום חיידקי - ומת בתוך שעות.

 

נשלחו "להסתובב" מחוץ לחדר המיון

הפרשה העצובה התרחשה לפני ארבע שנים. הוריו של הפעוט נקראו על ידי הגננת לאסוף את בנם מהגן לאחר שחומו עלה ל-39.7 מעלות. האם הגיעה לגן בתוך כ-20 דקות, נתנה לבנה נר להורדת חום והגיעה איתו למרפאת קופת החולים.

 

במהלך הנסיעה הפשיטה האם את הילד בנסיון להקל עליו ולסייע להורדת חום גופו. אז הבחינה בפריחה על גופו, פריחה שלא הייתה בבוקר, כשהלבישה אותו לגן. במרפאה התקבלה האם ללא תור והרופאה הבחינה בבדיקה כי הפריחה היא מסוג "פורפורה", כלומר כזו שאינה נעלמת בלחיצה.

 

פריחה כזו, המכונה גם "פריחה פטכיאלית", נגרמת בשל שבירה של כלי דם זעירים (קפילרות) וזליגה של דם אל המרווח התת עורי. בניגוד לפריחה "ויראלית", הנעלמת בלחיצה וחוזרת לעצמה, פריחה פטכיאלית (או פורפורה) נותרת כנקודות אדומות ואינה מתבהרת בלחיצה. פריחה שכזו דורשת תמיד בירור רפואי, וכשהיא משולבת בחום גבוה היא מהווה סימן אזהרה מובהק למחלה זיהומית קשה. מסיבה זו הרופאה בקופת החולים הפנתה את האם ואת הפעוט באופן מיידי לחדר המיון.

 

בתוך כחצי שעה הגיעו ההורים לבית החולים והפעוט נבדק על ידי רופאת ילדים, שאבחנה כי מדובר במחלה ויראלית (נגיפית). לפעוט בוצעו בדיקות דם ולאור מצבו הכללי הטוב הוחלט להשאירו בהשגחה ולא להתחיל טיפול אנטיביוטי. ההורים נשלחו עם הילד "להסתובב מחוץ לחדר המיון" ובמידה והמצב מחמיר לחזור ולעדכן את הרופאה.

 

לטענת האם בזמן ה"הסתובבות" היא חזרה מספר פעמים אל הצוות הרפואי בתלונה כי הפריחה ממשיכה להתפשט על גופו של הילד. הוא נבדק שנית על ידי אחות ועל ידי הרופאה והוחלט כי אין שינוי במצבו הכללי. בדיקות הדם שהתקבלו היו תקינות והוחלט להמשיך ולהשגיח על הפעוט.

 

לקראת ערב הבחינה האם כי הפריחה ממשיכה להתפשט וכי הילד הפך אפאטי, ולכן היא התלוננה שוב על מצבו בפני צוות המיון. שעה אחר כך החל הפעוט להקיא, אולם בדו"ח המיון צויין כי עדיין אין שינוי במצבו הכללי והוא עדיין עירני, חיוני וחייכן.

 

לאחר שהמשיך להקיא הוחלט לבצע לפעוט ניקור מותני, בו מוחדרת מחט ונשאב נוזל מחוט השדרה. הפריחה המשיכה להתפשט והוחלט לאשפז אותו ביחידה לטיפול נמרץ ילדים בחשד לדלקת קרום המוח. רק שש שעות לאחר הגעתו למיון הוחלט להתחיל בטיפול אנטיביוטי - אולם כמה שעות לאחר מכן הוא נפטר.

 

בדיקת הדם התקינה הייתה סימן אזהרה

מומחה למחלות זיהומיות ציין בכתב התביעה כי למרות מצבו הטוב לכאורה של הילד, תסמיניו חייבו טיפול מהיר והשגחה צמודה, אך הרופאים בחרו שלא לנקוט בצעד אקטיבי. עוד ציין כי באופן פרדוקסלי דווקא ספירת דם תקינה בנוכחות פריחה המתאימה לחיידק מנינגוקוקוס וחום,

מהווה סימן אזהרה למחלה קשה ודוהרת - יותר מאשר זו עם ספירת דם שאיננה תקינה.

 

המומחה הסביר כי כשהמחלה דוהרת הגוף אינו מספיק או אינו יכול להגיב בגיוס כדוריות הדם הלבנות בזמן ובכמות המתאימה, ולכן הילד מתדרדר עד כדי מוות, ללא סימני תגובה של הגוף לזיהום על ידי גיוס תאי דלקת. "ספירת דם תקינה הייתה צריכה לרמוז לרופאים על מחלה דוהרת ולכן לא הייתה כאן בשום פנים ואופן סיבה להירגע אלא להיפך, להזדרז ולטפל", הדגיש.

 

בתביעה, שהוגשה לבית משפט השלום בירושלים, תובעים ההורים, באמצעות עורך הדין אסף פוזנר, סכום של 2.5 מיליון שקלים.

 

מבית החולים אסף הרופא נמסר: "כתב התביעה טרם התקבל, לכשיתקבל נלמד אותו ונתייחס בהתאם".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בית החולים אסף הרופא. שלחו את ההורים "להתסובב" עם הילד
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים