שתף קטע נבחר

בלי להשתגע: איך להימנע ממאבקי כוחות בשעת השינה

במקום זמן איכות אנחנו צועקים ובמקום סיפור אנחנו מנסים לשכנע אותם לישון, מתחננים ובסוף מוצאים אותם מזדחלים למיטה שלנו. מאיזה גיל תינוק יכול לישון לבד, למה חשוב להקפיד על "טקס שינה" ואיך עורכים אותו נכון? מדריך לערב שקט

מי לא מכיר את הרגע המתיש שנקרא "שעת ההשכבה". זה אותו הרגע שבו אתה מתחיל להתפלל שהילד יירדם במהרה כדי ליהנות סוף סוף מקצת שקט עם עצמך ועם בת או בן הזוג. הורים רבים יודעים ששעת ההשכבה עלולה להיות לא קלה ומאתגרת עבורם - ועבור הילד. מאבקים ומשחקי כוחות קיימים אצל משפחות רבות בזמן ההשכבה, מה שגורם לנו לחשוש ממנה כל כך.

 

עוד על שינת תינוקות ופעוטות בערוץ הורים:

זה עובד: תנו לתינוק לבכות עד שהוא נרדם

"לישון! עכשיו!"; איך ללמד את הפעוט לישון בלילה  

מדריך להורים שרוצים לישון "כמו תינוק"

 

אך מסתבר שניתן לעשות את זה אחרת ולמזער את מאבקי הכוחות בזמן ההשכבה. כדי לעשות זאת מומלץ להתייחס באופן שונה לתינוקות קטנים (מגיל ארבעה חודשים עד גיל שנה וחצי לערך) ולפעוטות שכבר מדברים וישנים במיטת מעבר או מיטת נוער. איך עושים את זה ומייצרים שיגרת שינה רגועה? לפניכם כל הדרכים - צעד אחר צעד:

 

תינוקות

1. החלו בטקס שינה קבוע ויום יומי 

מומלץ להתחיל את טקס השינה באותה השעה בכל יום (למעט שבתות וחגים), כך שהתינוק ירדם כל יום באותה השעה והשעון הביולוגי שלו לא יפגע.

 

2. עמעמו אורות

לאחר האמבטיה היכנסו לחדר השינה של התינוק ודאגו לתאורה חלשה (מנורת לילה או אור מהמסדרון) כך שהוא יכנס לאווירה של רוגע ויבין שבקרוב מאוד הוא הולך לישון.

 

3. אל תמהרו בזמן טקס השינה

האווירה בזמן טקס השינה משפיעה באופן ישיר על ההשכבה עצמה. טקס השינה צריך להתנהל על מי מנוחות. קחו את הזמן שלכם ודברו עם התינוק בטון רגוע ועדין, כך שהוא ירגיש אווירה נעימה וילך לישון כאשר הוא רגוע.

 

4. חיתול, מוצץ ובקבוק

כדאי להכין את כל הגורמים שיעזרו לתינוק להירגע לידכם. אם הוא אוכל מבקבוק לאחר האמבטיה, דאגו שיהיה בחדר בקבוק מוכן מראש, כך שלא תצטרכו לצאת מהחדר כשהתינוק איתכם. בנוסף הכינו את חפץ המעבר והמוצץ של הילד בפינה קבועה, כך שתוכלו לתת לו אותם לפני ההשכבה ולא תצטרכו לחפש אותם.

 

5. שלבו מגע בטקס השינה 

לטקס השינה חשיבות רבה גם מבחינת זמן האיכות של ההורה עם התינוק. בבתים רבים התינוק נמצא במסגרת במהלך רוב היום ורואה את הוריו למספר שעות בודדות. גם הורים שנמצאים עם התינוק במהלך היום לעתים עסוקים בעוד מספר דברים ולא פנויים רק אליו. בזמן טקס השינה יש מספר דקות של אחד על אחד בהן כל תשומת הלב היא לתינוק, בלי הסחות דעת. ניתן לשבת ולהתחבק עמו, כאשר אתם שרים שיר או מספרים סיפור קצרצר שתואם את גילו. גם מתן בקבוק כשהתינוק עליכם מעניק לו תחושה של רגיעה ומגע.

 

6. הרדמות בלי גורמי תלות חיצוניים

תינוק מסוגל להירדם בכוחות עצמו לקראת גיל חודשיים וחצי. לא כל הילדים נולדים עם יכולת טבעית להירדם בכוחות עצמם ולכן אחרי תקופת הגזים, מומלץ ללמד את התינוק להירדם בכוחות עצמו בלי תלות בידיים, בקבוק, הנקה וכו'.

 

מגע לפני השינה. חשוב לתינוקות - וילדים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מגע לפני השינה. חשוב לתינוקות - וילדים(צילום: shutterstock)

 

פעוטות וילדים

1. טקס שינה

גם פעוטות וילדים זקוקים לטקס שינה. הוא נותן להם תחושת ביטחון כך שהם יודעים שלאחר האמבטיה מתלבשים, קוראים סיפור והולכים לישון.

 

2. סיפור בחדר

לפני המקלחת בחרו עם הילד ספר שהוא מעוניין שתקראו לו אחריה. השתדלו להקריא לילד את הסיפור כשהוא יושב עליכם ולא כשהוא נמצא במיטתו, וזאת כדי לתת לו תחושה של מגע וקירבה, כך שיחוש ביטחון.

 

3. הודיעו לילד שבעוד חמש דקות הוא הולך לישון

לאחר האמבטיה ולאחר הסיפור תזכרו את הילד שהוא הולך לישון במיטתו ואתם עוזבים את החדר. התזכורת מכינה את הילד מספר דקות לפני ההשכבה והוא מרגיש שהוא יודע מה עומד לקרות.

 

4. מפלצות בחדר

בגילאים מסויימים הילד מתחיל לפחד ממפלצות, חושך או צללים. חשוב לא לזלזל בכך אלא לתמוך בו ולעזור לו להתמודד עם החשש. לפני ההשכבה חפשו יחד "מפלצות" בחדרו ותנו לו חפץ (אפילו מערוך פשוט יכול להפוך ל"מקל קסמים") כך שהוא ירגיש בטוח בכך שהוא יכול לגרש את הפחדים איתו. נסו לגייס את הדמיון של הילד על מנת להתמודד עם הפחד.

 

5. הישארו עם הילד בחדר כשהוא מפחד

מומלץ להישאר עם הילד בחדר כשהוא מראה סימני מצוקה ומבקש אתכם לצידו. יש ילדים רבים, במיוחד סביב גיל שלוש עד שש, שמפחדים מהחושך, ולכן מומלץ להשאיר מנורת לילה דולקת בחדר בכדי לתת להם תחושת ביטחון וסביבה בטוחה. שבו עם הילד מספר דקות, לטפו אותו מעט והכינו אותו לכך שאתם הולכים לסלון. אם הוא חושש הרגיעו אותו שאתם נמצאים סמוך לחדרו.

 

6. בכי בזמן שההורים עוזבים את החדר

אם הילד בוכה ומבקש מכם לחזור בכל פעם לחדרו השתדלו לדבר איתו כאשר אתם מחוץ לחדר במשפטים קצרים כמו " לילה טוב, עכשיו ישנים". במידה והבכי מתגבר היכנסו מיד, לטפו והתרחקו חזרה.

 

7. הילד יוצא מהחדר לאחר ההשכבה

בכל פעם שהילד יוצא מהחדר החזירו אותו למיטתו - בלי ליצור קשר עין ובלי לדבר איתו. עשו זאת בצורה מאוד רגועה וצאו מהחדר. בלילה הראשון והשני הילד עלול לבדוק את הגבולות שלכם מספר רב של פעמים ולכן השתדלו להיות עקביים.

 

8. טלוויזיה ומחשב

כשעה לפני ההשכבה כבו את הטלוויזיה והמחשב. צפייה מרובה בטלוויזיה ושהייה ממושכת מול מסך המחשב גורמת

לילד להיות לא רגוע. צפייה בטלוויזיה סמוך לשעת ההשכבה עלולה לגרום לילד להיות ערני במשך זמן רב יותר ואף אגרסיבי, מה שמעלה את הסיכוי למאבקי כוחות עם ההורים.

 

9. חיזוקים חיוביים

אם ישנו שיפור בזמן ההשכבות בבוקר ובמהלך היום שלמחרת אימרו לילד כמה אתם גאים בהתנהגות שלו. בנוסף, בכל יומיים בהם הילד נרדם בלי מאבקים "צ'פרו" אותו בפעילות משותפת איתכם כמו אפיית עוגות, עריכת שולחן, טיול עם הכלב וכו'.

 

10. שנת צהריים

אם ילדיכם בן שלוש ומעלה השתדלו שהוא לא ישן יותר משעה וחצי-שעתיים בצהריים כדי לא לפגוע בשעת ההשכבה ובאיכות השינה בלילה.

 

זיכרו! מאבקי כוחות קיימים כמעט בכל משפחה, ללא קשר לגילו של הילד. ככל שתהיו עקביים ונחושים להצליח המאבקים יפחתו ותחזרו ליהנות מהשכבות רגועות ומזמן האיכות שלכם בערב. זה לא תמיד פשוט, אבל עקביות והבנה שהשינה חשובה לילדים שלכם תהפוך את הלילה לזמן רגוע.

 

הכותבת היא אמא ל-2, יועצת שינה בכירה ובעל המרכז לייעוץ שינה





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
עוד 5 דקות - כולם ישנים!
צילום: shutterstock
מומלצים