שתף קטע נבחר

צפו: פינגווינים מעופפים וטיגריס באפילה

ברדלסים בציד, פינגווינים ממריאים, טיגריס בצרות, דוב קוטב במלכודת קרח וקרנף נטול קרן. עשרות אלפי צלמים התחרו השנה בתחרות צילומי הטבע העולמית היוקרתית בבריטניה. ynet מעניק לכם הצצה לצילומים נבחרים

הנהלת תחרות "צלם הטבע לשנת 2012" בבריטניה, הנחשבת לאחת התחרויות היוקרתיות והגדולות בעולם לצילום טבע וסביבה, הכריזה אתמול בלילה (ד') על 100 הצלמים שהעפילו לגמר התחרות וזכו בפרסים בקטיגוריות צילום בנושאי טבע, בעלי חיים וסביבה.

 

עדשה פראית: נמר טורף וגורילה מהורהרת

קופים בסכנה, יונק ארסי נדיר וכלבים בבריכה

 

48 אלף תמונות מ-98 מדינות ברחבי העולם הוגשו השנה לוועדת השופטים בתחרות הבינלאומית. בה לקחו חלק עשרות אלפי צלמי טבע, מקצוענים וחובבנים כאחד.

 

התחרות שנוסדה לראשונה ב-1965 ומתקיימת מאז מדי שנה, נערכת בשיתוף עם מוזיאון הטבע בלונדון (NHM) ו- מגזין הטבע של ה-BBC, ובחסות חברת "Veolia Environment".

 

בחודש שעבר פרסמנו כי צלם הטבע הישראלי, עופר לוי, שצילם עטלף לוגם מים באוסטרליה היה אחד מהצלמים שזכו לציון לשבח בתחרות. מדי שנה, מאפשרת הנהלת התחרות לגולשי ynet לקבל טעימה של עשר תמונות בלעדיות שזכו בפרסים ובציונים לשבח.

 


 

הזוכה בקטיגוריות התנהגות יונקים

Grégoire Bouguereau, צרפת

 

נקבת ברדלס נקוד (צ'יטה) הצליחה לצוד עופר צבי תומסון, אך לא הרגה אותו במקום, אלא המתינה לגוריה שיצטרפו. הצלם בילה כמעט עשור בחקר וצילום של ברדלסים בסרנגטי, בטנזניה. הוא ידע כי עוד מעט יתחיל שיעור מדמם במיוחד של ציד לגורים. הנקבה התרחקה מהם, העופר נותר שוכב על הקרקע ליד הגורים. בתחילה הגורים לא ייחסו לו משמעות רבה, אך כשהחל לנסות לקום, האינסטינקטים הטבעיים של הברדלסים קמו לתחייה.

 


צילום: Grégoire Bouguereau / Veolia Environnement Wildlife 2012

Grégoire Bouguereau / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הקליקו להגדלת התמונה

 

המבטים ננעלו על העופר, כשהוא החל את נסיונות ההימלטות שלו ושיעור הטריפה נמשך מספר פעמים - הגורים התעלמו מהעופר, אך רדפו אחריו רק כשניסה שוב לקום והופל פעם אחר פעם. מדובר בשיעור הכנה לחיים האמיתיים המצפים להם בקרוב, כשייאלצו לצוד בכוחות עצמם ללא עזרה מהאם.

 


 

מקום ראשון בהתנהגות ציפורים

פול ניקלן, קנדה

 

הצלם פול ניקלן לא היה היונק היחיד במים שהמתין בסבלנות לפיצוץ של פינגווינים קיסריים יוצאים מחוץ למים באנטארקטיקה. כלבי ים נמרים, המגיעים לאורך של שלושה וחצי מטר, גם ארבו בסביבה, מחכים לרגע בו יוכלו לצוד ארוחה.

 

הדבר גרם לפינגוונים להתרגשות רבה. הם יצאו במהירות כמו רקטות ועפו לגובה של כשני מטר מעל פני המים, מתרחקים היטב משולי הקרח המסוכנים.

 


צילום: Paul Nicklen / Veolia Environnement Wildlife 2012

Paul Nicklen / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הקליקו להגדלת התמונה

 

"הקפדתי לשמור קשר עין עם כלבי הים הנמריים, לאחר שבעבר אחד מהם היכה בפנים כשהייתי במרחק של כחמישה מטר מהמים, גרם לי ליפול ולהלם. למזלי, הוא הבין שאני לא פינגווין וחזר למים".

 

לדבריו, הישרדות הפינגווינים היא קריטית לגורל האפרוחים שלהם. האפרוחים מחכים להם ימים רבים עד שישובו מן הים עם בטן מלאה בדגים.

 


 

פרס לצילום טבע בעיתונות

סטיב ווינטר, ארה"ב

המבט האחרון

 

זהו טיגריס מיוחד במינו. הוא רק אחד מתוך 400 עד 500 טיגריסים סומטרים, שנותרו בטבע והם בסכנת הכחדה חמורה.

 

זה היה אתגר גדול מבחינתו של סטיב לצלם את הטיגריס, מאחר שמרבית הטיגריסים שברחו מציידים בלתי חוקיים או מאיזורים בהם ביראו את היער, מצאו עצמם כלואים בחלקי יערות או הרים, והם נחשבים לביישנים במיוחד.

 

מי שסייע לתעד את הטיגריס היה צייד טיגריסים לשעבר, שכיום מועסק בפקח בפארק המקומי וייעץ לסטיב היכן להציב את מלכודת המצלמה שלו.

 

האתגר הגדול היה במיקום הצבת המצלמה שנשלטת מרחוק וכן ציוד התאורה, כך שהטיגריס יהיה במרכז התמונה וברקע תופיע סביבת היער. 

 


צילום: Steve Winter / Veolia Environnement Wildlife 2012

Steve Winter / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הקליקו להגדלת התמונה

 

הגידול הבלתי ניתן לעצירה של נטיעת מטעי שמן דקלים בסומטרה והמשך ציד הטיגריסים שנועד לקצור מהם את אברי גופם לשימוש בתעשיית התרופות המסורתיות הסינית, מצביעים על כך כי תת המין של הטיגריס בדרך להכחדה בטבע. לדעת מומחים, מדובר בהליך הכחדה דומה כפי שהיה עם קרובי משפחתו - טיגריס ג'אווה וטיגריס באלי שנכחדו מהאי. בינתיים, הסחר באברי החיות ממשיך ללא הפסקה והאברים מגיעים לבורמה וסין, ונמכרים לכל דורש.

 

מעבר מסוכן

הטיגריס הבנגלי הצעיר הפעיל את חיישני מצלמת המלכודת שהציב סטיב ביער. הוא תיעד עצמו עובר דרך חור בגדר בשמורת הטבע הלאומית "Bandhavgarh" בהודו. 

 

הטיגריס היה בדרך הוודאית לצוד צאן מקומי מאחד הכפרים. באיזורים מסויימים בפארק אין מספיק טרף טבעי לחתולים החתולים ופקחי הפארק, יצרו בכוונה תחילה חורים בגדרות כדי שהטיגריסים יוכלו לצאת החוצה ולחפש מזון בשטח.

 


צילום: Steve Winter / Veolia Environnement Wildlife 2012

Steve Winter / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הקליקו להגדלת התמונה

 

הכפריים באיזור זוכים לפיצוי על כל אובדן של צאן או בקר, אך התוצאה יכולה להיות הרת אסון, אם טיגריסים ימשיכו לשוטט מחוץ לתחומי הפארק השמור.

 

בשנה שעברה, שלושה טיגריסים, כולל הטיגריס שתועד בתמונה ואחותו, הרגו שלושה תושבי כפר סמוך. הקונפליקט בין החיות לבני האדם צפוי להחריף, עם הצמצום המתמשך בשטחי המחייה של הטיגריסים, בזמן שאוכלוסית בני האדם גדלה במהירות.

 


 

פרס העולם בידינו

אנה הנלי, בריטניה

 

אנה הפליגה בספינה בארכיפלג בין נורבגיה לקוטב הצפוני, כשהיא הבחינה בדוב קוטב בארבע לפנות בוקר, בחודש אוקטובר. דוב הקוטב הלך על גושי הקרח השבורים, לא ידע האם לבטוח בקרח שיחזיק את משקלו הרב.

 

היא השתמשה בעדשת עין הדג כדי להעביר מסר שאחד הטורפים הגדולים בכדור הארץ, מוקף בקרח שהולך ונשבר סביבו. לדבריה, דובי הקוטב מסתמכים על הסביבה הימית הקפואה כדי לשרוד. שנה אחרי שנה הטמפרטורות עולות ומפחיתות את שטחי הקרח היציבים. כמות הזמן שדובי הקוטב צריכים להשקיע כדי לצוד יונקים ימיים גם עולה בהתמדה.

 


צילום: Anna Henly / Veolia Environnement Wildlife 2012

Anna Henly /Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הקליקו להגדלת התמונה

 

מדענים מעריכים כי אובדן הקרח עלול להציב בעיה קשה גם לבני האדם ולא רק לדובי הקוטב, עקב עליית מפלס הים, דבר שעשוי להשפיע על טמפרטורות הים ולה השלכה ישירה על מזג האוויר, זרמי הים ואף על כמות הדגה בים.

 


 

הזוכה בקטיגוריית עולמות מתחת למים

פול ניקלן, קנדה


צילום: Paul Nicklen / Veolia Environnement Wildlife 2012

Paul Nicklen / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012 

 

הקליקו להגדלת התמונה

 


 

פרס ג'ראלד דארל למינים בסכנת הכחדה

קים וולהוטר, דרום אפריקה 

 

קים מצלם זאבים טלואים, הידועים גם בשמם "כלבי בר אפריקאים" בזימבבואה מזה כארבע שנים ומכיר מקרוב את להקות הכלבים. הוא עקב אחריהם ברגל, כשהם צדים ונחים. הזאבים הטלואים הם למעשה כלבי בר, החיים בלהקות גדולות באפריקה ומנצלים את יתרון הלהקה כדי לצוד יחד. כיום הזאב הטלוא מצוי בסכנת הכחדה חמורה באפריקה ומספרו מוערך בפחות מ-5,000 פרטים בלבד.

 


צילום: Kim Wolhuter

Kim Wolhuter / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הקליקו להגדלת התמונה

 

החיכוכים עם בני אדם הולכים וגוברים. הזאבים הטלואים טורפים חיות בר, הם נתפסים במלכודות, נדרסים, נאלצים למצוא איזורי מחייה חדשים בעקבות גידול במספר התושבים ואיזורי החקלאות. ההגנה על הזאבים הטלואים יכולה לסייע להגן על מערכות אקולוגיות שלמות, הוא אומר. את התמונה הזוכה הוא צילם לאחר שצעד ארבעה קילומטרים יחד עם הלהקה למאגר מים והופתע לגלותו יבש לחלוטין. הגור הצעיר על האדמה היבשה, הקנה לו את המקום הראשון בקטיגוריה של בעלי חיים בסכנת הכחדה.

 


 

הזוכה בקטיגוריית דיוקנים של בעלי חיים

לארי לינץ', ארה"ב


צילום: Larry Lynch / Veolia Environnement Wildlife 2012

Larry Lynch / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הקליקו להגדלת התמונה

 


 

ציון לשבח בקטיגוריית צילום עיתונות בטבע

ברנט סטירטון, דרום אפריקה

 

נקבת קרנף קטועת קרן בשמורה בדרום אפריקה.ציידים בלתי חוקיים הגיעו לשמורה בה חיים קרנפים רבים ובאמצעות מסור הסירו לחיה את הקרן וחלק גדול מעצם הגולגולת. הציידים סרקו את האיזור באמצעות מסוק. לאחר שהצליחו למפות את תנועות הפקחים שהוצבו בשמורה כדי להגן על החיות הנדירות, הם ירו בחיה חץ הרדמה וחתכו את הקרן. כאקט נוסף לברוטליות בה נהגו כלפי היונק הגדול, הם הותירו אותה בחיים ועזבו עם הקרניים היקרות.

 

למחרת נמצאה הקרנפה כשהיא משוטטת בשמורה וסובלת מכאבי תופת אך עדיין בחיים. הציידים הפרידו בינה לבין הגור שלה, שהיה בתקופת המקרה בן ארבעה שבועות בלבד ונמצא מת לאחר שגווע ברעב ומהתייבשות.

 


צילום: Brent Stirton

Brent Stirton/ Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012

 

הקליקו להגדלת התמונה

 

למרות הכל, הנקבה הצליחה להתאושש מקטיעת הקרן ולאחר טיפול ווטרינרי, היא הכירה בן זוג חדש בשמורה, זכר גדול, שמסייע לה בהישרדותה בטבע.

 

כיום הציד מהווה את אחד האיומים הגדולים על הקרנפים ברחבי העולם. מדי יום ניצודים מספר קרנפים למוות וקרני החיות נמכרות בסכומי עתק של עשרות אלפי דולרים לקילוגרם. על פי הערכות, אם יימשך קצב הציד הנוכחי, הקרנפים עלולים להיכחד לחלוטין מהטבע ב-20 השנים הקרובות.

 


 

זוכה בקטיגוריה לצילום טבע לגילאי 11-14

אואן הירן, בריטניה

 

תקופת הקציר בחווה של הסבא והסבתא של אואן, מושכת אליה גם עופות דורסים הניזונים מיונקים ומכרסמים קטנים. התופעה הסבה את תשומת ליבו של אואן, שהתכונן לכך עם המצלמה שלו. כשראה דיה אדומה ומטוס ממרחק, הוא ידע שזהו רגע שלא יכול היה להרשות לעצמו להחמיץ. 

 


צילום: Owen Hearn / Veolia Environnement Wildlife 2012

Owen Hearn / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012 

 

הקליקו להגדלת התמונה

 

לדבריו, מדובר ברגע סימלי משתי סיבות - זהו מקום הקרוב לשטח בו הוחלט בסוף שנות ה-60 להקים שדה תעופה נוסף בלונדון, אך בעקבות התנגדות לתוכניות, הדבר בוטל ולכן הוא יכול לצלם את הטבע באיזור החווה. הדיות האדומות הבריטיות סובלות מפגיעה קשה במספרן ובסכנת הכחדה, לאחר מאות שנים של רדיפת הדורסים. רק בשנים האחרונות מספרן החל שוב לעלות והן נראות בכל רחבי המדינה.

 

עשרות תמונות טבע מרהיבות מחכות לכם באתר התחרות

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Paul Nicklen /  Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
צילום: Paul Nicklen / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2012
מומלצים