שתף קטע נבחר

טיול יום הדין: השער לגיהנום והמדרגות לגן העדן

הנה 2 מקומות מנוגדים שכנראה לא הייתם בהם בחיים: בור אש ענק שלא מפסיק לבעור במדבר של טורקמניסטן, ותצפית באי אוֹאַהוּ שבהוואי שאליה מובילות 4,000 מדרגות. נפלאות הבריאה

הכניסה הראשית לגיהנום נמצאת בטורקמניסטן, לפחות זוהי הסברה הרווחת בקרב המקומיים. "השער לגיהנום" הוא כינויו של בור ענק בקוטר של כ-70 מטרים שנפער באדמת מדבר "קארה-קום" שבטורקמניסטן בתחילת שנות ה-70.

 

איך קורה שבור ענק נפער לו סתם כך? ובכן, תוכלו להאשים את האנשים שהביאו לכם את הטטריס, הבבושקה ורובי הקלצ'ניקוב: הסובייטים.

 

עוד מקומות מיוחדים על כדור הארץ:

 

צוות גיאולוגים סובייטי חיפש בקדחתנות אחר שדות גז במדבר הטורקמני העצום (כ-70 אחוז משטח המדינה). המדענים החלו לקדוח באחד האתרים, כאשר לפתע קרסה האדמה תחת הקידוח והציוד המכני קרס לבור העמוק והרחב שנוצר. בתוך הבור התגלו גזים רעילים שהקשו על מלאכת החילוץ.

 

בור ענק בקוטר 70 מ'. מכתש האש או "השער לגיהנום" (צילום: Tormod Sandtorv) (צילום: Tormod Sandtorv)
בור ענק בקוטר 70 מ'. מכתש האש או "השער לגיהנום"(צילום: Tormod Sandtorv)

 

הסובייטים טיכסו עצה והגיעו למסקנה שאם הם יבעירו את הגזים הרעילים, הבערה תכלה את הגזים במהירות ותוך יום או יומיים יהיה ניתן לרדת לבור ולחלץ את הציוד ההנדסי הלכוד בתחתית הבור.

 

מאז אתו היום ב-1971 שבו הציתו הסובייטים את הבור ועד היום, הבור בוער באש יוקדת וטרם הראה סימנים שהוא עומד להפסיק. בשל החום הרב סביב לבור והמראה הסוריאליסטי של הבור הפעור והבוער באמצע המדבר, העניקו לו המקומיים את שמו "השער לגיהנום".

 

הבור שוכן רק כמה מטרים מהכביש המרכזי שעובר לאורכו של מדבר "קארה-קום" ובסמוך לישוב הקטן דרווזה (כ-200 ק"מ צפונית לעיר הבירה של טורקמניסטן). כמובן שבשביל לנהוג על הכביש הסמוך צריכים המקומיים להוציא רשיון נהיגה - כמו בכל מדינה נורמלית - ועל מנת להוציא רישיון נהיגה בטורקמניסטן יש לגלות בקיאות בספר מוסרי ודתי שכתב הנשיא המנוח ספרמורט ניאזוב (Saparmyrat Nyýazow) - קצת שונה מכל מדינה נורמלית.

בוער מאז 1971. מכתש האש בטורקמניסטן (צילום: Tormod Sandtorv) (צילום: Tormod Sandtorv)
בוער מאז 1971. מכתש האש בטורקמניסטן(צילום: Tormod Sandtorv)

 

הנשיא הגיע להסכם עם אלוהים

דמותו של אדון ניאזוב עדיין מקשטת את כל שטרות הכסף במדינה, ומעניין שהציטוט הכי מוכר שלו (משנת 2006) נוגע דווקא לדרך האפשרית אל גן העדן ולא לשערי הגיהנום:

 

"...הגעתי להסכם עם אלוהים שקובע שכל תלמיד שקרא את הספר שכתבתי 3 פעמים ייכנס אוטומטית לגן עדן".

 

קריאה מדוקדקת בספרו של הרודן המת, תגלה שמר ניאזוב כלל לא היה מודע לכך שהדרך לגן העדן נמצאת רחוק מאוד מטורקמניסטן. מסתבר שהיא נמצאת דווקא על אחד האיים האקזוטים של מדינת הוואי.

 

הבור נתגלה ע"י גיאולוגים שחיפשו שדות גז (צילום: Stefan Krasowski) (צילום: Stefan Krasowski)
הבור נתגלה ע"י גיאולוגים שחיפשו שדות גז(צילום: Stefan Krasowski)

 

4,000 מדרגות לגן עדן

"המדרגות לגן העדן" (המכונות גם "מדרגות הייקו") ממוקמות על האי אוֹאַהוּ, שהוא האי המאוכלס ביותר במדינת הוואי וגם האי שבו שוכנת עיר הבירה של הוואי - הונולולו.

 

סט המדרגות הידוע בשמו "המדרגות לגן העדן", כולל כ-4,000 מדרגות המטפסות במעלה הר ירוק המשקיף על העיר קאנאוהה והמפרץ הסמוך (קאנאוהה בתרגום חופשי לעברית - "איש הבמבוק").

 

על מנת לטפס בגרם המדרגות הארוך והתלול צריך להיות בכושר לא רע וגם צריך להיות מוכנים נפשית להתעורר מוקדם מאוד בבוקר. למה מוקדם בבוקר? ובכן, הדרך סגורה למבקרים ויש שומרים בכניסה שמונעים מתיירים לנסות ולטייל בה. השומרים מגיעים בדרך כלל רק בסביבות ארבע או חמש בבוקר, לכן את החלק הראשון של הטיפוס מבצעים באמצעות פנסי ראש.

 

4,000 מדרגות המטפסות במעלה הר ירוק. מדרגות גן העדן  (צילום: Mark Payton) (צילום: Mark Payton)
4,000 מדרגות המטפסות במעלה הר ירוק. מדרגות גן העדן (צילום: Mark Payton)

 

מדרגות העץ הוחלפו במתכת

"המדרגות לגן העדן" נבנו בשנת 1942 על ידי צבא ארצות הברית על מנת לייצר גישה ישירה אל תחנות רדיו שנבנו ומוקמו על ראש הצוקים (הסמוכים לעיר קאנאוהה). תחנות הרדיו אפשרו מתיחת כבלי מְשׁוֹשָׁה (או בשמם הלועזי והמוכר יותר אנטנות) מצד אחד של העמק ועד לצידו השני.

 

התחנות מוקמו בגובה כה רב מכיוון שבזמן מלחמת העולם השנייה היה קיים צורך לשמור על קשר עם צוללות בעת שהיו נמצאות מתחת למים, והרחק-הרחק במימי המפרץ היפני (סמוך לעיר טוקיו).

ב-1950 הוחלפו מדרגות העץ בכאלו ממתכת (צילום: XJCreations) (צילום: XJCreations)
ב-1950 הוחלפו מדרגות העץ בכאלו ממתכת(צילום: XJCreations)

 

בתחילה ערך הצבא האמריקני ניסויים והצליח לתקשר עם צוללות שהיו סמוכות לעיר ניו יורק. עם תום המלחמה

שונה יעדם של התחנות והן סייעו למערכות הניווט של כלי שיט באוקיאנוס השקט. ב-1950 הוחלפו מדרגות העץ והסולמות במדרגות ומעקים עשויי מתכת.

 

ב-1987 נסגרה הדרך בפני מטיילים ושומרים הוצבו במקום. הדרך שוב שוקמה בשנת 2003 בהשקעה של קרוב למיליון דולר, אך נשארה סגורה עקב חוסר הסכמה של בעלי קרקעות שהדרך עוברת בהן, ובשל חוסר הרצון של הממשל המקומי לשאת באחריות לפציעות אפשריות של מטיילים במקום.

 

כיום, למרות השקעת הכספים האדירה בשיפוץ המדרגות, אין תוכניות של ממש לפתוח את המקום לתיירים ומי שרוצה בכל זאת לטפס משתדל להערים על השומרים או לפחות להקדים אותם.

 

הכותב עורך את אתר - Amazing Places on Earth

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיפוס לא קל, אבל שווה. המדרגות לגן העדן בהוואי
צילום: XJCreations
להבה תמידית באמצע המדבר. מכתש האש טורקמניסטן
צילום: Popo le Chien
מומלצים