שתף קטע נבחר

צילום: AFP, AP

"אחרי המיליארדים, ההוריקן עוד יכריע בבחירות"

בראיון ל-ynet מסביר ג'ונתן מאן, אחד הפרשנים הפוליטיים הבכירים של CNN, את מצבם העדין של המועמדים לנשיאות לנוכח הסופה המתקרבת לחוף המזרחי, למה העימותים היו חגיגה לדמוקרטיה, מה יהיה היחס לישראל ומה ה"סיפור" של מערכת הבחירות הנוכחית. וגם על עתידה של הילרי קלינטון

מזג האוויר בתל-אביב שמשי ונעים, אך ג'ונתן מאן, אחד הפרשנים הפוליטיים הבכירים של רשת CNN, משקיף לים התיכון הרגוע וחושב על הוריקן סנדי, שצפוי לעשות שמות בחוף המזרחי של ארה"ב. הסופה האימתנית, שמשתקת את ניו יורק, עלולה להפוך את ביקורו החפוז בארץ לארוך מכפי הצפוי ולהרחיק אותו מהאקשן בזירה הפוליטית האמריקנית, שבוע לפני הבחירות שם. מאן הגיע ארצה להנחות פאנל שייערך מחר באוניברסיטת תל-אביב ויועבר בשידור חי ב-ynet.

 

מאן בתל-אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מאן בתל-אביב(צילום: מוטי קמחי)

 

בחירות בארה"ב - כל הדיווחים ב-CNN ו-ynet

 

בראיון ל-ynet הוא מתמקד בהשפעת מזג האוויר על המועמדים לנשיאות, ומסביר את מצבם העדין. "זו יכולה להיות הפתעת הבחירות. ייתכן שהנשיא יצטרך להתמודד עם משבר. אם ברק אובמה ייראה כמי שמרוכז יותר מדי בקמפיין שלו עכשיו – זה לא טוב לו, ואם ייתפש כמי שמנצל את מצב החירום לצרכים פוליטיים – זה גם לא טוב", מסביר מאן. גם מיט רומני בבעיה – ביקורת על הנשיא בשעת משבר לאומי עלולה להיתפש כתרגיל פוליטי ולהתנקם בו. "אחרי מיליארד דולר ושש שנים של קמפיין מצד רומני, הוריקן סנדי יכול להכריע את הבחירות".

 

אובמה בתדרוך לקראת הוריקן סנדי (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אובמה בתדרוך לקראת הוריקן סנדי(צילום: רויטרס)

 

בינתיים, הוא מתמוגג מהעימותים שנערכו בין אובמה ורומני, והיו לדבריו "game changer" – מהלך ששינה באופן משמעותי את המירוץ. "90 דקות של טלוויזיה נקייה, ללא פרסומות, היו חשובות יותר מהמיליארדים שהושקעו בקמפיין עד כה. מועמד מול מועמד מול הבוחרים שלהם. זה דבר נהדר למי שאוהב דמוקרטיה". לדברי מאן, מטה אובמה שלט במסרים עד לעימות הראשון, והצליח לצייר את רומני כקפיטליסט מנוכר. ואז הכל השתנה. לרומני הייתה הזדמנות והוא ניצל אותה. קודם לכן הוא התקשה לצבור אהדה אפילו בתוך המחנה הרפובליקני. מטה אובמה הצליח להפוך את הבחירות ממשאל עם על הישגי הנשיא, למשאל עם על רומני. העימותים טרפו את הקלפים.

 

תושבים בנוואדה צופים בעימות. המועמדים מול הבוחרים. נקי (צילום: AP) (צילום: AP)
תושבים בנוואדה צופים בעימות. המועמדים מול הבוחרים. נקי(צילום: AP)

 

נראה שבאופן כללי נוקטים הפרשנים האמריקנים משנה זהירות. תחייתו של רומני בשבועות האחרונים, לאחר שחלקם כבר הספידו אותו, והפיכתו של המירוץ לנשיאות לצמוד ומותח, עשתה אותם זהירים בלשונם. גם מאן נשמר מנבואות מפורשות. "לנשיאים מכהנים יש היסטוריה של הישארות בבית הלבן. אבל כאן המירוץ צמוד ואובמה אכזב הרבה בוחרים. יש עדיין ניתוחים שמראים שהסיכויים נוטים לאובמה, אבל הסיכויים האלה ירדו".

 

הסיפור הטוב של הבחירות

"עבודת השטח חשובה עכשיו מאוד", אומר מאן, וטוען כי מחנה אובמה מצליח בכך יותר מהיריבים הרפובליקנים. "מאז ג'ון קנדי, רוב המצביעים הגברים הלבנים לא נותנים את קולם לדמוקרטים. אובמה צריך להוציא לקלפיות את קבוצות האוכלוסיה האחרות: מיעוטים, נשים, צעירים. בשלב הזה צריך את אותו פעיל שטח באוהיו, שיודע מי יכול להצביע ויכול להתקשר ולהוציא אותו". והדמוקרטים, על עבודתם בשטח ופריסתם באינטרנט, טובים יותר בגזרה הזו.

 

מאן זוכר את קול משק כנפי ההיסטוריה שליווה את הבחירות הקודמות, ואת התורים הארוכים של אמריקנים שחורים שהתייצבו להצביע, רבים מהם בפעם הראשונה. הוא מודה שגם התקשורת הלכה שבי במידה רבה אחריו. כעיתונאי, קשה היה להתעלם מאובמה כ"סיפור טוב" – הנשיא השחור הראשון. ומה הסיפור הטוב של הבחירות האלה?

  

רומני במסע בחירות בווירג'יניה. הגברים הלבנים בדרום יצביעו לו? (צילום: AP) (צילום: AP)
רומני במסע בחירות בווירג'יניה. הגברים הלבנים בדרום יצביעו לו?(צילום: AP)

 

רבים לא מדברים על כך לדבריו, אך מאן מדגיש את עובדת היותו של רומני מורמוני. לדבריו, המורמונים הם המיעוט הדתי הנרדף ביותר בארה"ב, והנוצרים האוונגליסטים רואים בהם כופרים, כת לא נוצרית בעלת אמונות מוזרות. אז איך ניתן לצפות מגברים לבנים נוצרים בדרום השמרני להצביע לו? מאן סבור שבהחלט ייתכן שרבים מהם לא יצביעו עבורו בסופו של דבר, בניגוד למה שהם אומרים בסקרים.

 

"מספיק עו"ד אחד"

מאן מסכים ששיטת הבחירות האמריקנית, הנסמכת על אלקטורים, מסובכת ומיושנת. "אני לא בטוח שאפילו כל האמריקנים מבינים את השיטה. בכל מערכת בחירות, בשלושת השבועות שלפני ההצבעה, אנחנו שבים ומסבירים אותה לצופים". אבל לדבריו, לא נשמעת ביקורת רבה על התהליך, כי נראה שרוב האמריקנים שבעי רצון ממנו. זאת, אף שהוא מביא למצב שבו עולה לשלטון נשיא שלא נבחר ברוב קולות האזרחים, אלא ברוב קולות האלקטורים, כפי שקרה ב-2000, במערכת הבחירות בין ג'ורג' בוש לאל גור.

 

האם הוא סבור שגם הפעם הדמוקרטיה הגדולה יכולה למצוא עצמה בקרב שלטוני בבית המשפט העליון? "החברה באמריקה היא מאוד משפטית, ועם שיטת הבחירות הנוכחית בהחלט ייתכן שוב מצב של הגעה לבית המשפט. מספיק עורך דין אחד שיחליט לעשות זאת".

 

בהקשר זה הוא גם מפחית מההתלהבות סביב הסקרים שאנו מופגזים בהם חדשות לבקרים, ובישרו כבר מספר פעמים על תיקו או על הפרש של שניים-שלושה אחוזים. מאן מזכיר שמדובר לרוב בסקרים לאומיים, בעוד ההכרעה מתקבלת בכמה מדינות מפתח על בסיס מדינתי.

 

ומהי המדינה החשובה? "אוהיו היא הפרס", בטוח מאן, "היא הברומטר של הרפובליקנים. מעולם לא היה נשיא רפובליקני שלא ניצח באוהיו".

 

על מה מדברים כשמדברים על שלום?

הרחק מאוהיו, בחזרה לישראל, המדינה ששמה הוזכר שוב ושוב בעימות האחרון, כאילו מדובר היה בתחרות שנועדה לקבוע מי חברהּ הטוב ביותר. מאן לא צופה הבדל גדול במדיניות החוץ האמריקנית בנושא הישראלי, בין אם אובמה יישאר בבית הלבן ובין אם רומני יחליפו. ישראל היא בעלת ברית וזהו. למעשה, הוא מתקשה למצוא הבדלים גדולים בין השניים בנושא של מדיניות חוץ בכלל, למעט אחד – רומני הצהיר בעימות האחרון שיחמש את המורדים בסוריה ויארגן אותם. לדברי מאן, כמובן שגם עמדה זו עשויה להשתנות עם ההגעה לבית הלבן.

 

בתגובה לשאלה על תהליך השלום עם הפלסטינים, ולאפשרות שאובמה בכהונה שנייה יפעל לחדשו, מצביע מאן על הבדל משמעותי בתפישה של "שלום במזרח התיכון": "פעם דיברו על הסכסוך בין ישראל לשכנותיה הערביות, ואחר כך על שלום בינה לבין הפלסטינים. עכשיו איראן במרכז העניינים ותופשת את מרכז הבמה בכל הנוגע למזרח התיכון". האם זהו ניצחון של ראש הממשלה בנימין נתניהו? מאן מחייך. בסופו של דבר, ישראל מדינה חזקה, עם אג'נדה משלה, והנושא הזה בידיה, הוא מסכם.

 

קלינטון. נראית עייפה, אך מאוד פופולרית (צילום: AP) (צילום: AP)
קלינטון. נראית עייפה, אך מאוד פופולרית(צילום: AP)

 

מאן מאיר פן אחר של תפקידה של ישראל בבחירות הללו - העולים ששמרו על אזרחותם האמריקנית ומצביעים ב"שלט רחוק", באמצעות הדואר בהצעה מוקדמת. "האמריקנים הישראלים, או הישראלים האמריקנים" יכולים לדעתו "להטות את הבחירות".

 

עם כל הזהירות וההימנעות מנבואות, בנושא אחד נשמע מן נחרץ – הילרי קלינטון. היא מצהירה שבכוונתה לפרוש, האם נראה אותה כמועמדת במירוץ לנשיאות ב-2016? "איך יכול להיות שלא?", מצהיר מן ומסביר,

היא אמנם נראית עייפה, צריך לזכור שהיא הייתה צריכה להתמודד עם שתי מלחמות, עם האביב הערבי ועם המשבר באירופה, אבל היא מאוד פופולרית בארה"ב ובהחלט ייתכן שתחזור בגדול.

 

הפאנל בהנחייתו של מאן יתקיים ביום שני, 29/10, באולם כס המשפט ע"ש ברנדר, בניין הפקולטה למשפטים, באוניברסיטת תל אביב, החל מהשעה 17:00. הכניסה חופשית, מספר המקומות מוגבל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מאן בת"א. המועמדים במצב עדין לנוכח הסופה הקרבה
צילום: מוטי קמחי
מומלצים