שתף קטע נבחר

יפנית או ברזילאית - איזו החלקת שיער בטוחה?

לידיעת המקורזלות: יש רק שתי גישות להחלקת שיער: יפנית וברזילאית - כל היתר הן וריאציות שלהן. מה ההבדלים בין החלקות השיער, אילו סכנות יש בהחלקה ואיך להחליק את השיער בדרך הבטוחה ביותר? מדריך לשמירה על שיער נהדר

בחודש האחרון גרמו שערות לסערת רוחות בארצות הברית. כוכבת העל האמריקאית אופרה וינפרי כיכבה בתמונת השער של מגזין O שבבעלותה, בלוק "אפרו" מסולסל ונפוח, שלטענתה הוא מראהו הטבעי של שיערה.

 

בקרב בעלי הדעה בתחום הטיפוח בארצות הברית ניטשו ויכוחים סביב השאלה אם אחרי כמעט 20 שנות החלקה אפשר לקרוא לתסרוקת החדשה של וינפרי "טבעית".

 

איך לשמור על שיער בריא ?

 

מאז שנות ה-90 של המאה הקודמת החליקו כוכבות אמריקאיות רבות את שערן והפכו מודל לחיקוי לתושבות הגלובוס. הזמרות ביונסה, פאולה עבדול וניקי מינאז', השחקניות האלי בארי ושרה ג'סיקה פרקר ואחרות כבשו את השטיח האדום כששערן מתבדר ברוח באופן פוטוגני במיוחד.

 

בשלהי שנות ה-90 האופנה הזו הגיעה גם אלינו, כשמראה "מגישת החדשות" הפך לפופולרי במיוחד. פתאום הפך שערן של שלי יחימוביץ', איילה חסון, קרן מרציאנו, לינוי בר גפן, רינה מצליח ויעל שטרנהל - לחלק. כשהביקוש להחלקות גבר, צמחו גם השיטות והמותגים שמציעים פתרון קסם לאישה המקורזלת.

 


 

מסיבה עלומה, סקירת השמות של שיטות ההחלקה השונות היא גם שיעור בגיאוגרפיה. להחלקה הברזילאית והיפנית הוותיקות התווספה עם השנים החלקה צרפתית, ויש גם איטלקית ואמריקאית. אלא שהלכה למעשה, בארץ ובעולם יש רק שתי גישות להחלקת שיער – יפנית וברזילאית – כל היתר הן וריאציות שלהן.

 

שלא כמו תספורת או פן, החלקה משנה את מבנה השערה הקיימת לתמיד וכתוצאה מכך גם את מראה השיער. שיער מקורזל או כזה שלא מסתדר טוב, יכול להפוך בתוך כמה שעות לשיער חלק של פוקהונטס, כמו בקטלוגים.

 

כיוון שקשה מאוד להחזיר את הגלגל לאחור (שזה אומר לשקם את השיער הפגום ולהמתין שהשיער החדש יצמח), חשוב לבחור נכון את שיטת ההחלקה ולנקוט אמצעי זהירות מתאימים. בשימוש לא נכון עלולים חומרי ההחלקה לגרום לשיער (ובמקרים נדירים, גם לבריאות) נזק בלתי הפיך. קלות דעת בקבלת החלטה על החלקה מסתיימת פעמים רבות בנפח נפש.

 

1. החלקה יפנית

בשיטה שיובאה מארץ השמש העולה מורחים על השיער קרם המכיל את החומר הכימי טיוגליקולט. החומר חודר לליבת השערה (קורטקס) וגורם לפירוק של הקשרים במולקולות החלבון (קרטין), שהם אלה שקובעים את צורת השערה ואת צבעה. ככל שהחומר מצוי על השיער לזמן ממושך יותר, הקשרים מתרופפים יותר ואפשר לשלוט על רמת ההחלקה המתקבלת.

 

כשמעצב השיער מזהה שמידת האלסטיות של השערה מעידה על כך שהיא במצב הרצוי, הוא מסיר את החומר ומגהץ את השיער במחליק קרמי. פעולת הגיהוץ בונה את קשרי המולקולות בחלבון מחדש, והשיער מקבל את הצורה החדשה הרצויה ללקוחה (באופן דומה, אפשר לעשות גם סלסול קבוע).

 

אחרי הגיהוץ מורחים על השיער חומר מנטרל שמסיר את שרידי הטיוגליקולט. הטיפול אורך 3־5 שעות.

 

הסכנה - שיער שבור: החלקת שיער יפנית דורשת מיומנות וניסיון. המעצב חייב לתזמן נכון את מועד הסרת הטיוגליקולט מהשיער. שטיפה מוקדמת תמנע את השגת התוצאה הרצויה, ושטיפה מאוחרת מדי תגרום לחומר לפרק את קשרי המולקולות בחלבון עד כדי שבירת השערה. בשיער שעבר הרבה ייבוש בחום (פן), הבהרה וחמצון, הקשרים הטבעיים בשיער כבר רופפים ממילא ולכן חומר ההחלקה עלול לשבור את השערה לגמרי.

 

כל עוד החומר פועל על השערות, הנזק קל, שכן אחרי כמה חודשים צומחות שערות חדשות שאינן מושפעות מההחלקה. אבל אם החומר נוגע בשורשי השיער לזמן ממושך מדי, הסכנה גוברת והנזק עלול להיות בלתי הפיך, כי במקום שהשורשים נהרסו בו לא יצמח שיער לעולם.

 

בקרב העוסקים בתחום ידועות דוגמאות רבות של התקרחות בעקבות טיפולי החלקה. זו הסיבה שהחברות שמייצרות את חומרי ההחלקה מצהירות כי הן משווקות את תוצרתן רק לספרים שעברו הדרכה מתאימה מטעמן.

 

כמה זה עולה? 1,500־3,000 שקל, תלוי באורך השיער ובמחירים בשוק.

 

אחרי ההחלקה: כיוון שהשערות החדשות שצומחות לא מצייתות לצו האופנה אלא להוראות הגנטיקה, מומלץ להגיע אחת לכמה חודשים למעצב השיער לטיפול להחלקת השורשים (1,100־1,500 שקל). לרוב זה קורה לאחר כחצי שנה מההחלקה, או כשהשיער מתחיל לא להסתדר.

 

שימוש ברוב חומרי ההחלקה מחייב התנזרות מחפיפה למשך שלושה ימים ומשטיפה (גוונים) למשך עשרה ימים. לפני רחצה בבריכה או בים מומלץ למרוח קרם לחות על שיער דק ותכשיר שמן לשיער עבה. יש חברות שלאחר ההחלקה ממליצות (או אף מחייבות) להשתמש בשמפו ובמסכת שיער מתוצרתן, אך ככלל אין מניעה להשתמש בתכשירי השיער הרגילים.

 

"רק לאחר החלקה ברזילאית חייבים להשתמש בתכשירים ללא מלחים, כיוון שהמלחים מפרקים את הפורמלין ופוגעים בהחלקה", מסביר ויטל קוזי, מעצב שיער מלוריאל פרופסיונל.

 

החלקה משנה את מבנה השערה הקיימת לתמיד (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
החלקה משנה את מבנה השערה הקיימת לתמיד(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
 

 

2. החלקה ברזילאית: אסורה על ידי משרד הבריאות

בשיטה שנקראת על שם ארץ הסמבה, מורחים על החלק החיצוני של השערה (הקוטיקולה) חומר המכיל קרטין (החלבון שממנו מורכב השיער). החומר מתקשה ואחרי פעולת גיהוץ במחליק קרמי מאלץ את השערה להתיישר, בדומה להשפעה של גבס על יד שבורה. החומרים בהחלקה ברזילאית מכילים פורמלדהיד (פורמלין הוא אחת הצורות שלו), שנשימה של אדיו מסרטנת ועלולה לגרום לבעיות נשימה.

 

למרות זאת, עדיין יש מספרות שמשתמשות בחומרים עם פורמלין (יש המאווררים את המספרה או מבצעים את ההחלקה באוויר הפתוח כדי לנדף את אדי הפורמלין). משרד הבריאות אוסר על שימוש בפורמלדהיד להחלקת שיער ללא קשר לחלל שההחלקה מתבצעת בו, אך מתיר שימוש בתכשירים המכילים עד 0.2% פורמלדהיד.

 

גם בשיטות החלקה אחרות המחקות את עקרון כיסוי הקרטין, שאינן מכילות פורמלדהיד (המכונות "מסכת שיער" או "כיסוי קרטין"), הפורמלדהיד עלול להיווצר כריאקציה כימית של חומרי ההחלקה. לכן, למרות השם המטעה, לרוב מדובר באותה שיטה ברזילאית.

 

עם זאת, למשרד הבריאות אין הנחיה מפורשת באשר לטיפולי קרטין. ממשרד הבריאות נמסר לנו: "לבירור על מוצרים ספציפיים (המכילים קרטין) אפשר לפנות לאתר משרד הבריאות או לשלוח פרטים לאגף הרוקחות".

 

המסקנות שלנו

1. כיום קיימת רק החלקה אחת המותרת לשימוש: ההחלקה היפנית, שמבוססת על טיוגליקולט. לכל מותג מינונים שונים של החומר ותוספות של חומרי טיפוח שונים (ולכן היא נקראת גם החלקה צרפתית, איטלקית, החלקת משי, פתיחת תלתלים ועוד).

 

2. אם ההחלקה היפנית מבוצעת באופן מיטבי ונשטפת מהשיער בזמן, היא לא מזיקה, אין בה סכנה לבריאות ואין לה השפעה על השיער החדש שיצמח.

 

3. החלקת שיער ברזילאית שעושה שימוש בפורמלין מסוכנת לדברי משרד הבריאות, ואסורה לשימוש!

 

4. טיפולי קרטין עלולים להיות מסוכנים לבריאות, כיוון שקיימת בהם סכנה להיווצרות פורמלין כתגובה כימית בעת ההחלקה. למרות זאת משרד הבריאות טרם גיבש הנחיה מפורשת בנוגע לטיפולי קרטין וממליץ לברר על כל תכשיר באתר משרד הבריאות.

טיפ: אם מעצב השיער עובד עם מסכה על פניו, זה מעיד על כך שהוא משתמש בחומרים מסוכנים.

 

משרד הבריאות אוסר על שימוש בפורמלדהיד להחלקת שיער (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משרד הבריאות אוסר על שימוש בפורמלדהיד להחלקת שיער(צילום: shutterstock)
 

 

ההחלקות היפניות הנפוצות

  • לחצו על הטבלה להגדלה:

 


(לחצו על הטבלה להגדלה) 

 

ההבדלים בין ההחלקות

  • חברות מוצרי השיער המובילות משווקות למספרות רק החלקות המבוססות על טיוגליקולט (החלקה יפנית). כדי לבדל עצמן מהמותגים האחרים הן מוסיפות חומרי טיפוח שונים כדי לשפר את מראה השיער.

 

  • ההבדלים בין דרגות ההחלקה השונות נובעים ממינון הטיוגליקולט. שימוש בתכשיר שאינו מתאים לשערך עלול להזיק, בייחוד אם השיער פגום או עבר הבהרה או גוונים.

 

  • מתלבטת באיזו החלקה לבחור? רק בפגישה עם מעצב השיער תוכלי להחליט מהי ההחלקה הטובה ביותר עבור השיער שלך. ככלל, ככל שהשיער עובר יותר פעולות כימיות, רצוי להסתפק בהחלקה עדינה יותר.

 

  • תוצאת ההחלקה תלויה בסוג השיער, במיומנות המעצב ובמינון החומר המחליק. ככל שמינון החומר גבוה יותר והוא נמצא על השיער יותר זמן, השיער יהיה חלק יותר. לכן אפשר לקבוע את רמת ההחלקה מראש לפי המצב הרצוי: שיער "מגוהץ", גלי או טבעי.

 

  • חיי ההחלקה כמשך חיי השערה. ככל שהשערות החדשות צומחות והשערות המוחלקות נשברות או מתחלפות, אפקט ההחלקה מיטשטש.

  

רגע לפני שאתן מחליקות

  • אל תעשו החלקה עם פורמלין: על פי הבירור של מגזין מנטה, לא קיימת וריאציה של החלקה ברזילאית שאינה מכילה פורמלדהיד או כזאת שגורמת לו להיווצר. לכן על פי משרד הבריאות, החלקות ברזילאיות אסורות לשימוש.

 

  • העדיפו תכשיר החלקה של חברת מוצרי שיער מוכרת. כיוון שהחומרים שמשמשים להחלקה עלולים לגרום לנזק, בקשו ממעצב השיער לראות את החומר וקראו אילו חומרים מצוינים על האריזה. ודאו שהשם פורמלדהיד (Formaldehyde) אינו בין הרכיבים.

 

  • ודאו שקרם ההחלקה משווק בהיתר משרד הבריאות: הזינו את שם הקרם במנוע החיפוש של אגף הרוקחות במשרד הבריאות והקליקו "חיפוש". בדף התוצאות ודאו כי לצד שם התמרוק הייעוד הוא "החלקת שיער". אפשר לברר זאת גם במוקד השירות הטלפוני של משרד הבריאות: 5400*, 6241010־08.

 

  • ודאו כי מעצב השיער עבר הדרכה אצל המשווק של החומר המחליק: תכשירי ההחלקה נמכרים למעצבים רק לאחר הדרכה. ודאו עם המעצב שאכן השתתף בהדרכה כזאת ושהוא יודע מה הוא עושה.

 

  • תחליקו רק אצל מעצב מנוסה: מיומנותו של מעצב השיער קריטית, מכיוון ששימוש בחומר החלקה שאינו מתאים למצב השיער או שטיפתו מאוחר מדי עלולים לגרום לשבירת השערות ולפגיעה בשורשים. לפני שאתן מתיישבות על כיסא הספר, קבלו המלצות.

 

ייעוץ מקצועי: ד"ר מרינה לנדאו, דרמטולוגית ומומחית ברפואת עור ומין; ויטל קוזי, מעצב שיער ומדריך ההחלקות של לוריאל פרופסיונל; אבי פדידה, מעצב שיער, בעל מכון HI ללימודי אמנות עיצוב השיער; עופר תורג'מן, מנהל ההדרכה של וולה; רמי יוקו, מדריך ומטפל בשיטה יפנית

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ככל שהשיער עובר יותר פעולות כימיות, רצוי להסתפק בהחלקה עדינה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים