שתף קטע נבחר

יובש בגרון: וויסקי מחתרתי וייצור ליקרים בבית

דם, פשע והרבה וויסקי ואלכוהול - הדיון על תקופת היובש עולה שוב ושוב לכותרות בשנים האחרונות ומצית את הדמיון. רועי ירושלמי מספר על המזקקות הבלתי-חוקיות ונתיבי ההברחה ומעלה 4 מתכונים לטובת מי שרוצה להתנסות בהכנת ליקרים ביתיים

מחסנים עמוסים בשיכר דליק, קרבות אלימים בין קבוצות מתחרות והשלטונות וכמובן - נהרות של וויסקי זול, הישר ממזקקות פיראטיות. הצדדים האפלים של תקופת היובש מצליחים להצית את הדמיון בלי יותר מדי מאמץ ותוך תיאור העובדות היבשות.

 

עוד יין ואלכוהול בערוץ האוכל:

רגל מעץ: הכל על רום

4 המקומות שהכי כיף לשתות בהם על הבר

פורט על הנימים: הכל על פורט ויין מחוזק

 

בשנתיים האחרונות נפתח מחדש הדיון ההיסטורי והתרבותי על תקופה זו בארצות הברית (1920-1933), עת שידועה גם בשמה הלועזי – הפרוהיבישן (Prohibition). סיפורה רווי הפשע , היצרים והוויסקי הלא חוקי של תקופת היובש החל ביום אחד, ה-17 לינואר 1920, שבו יצא לדרך התיקון ה-18 לחוקה שאישר הממשל האמריקאי כשנה קודם לכן. במסגרתו נקבע כי אסורה מכירה, ייצור ושתייה של אלכוהול.

 

משוועים לוויסקי. אזרחים אמריקאים מיובשים בתקופת היובש (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
משוועים לוויסקי. אזרחים אמריקאים מיובשים בתקופת היובש(צילום: shutterstock)

 

על אף הכוונות הרציניות של הפקידים בוושינגטון, 13 השנים המקוללות, כפי שהן כונו על ידי חובבי הטיפה המרה בארה"ב, לא גרמו לאמריקאים להפסיק ולשתות. את מקומם של הברים שנסגרו תפסו שלל אכסניות לגימה לא חוקיות ברחבי המדינה ואת מקומם של הסוחרי היין והשיכר החליפו גנגסטרים ופושעים שהשתלטו על המסחר הלא חוקי באלכוהול, כשהמפורסם שבהם היה המאפיונר הידוע לשמצה אל קאפונה.

 

מספר סרטים, סדרות טלוויזיה ("אימפריית הפשע" של HBO והסרט "ארץ יבשה" שעוסק בזיקוק והפצת הוויסקי, בכיכובם של גארי אולדמן ושייה לה בוף, הם שניים מהם) וכן ספרים שיצאו לאחרונה מספרים על התקופה המרתקת הזו ושופכים אור על אורח החיים ותרבות השתייה בשנים אלו בארצות הברית בכלל ובפרט על מחתרת האלכוהול.

 

אז כמו היום, המשקה המבוקש ביותר היה וויסקי. מכיוון שהאספקה והייצור של גרסתו האמריקאית הייתה בלתי אפשרית, החלו לייבא את הוויסקי בדרכים לא-דרכים מאירופה וקנדה. אספקת המחתרת בוססה באופן כללי על שני אפיקים: ייבוא פיראטי של משקאות משכרים מדרך הים או מהמדינות השכנות - קנדה, מקסיקו והאיים הקריביים, כאשר אחרי הוויסקי, היו רום ושמפניה צרפתית המשקאות המבוקשים ביותר. במקביל, חלה חזרה למסורת אמריקאית, שבאזורים מסוימים במעבה הארץ, לא נסה לחה עד היום - ייצור מונשיין, שיכר לא חוקי המופק באמצעים ביתיים.

 

ייצור אלכוהול בבית, בנוסף לזה שאינו חוקי בישראל, הוא גם מסוכן מאד ועלול להביא לעיוורון של שותיו. עם זאת, לרגל ההתקררות ותחילת עונת הליקרים המחממים, החלטנו להעלות לפניכם מספר מתכונים של ייצור ליקרים בבית, המבוססים על אלכוהול נקי, שנמכר בכל סופרמרקט וחנות יין . הכינו מראש ולא תתאכזבו כשיבואו עליכם רוחות החורף והגשמים.

 

לפני שמתחילים - 2 טיפים חשובים:

  • לעולם אין להוסיף את האלכוהול לסירופ הסוכר כשהאש בגז דולקת - האלכוהול עלול להתלקח ולמכבי אש יש מספיק עבודה גם בלעדיכם.
  • רצוי להוסיף את האלכוהול לסירופ אחרי שהתקרר מעט, שאם לא כן הוא רותח, עולים ממנו אדים חריפים, שמעידים על כך שהאלכוהול מתנדף, וחבל.

 

ליקר וויסקי מתובל

איכות המשקאות בתקופת היובש הייתה נמוכה למדי, וזו בלשון המעטה. הפתרון, בדומה למקרים אחרים בהם מנסים לטשטש את איכותו הגרועה של חומר הגלם, היה לתבל את התזקיק בתבלינים שונים.

 

המתכון שלפניכם הוא אחד כזה - מרשם קל וכיפי לליקר וויסקי-דבש ביתי, שמעדן ומשדרג את המשקה הפופולרי ביותר בתקופת היובש.

 

  • טיפ: אין צורך להצטייד בוויסקי האיכותי ביותר שנח על המדף - גם וויסקי פשוט באיכות סבירה יספיק לצורך המלאכה.
  • ועוד משהו: אחרי שמנסים פעם אחת, אפשר לשחק עם כמויות התבלינים והדבש וכן להאריך את זמן השרייה משבועיים לחודש על מנת לחזק את טעמי התבלין בליקר.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

המרכיבים לכ-1 ליטר משקה:

1 בקבוק (750 מ"ל) בלנד וויסקי

חלקה הצהוב בלבד של קליפת לימון אחת

חלקה הכתום בלבד של חצי קליפת תפוז

1-2 מקלות קינמון

10 יחידות ציפורן

1 כוס שוט דבש הדרים

אנגוסטורה או אנגוסטורה הדרים - לפי הטעם

 

אופן ההכנה: 

  1. מערבבים את כל מרכיבי הליקר ומבקבקבים. עוטפים היטב, מערבבים נמרצות ומניחים במאוזן להשרייה במקום קריר (אפשר גם במקרר) למשך עשרה ימים עד שבועיים. מערבבים שוב ומסננים בתום ההשרייה.
  2. מוסיפים דבש במידת ויש צורך ומעבירים לבקבוקים מעוקרים.

 

לימונצ'לו

אולי המשקה האלכוהולי הפופולרי והאהוב ביותר להכנה ביתית בישראל. לימונצ'לו הוא ליקר לימונים איטלקי מפורסם, בעל תכולת האלכוהול גבוהה באופן מתעתע, שמקורו, כך אומרים, באי קפרי. מתכון של רותי קינן מתוך ספרה "1,000 מתכונים".

 

המרכיבים לכ-3 ליטר לימונצ'לו: 

6 לימונים גדולים

1 ליטר אלכוהול 95%

1 ליטר מים

800 גרם סוכר

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

  1. מסירים מהלימונים את הקליפה הצהובה בלבד, בעזרת קולפן ירקות. מכניסים לצנצנת, מוסיפים את האלכוהול, סוגרים ומניחים במקום מוצל לשבועיים עד חודש.
  2. מרתיחים את המים והסוכר וממשיכים לבשל עד שמתקבל סירופ צלול. מסירים מהאש, מצננים מעט ומוסיפים את האלכוהול המסונן מהקליפות. מכניסים לבקבוקים נקיים.

 

ליקר קפה

מתכון קל להכנה וממש ממכר של רותי קינן מתוך ספרה "1,000 מתכונים".

 

 

המרכיבים לכ-2.5 ליטרים משקה:

1.5 ליטרים מים

1.5 ק"ג סוכר

15 כפות קפה נמס מגורען מסוג משובח

750 מ"ל (בקבוק) אלכוהול (כהל לשתייה, שרף) 95%

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

  1. מרתיחים את המים עם הסוכר עד שכל הסוכר נמס ומתקבל סירופ צלול. מכבים את הלהבה.
  2. מוסיפים את הקפה הנמס לסירופ החם כף אחר כף ומערבבים היטב אחרי כל הוספה. יש להוסיף את הקפה בהדרגה כדי להימנע מגושים, ולבחוש היטב עד שהוא נמס לחלוטין.
  3. מצננים מעט את הסירופ ומוסיפים את האלכוהול. מערבבים היטב.
  4. יוצקים את הליקר לבקבוקים, רצוי מעוקרים (מרתיחים 5 דקות במים או מציבים 10 דקות בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות), וסוגרים היטב. המשקה מוכן לשתייה מיד אך טעמו משתפר עם הזמן.

 

ליקר הדרים

קליפות הדרים צובעות את המשקה בגוון כתום צלול ומעניקות לו ארומה וטעם עזים. מתכון של רותי קינן מתוך ספרה "1,000 מתכונים".

 

 

המרכיבים לכ-2.5 ליטרים משקה:

10 לימונים או 5 תפוזים

1.5 ליטרים מים

1.5 ק"ג סוכר

750 מ"ל אלכוהול (כהל לשתייה, שרף) 95%

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:  

  1. מסירים מהפירות את הקליפה בעזרת מקלף ירקות. משתדלים להסיר את החלק הצהוב בלבד. אפשר לחתוך את הקליפה לרצועות דקות או להסיר אותה ברצועה לוליינית אחת.
  2. מכניסים את רצועות הקליפה לבקבוקים מעוקרים (מרתיחים 5 דקות במים או מציבים 10 דקות בתנור שחומם מראש ל- 150 מעלות). מחלקים כמות שווה בין הבקבוקים, בהתאם לתכולתם.
  3. מרתיחים את המים עם הסוכר עד שכל הסוכר נמס ומתקבל סירופ צלול. מכבים את האש וממתינים מעט. יוצקים לסיר את האלכוהול ובוחשים.
  4. מעבירים את הליקר בעודו חם לבקבוקים עם הקליפות. סוגרים את הבקבוקים ומניחים במקום מוצל לשבוע, או עד שהקליפות שוקעות (הן נוטות לצוף בהתחלה) והמשקה הופך להיות צהבהב. טעמו של הליקר משתפר ומתעצם עם הזמן.

 

רוצה לזכות בכרטיס זוגי לסרט "ארץ יבשה"? לחץ כאן

 



פורסם לראשונה 01/11/2012 17:26

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שלא תתייבשו. וויסקי
צילום: shutterstock
מומלצים