שתף קטע נבחר

סוד רפואי: כך ממציאים שמות לתרופות

מי נתן לאקמול את שמו, מה הקשר בין קולנוע לריטלין ולאיזו תרופה יש שם מביך? בדקנו מה מקור שמן שמות התרופות הנפוצות בארץ

בחברת התרופות נתקלו בבעיה מביכה - תרופה מצליחה המעכבת גרורות בעצמות קיבלה אישור ממשרד הבריאות לשיווק בישראל. הצרה הייתה נעוצה בשמה של התרופה: בעולם כולו היא מכונה Zometa. בעברית הפירוש מביך למדי ונשמע כמו "זו שהלכה לעולמה". בחברה שינסו מותניים ולאחר דיונים החליטה ועדת השמות להחליף את ה-T ב-R, החביבה על החברה במיוחד.

 

גם עם התרופה ליתר לחץ דם Losartan נתקלו חברות התרופות בבעיה. בעברית, היא נשמעת קשורה למחלת הסרטן, מה שהבהיל לא מעט חולים, כשרופאים החלו לרשום אותה. אף שמדובר בתרופה יעילה מאוד, היא הבהילה לא מעט מטופלים, מה שהרתיע גם את חברות התרופות שהשתדלו לבחור לה שמות אחרים כמו הסרת חלק מהאותיות כך שהתקבל השם: לוטן. עם זאת, חברת טבע הישראלית החליטה להישאר עם השם המקורי, והתרופה הגנרית מתוצרתה נקראת "לוסרטן טבע". כאמור, אין לה שום קשר למחלת הסרטן, והיא אינה מגבירה או מפחיתה את הסיכון ללקות במחלה הזו.

 

המקרים האלה, ועוד רבים אחרים -  רק מראים עד כמה לא פשוט למצוא שם לתרופה. החברות משקיעות זמן רב ומשאבים למציאת שם שיהיה קליט, שלא יזכיר שם מסחרי של תכשיר רפואי אחר כדי למנוע טעויות בניפוקי מירשם, ושלא יהיה בעל משמעות בלתי מתקבלת בשפה כלשהי. השם צריך גם להיות ללא בעלים, על מנת שלא יווצרו בעיות של זכויות יוצרים, ועדיף שירמז על פעילות התרופה או המרכיבים שבה.

 

אבל בעוד שבעבר ניתנו השמות באופן יצירתי יותר, הרי שכיום שמות התרופות ברובם מבוססים על תכולת התרופה ופעילותה:

סיומת clone תופיע בתרופות מרגיעות היפנוטיות, לדוגמה: eszopiclone.

  • סיומת vir תופיע בתרופות אנטי ויראליות, לדוגמה: oseltamivir.
  • הצירוף tu באמצע שמה של תרופה מעיד על פעילות נוגדת גידול (tumor), לדוגמה: trastuzumab.
  • סיומת mab שייכת לתרופות המכילות נוגדן, לדוגמה: infliximab.
  • הצירוף li באמצע שמה של תרופה מתייחס לפעילות על מערכת החיסון, לדוגמה: infliximab.

 

ועוד כמה עובדות מעניינות על שמות התרופות:

  • כ-15% מכל הטעויות שנעשו במתן תרופות לחולים בשנים האחרונות נבעו מבלבול בשם התרופה.

 

  • שמה הגנרי של התרופה (שמה הכימי המקורי) לעולם לא יתחיל באותיות H, J, K או W, משום שהאותיות הללו אינן קיימות בחלק מ-130 המדינות המשווקות תרופות אמריקניות, או שיש בהן צליל שונה לאותיות הללו. למשל, בארצות רבות האות J נהגת כמו י', והאות W נהגית כמו ו'.

 

  • בארצות הברית אסור לתת שם גנרי לתרופה שתחילתו ב-X או Z משום שבמבטא האמריקני שתיהן נשמעות אותו דבר. כך,למשל, גלולת ההרזיה קסניקל (Xenical) נהגית בארצות הברית כך: "זניקל". לכן הוחלט ששמה הגנרי יהיה אורליסטאט.

 

  • לאחר שחברה קובעת שם גנרי ומסחרי לתרופה עליה לקבל אישור לכך ממשרד הבריאות או מרשות התרופות. בארצות הברית הגוף המאשר הוא ה-FDA, מינהל המזון והתרופות האמריקני, שדוחה כשליש מהבקשות.

 

  • חברות התרופות אוהבות במיוחד להשתמש באותיות ספציפיות בשם תרופות. האותיות P ,T ו-D אהודות מאוד על ידי היצרניות משום שלטענתן הן מסמלות כוח. לעומתן אותיות אלו מסמלות מהירות: X, F, S, Z, ולכן משמשות גם הן במרבית התרופות.

 

הנה כמה מהפירושים המעניינים לתרופות הפופולריות שנתקלתם בהן:

 

אקמול

בשנת 1959, לאחר שסיים לימודי רוקחות בירושלים, הצטרף הרוקח צבי מאור לחברת איקאפארם, שבהמשך התמזגה לחברת טבע. מאור שימש מנהל הייצור, מנהל המעבדה ואחראי לפיתוח התרופות החדשות.

חברה אמריקנית שמוכרת חומר גלם שלחה לו מידע על הפאראצטמול, ולאחר שעיין במאמרים בנושא התגבשה החלטה בחברה לשווק את המוצר.

 

באירופה קראו לו "פאראצטמול" ובארצות הברית "אצטמינופן". מאור הציע את השם "אקמול", שכידוע היה השם שנבחר. הסיבה לשם: הוא לקח את שתי האותיות הראשונות של החומר הפעיל בארצות-הברית וצירף לארבע האותיות האחרונות של השם האירופאי (Acetamiophen+Paracetamol) - וכך נולד השם אקמול (Acamol).

 

ריטלין

היא חוללה מהפך באיכות חייהם של ילדים ומבוגרים הלוקים בהפרעות קשב וריכוז וקמו לה מתנגדים יותר מלכל תרפהאחרת. החומר ממנו מורכבת גלולת הריטלין הוא מתילפנידייט, חומר מעורר. הוא פועל בדרך לא ברורה על מערכת העצבים באופן פרדוקסלי: במקום לעורר הוא גורם לריכוז וקשב חד יותר אצל הלוקים ב- ADHD.

 

השם ריטלין, על פי אחת הטענות, נלקח מהסדרה "מסע בין כוכבים". בפרק "רקוויאם למתושלח" מוזכרת תרופה בשם ריטלין כתרופת פלא.

 

רוצפין

התרופה האנטיביוטית הפופולרית חוללה מהפך בטיפול בחולים, בהם תינוקות ילדים ומבוגרים. היא שייכת למשפחת האנטיביוטיקות החדישות, "צפלוספורינים דור שלישי", ומכסה טווח רחב מאוד של חיידקים ביעילות גבוהה מאוד. ניתן לתת אותה בעירוי לתוך הוריד או בזריקה, ויתרונה הגדול הוא שהיא ניתנת פעם ביממה בלבד.

 

היצרנית, חברת רוש, החליטה לכנות אז את כל התרופות מתוצרתה בתחילית "רו", כשמה של החברה, כשיתר השם ירמז על פעילותה. כך השם רוצפין כולל את הקידומת ואת הסיומת "צפין", המרמז על משפחת התרופות האנטיביוטיות צפלוספורינים.

 

רואקוטן

ממש כמו התרופה רוצפין, כוללת גם רואקוטן את תחילת שם החברה (היצרנית רוש) ואת פעילותה של התרופה בעור: cutaneous, שבאנגלית פירושו - עורי.

 

רפאפן

זו אחת האנטיביוטיקות הוותיקות ביותר בישראל, המשווקת כבר שנים ארוכות על ידי מעבדות רפא, אחת מיצרניות התרופות הגדולה בישראל. היא מכילה את האנטיביוטיקה פניצילין ומיועדת לרוב לטיפול בכאבי גרון וזיהומים נוספים. השם נגזר מתחילת שם היצרנית (רפא) יחד עם תחילת המרכיב האנטיביוטי פניצילין.

 

אלרין

תרסיס להפחתת גודש באף של חברת טבע. השם מורכב מהתחילית "אל" (לא, נגד) ומהסיומת רין, מהמילה rhino, שפירושה אפי, של האף. התוצאה: נגד (גודש) באף.

 

ונזכיר שמדובר בתרופה שדורשת זהירות: מדובר באחד התרסיסים המסוכנים ביותר, שכן בשימוש של יותר ממספר ימים הוא גורם להתמכרות קשה של האף, שנהיה גדוש עוד יותר - עד כדי כך שהמכורים נאלצים לרסס גם אחת לשעתיים את התרסיס בנחיריהם, אחרת לא יוכלו לנשום כלל דרך האף.

 

ויאגרה

שם התרופה של גלולת הזיקפה הכחולה מגיע מהמילה vigorous, שפירושו כוח, און.

בנוסף, האות V מעניקה קונוטציה של ניצחון, והשילוב הזה, של ניצחון האון, הוא שילוב מנצח - כשהויאגרה נותרה גלולת הזיקפה הנמכרת ביותר בעולם.

 

זודורם

תרופה חדישה יחסית לטיפול בנדודי שינה. היא גורמת להירדמות מהירה, מתפנה מהגוף דרך הכליות במהירות ומאפשרת להתעורר לבוקר חדש ועירני. שמה הגנרי (הכימי המקורי) של התרופה הוא zolpidem. חברות התרופות, כפי שכבר ציינו, אוהבות את האות z, שעל פי מחקרי שוק מושך את עינם של הצרכנים. הפעם הקליעה למטרה היתה כפולה, שכן שינה מלווה בנחירות מסומלת גם באמצעות האות zzz. כך הורכב שם התרופה מהתחילית "זו", ומהסיומת dorm, שפירושה שינה.

 

סטופ-איט

דוגמה לתרופה עם שם חסר תחכום. היא מיועדת לעצירת שילשול, וכשמה כן היא - שמה לו "סטופ".

 

פרופסיה

התרופה לטיפול בנשירת שיער נקראת בשפה הרפואית "אלופסיה". מכאן מובן שם התרופה: פרו – בעד, פסיה – הסיומת של המילה אלופסיה (הקרחה). התוצאה מעט מוזרה, כיוון שהיא דווקא הפוכה במובן המילולי: "בעד הקרחה".

 

טמיפלו

התרופה לטיפול בשפעת הייתה נפוצה במיוחד לפני כארבע שנים, במהלך מגיפת שפעת החזירים שפקדה את העולם. למרות הדמיון לשם ישראלי פופולרי, שמה של התרופה כלל לא קשור אלינו: הוא מורכב בחלקו הראשון משם החומר הגנרי אוסלטאמיוויר ובסיומו מהמילה שפעת - flu.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ויאגרה. ניצחון האון
צילום: שלום בר טל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים