שתף קטע נבחר

אין הסבר: האם הפעלת הכור בבושהר שוב נדחית?

אחרי עשרות שנים של דחיות, טענה השנה רוסיה כי הכור שבנתה עבור איראן ליד בושהר הפך מבצעי ויועבר לידי האיראנים בהמשך השנה. כעת מודים באיראן: "זה יקרה רק בתחילת השנה הבאה". בעבר הודתה איראן כי הווירוס "סטוקסנט" היכה במתקן

שר האנרגיה של איראן אמר היום (ה') כי תחנת הכוח הגרעינית הראשונה של המדינה, זו שהוקמה ליד בושהר, תהפוך לפעילה לגמרי בתחילת 2013. הצהרתו באה קצת יותר מחודשיים אחרי שרוסיה, שבנתה עבורה את הכור, הצהירה כי הוא כבר פועל באופן נורמלי, אחרי עשרות שנים שבהן נדחתה הפעלתו שוב ושוב.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

המפעל ליד העיר בושהר, לחופי המפרץ הפרסי, הוא סמל לשאיפות הגרעיניות של איראן, שלטענתה נועדו למטרות שלום. במערב, עם זאת, בטוחים כי איראן חותרת להשיג נשק גרעיני. הכור בבושהר אינו נחשב לאיום משמעותי, ופקחי האו"ם מתמקדים דווקא באתרים אחרים באיראן, שבהם מעשירה הרפובליקה האיסלאמית אורניום למרות דרישות מועצת הביטחון של האו"ם שתחדל מכך.

 

הסיבה להצהרות הסותרות בנוגע למעמדו הנוכחי של הכור בבושהר אינה ברורה. את דבריו של שר האנרגיה האיראני, נג'יד נמג'ו, ציטט העיתון האיראני בשפה האנגלית Iran Daily. לא ברור גם אם הוא התכוון שחלה דחייה נוספת בהפעלתו המלאה של המתקן שבנתה רוסיה עבור איראן.

 

הכור האיראני בבושהר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכור האיראני בבושהר(צילום: AFP)

 

בחודש שעבר טענה חברת NIAEP, המהווה חלק מתאגיד הגרעין הממשלתי של רוסיה Rosatom, כי הכור בבושהר "יועבר לשימוש איראן" באופן רשמי במרס 2013, בעוד גורמים רשמיים אמרו בעבר כי ההעברה תתבצע כבר בסוף השנה הנוכחית. באוגוסט השנה שעברה טענו ב-Rosatom כי המפעל "מבצעי" לגמרי.

 

בניית הכור בבושהר החלה לפני המהפכה האיסלאמית באיראן ב-1979 על-ידי חברת "סימנס" הגרמנית. בעקבות המהפכה,

המשך הפרויקט הופקד בשנות ה-90' בידי מהנדסים מרוסיה.

 

אף שהכור בבושהר נחשב כאמור למתקן פחות מסוכן מבחינת המערב, חשוב לציין כי בשלהי 2010 הודתה טהרן שווירוס המחשבים "סטוקסנט", שהוחדר למחשבים של מתקני גרעין איראניים ושישראל וארה"ב הואשמו בהשתלתו, פגע בין השאר גם במערך המחשוב בבושהר.

 

בינתיים דווח היום כי על רקע הסנקציות הבינלאומיות הקשות המוטלות על איראן, אסרה טהרן לייבא מחו"ל שורה של מוצרי יוקרה, בהם מכוניות ומחשבים ניידים, בתקווה לחסוך מיליוני דולרים. העיתון Iran Daily דיווח כי בין 75 מוצרים שהייבוא שלהם נאסר, אפשר למצוא גם שעונים, כלי חשמל לבית, טלפונים סלולריים ואפילו קפה וניירות טואלט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכור ליד בושהר. סטוקסנט היכה כאן
צילום: רויטרס
מומלצים