שתף קטע נבחר

סולידריות צרכנית: קונים מוצר דרומי

בעקבות הפגיעה הקשה בעסקים ביישובים המותקפים, צצו 3 יוזמות שמטרתן אינה תרומה כי אם רכישה של מוצרים שמייצרים ומגדלים בדרום, או נסיעה לדרום כדי לערוך שם קניות ולומר לתושבים: אתם לא לבד. בעל עסק קטן: "זה יכול להיות קריטי עבורנו. אני מקווה שיחזירו לי את האמונה בסולידריות הישראלית"

הקונים סגורים בבית, העובדים מפוחדים והעבודה נקטעת באשמת אזעקות וטילים. כך נראה מרקם החיים הכלכלי בדרום הארץ מאז יום רביעי שעבר: בתי העסק בערים וביישובים המטווחים נאלצים לסגור לסירוגין את החנויות, וכך נוהגים גם הקניונים, המפעלים, המסעדות והחממות. הנזק העיקרי, כמובן, נגרם לעסקים הקטנים. רוצים לעזור? כמה יזמים החליטו לעודד קניות מהדרום כדי להזרים שוב חמצן לחבל הארץ המותקף. לא מדובר בבקשת לתרומות, כי אם בהבעת סולידריות עם תושבי האזור הפצוע.

 

 

יוזמה אחת מארגנת עמותת גשר, הפועלת להוביל מסע של כלי רכב, או הסעות מאורגנות של צרכנים מהמרכז והצפון, שיסעו לערי הדרום ויערכו את קניות השבת שלהם שם. המטרה היא לסייע לעסקים בדרום שנפגעו פגיעה קשה. המסע הראשון, שכמותו כבר היו בעבר בעקבות מבצע "עופרת יצוקה", צפוי לצאת בסופ"ש הזה ובסופי השבוע הבאים, בכפוף להוראות פיקוד העורף. לפרטים: gesher@gesher.co.il.

 

באתר זאפ (zap) דפי זהב שמו לב לירידה משמעותית בהיקפי העבודה של בעלי העסקים הקטנים באזור הדרום ויישובי עוטף עזה בשבוע האחרון.

 

עקב כך, בעמוד הבית של האתר מפנים את הגולשים להזמנת שירותים מבעלי מקצוע מאזורי הדרום- "עסקים מהדרום הנותנים שירות במרכז".

 

יוזמה דומה, פרטית ואינטרנטית, "קונים אונליין מעסקים בדרום", ניתן למצוא כאן

 

מיזם תמיכה נוסף, "עוטפים את הדרום באהבה", יזמו המשרד לפיתוח הנגב והגליל בראשות השר סילבן שלום, בשיתוף עיריית תל-אביב-יפו ושוק הנמל, בין היתר. במסגרת היוזמה, סוחרים ויצרנים מיישובי הדרום, יגיעו לנמל ת"א ביום שישי הקרוב, 23 בנובמבר, כדי למכור את תוצרתם. 

 

גם כאן המטרה היא לסייע לעסקים שנכנסו לבעיה תזרימית בעקבות המטחים ואינם יכולים לעמוד בהוצאות השוטפות. "אנחנו לא צריכים שיעטפו אותנו באהבה, אנחנו צריכים להתפרנס בכבוד", אמר לנו אחד העוסקים, שבית העסק שלו סגור ממושכות, מאז פרוץ המבצע.

 

המכירה תיערך בהאנגר 11 בנמל, בין 08:00 ל-15:00, ויפעלו במסגרתה דוכני פיצוחים, פירות יבשים, ירקות, פירות, ביגוד והנעלה, שמנים, פרחים, קרמיקה ומוצרים ממוחזרים. בין היתר יגיעו לשוק בעלת גלריית ציורים, מוכרי תוספי תזונה, בעלי מעבדה לתיקון אייפון, בעל עסק לצילום ואפילו קוראים בקלפים.

תוצרת באר-שבע: טבעות של מיטל לזרוב (צילום: עמית בן יהודה) (צילום: עמית בן יהודה)
תוצרת באר-שבע: טבעות של מיטל לזרוב(צילום: עמית בן יהודה)

 

הקופה בסוף היום נחתכה בלמעלה מ-50%

אחד העוסקים שיצפינו לתל-אביב הוא גבי גלינסקי מעומר, הבעלים של "פיין גורמה מבית טוב", עסק ביתי למכירת מוצרי מעדנייה ובוטיק. "העסק שלי בנוי מייצוג של עסקים קטנים בדרום ושיווק של התוצרת שלהם למעדניות, נקודות ממכר וקיבוצים ממרכז הארץ ודרומה", אמר ל-ynet. "אני מוכר שמן זית, עוגיות, דבש, קינוחים דרום אמריקניים ויין – הכל מתוצרת הדרום ומעט מהצפון".

פיין גורמה מבית טוב. רוב המוצרים של יצרנים קטנים מהדרום (צילuם: גבי גלינסקי) (צילuם: גבי גלינסקי)
פיין גורמה מבית טוב. רוב המוצרים של יצרנים קטנים מהדרום(צילuם: גבי גלינסקי)

 

כששואלים אותו איך העסקים בימים אלה, הוא מתגלגל מצחוק. "הם פורחים", הוא אומר בציניות. "אני ואשתי שנינו עצמאיים. אשתי היא מעצבת גרפית שעובדת עם חברות ענק במרכז הארץ. היא עברה לישון במשרד כי יש לה מועדי הגשה קשוחים, ולהם לא אכפת, מלחמה לא מלחמה. עקב כך, אני נשאר בבית עם הילדים שלא הולכים לבית-הספר. להגיד לך שיש לי מצב רוח לעבוד? לא, אין לי מצב רוח לעבוד.

 

"מאז יום רביעי בערב - השעון עצר מלכת. אני עובד עם מישהי מנתיב העשרה שאופה עוגיות והיא עברה למשפחה במרכז. יש לי יצרנים באשדוד שהפסיקו לייצר ואין קונים כרגע. אם נופל טיל יש לזה אפקט מיידי על תפוקת העבודה, גם אם לרוב מדובר באפקט פסיכולוגי. מדי יום שישי אני נוסע לשוק האיכרים בב"ש. אם בשבועות האחרונים הקופות נסגרו על 2,400-2,300 שקל, ביום שישי האחרון הקופה נסגרה בקושי, בלחץ, על אלף שקל.

 

"לספקים אין אורך רוח, כי הכל בנוי על תזרימים מאוד מדויקים וכולנו גם ככה על הקשקש. יש בעיות גם בלי המלחמה ובלי קשר למלחמה יש לי אג'נדה מאוד מנומקת איך ולמה צריך לעזור לעסקים קטנים בכלל ובדרום בפרט. אלה עסקים מאוד שבריריים".

 

למה אתה מצפה מהמכירה בת"א?

 

"שיהיה פרגון יפה. אני מצפה לתפוקה טובה פלוס. אני מקווה שהצרכנים יבואו. שיבינו שיש חלק גדול מאזרחי מדינת ישראל ששבוע כזה יכול להיות קריטי עבורם. אולי הימים האלה יחזירו לי את האמונה בסולידריות הישראלית, שלא מעט פיקפקתי בה".

 

פיין גורמה מבית טוב. במקום 2,400 שקל בסופ"ש - רק אלף שקל בסופ"ש של עמוד ענק (צילuם: גבי גלינסקי) (צילuם: גבי גלינסקי)
פיין גורמה מבית טוב. במקום 2,400 שקל בסופ"ש - רק אלף שקל בסופ"ש של עמוד ענק(צילuם: גבי גלינסקי)

 

"יותר מהעניין הכלכלי, חשוב לי לדעת שאנחנו לא לבד"

הילה יעקובי מבאר-שבע, מוכרת בביתה בסופי שבוע בגדי יד שנייה שהיא משדרגת תחת המותג "סטודיו שימושיק". להשלמת הכנסה, היא עובדת בתיאטרון ב"ש, שגם הוא סגור בימים אלה. "היה אמור להיות לנו יריד שנקרא קציר לילה, יריד איכרים שהיה הצלחה מאוד גדולה ביוני ולכן החליטו לחזור עליו, אך הוא לא התקיים היום", היא מספרת.

 

"מעבר לזה, כושר היצירה והדמיון שלי נפגעים בימים כאלה. גם כשיושבים בבית לא בא לי לעשות שום דבר. אני מסתכלת על הבגדים ותוהה מתי יהיה לי חשק לחזור לאהבה שלי".

 

מה את מצפה מהגיחה לת"א?

 

"קודם כל, אוויר לנשימה. להתאוורר ממה שקורה כאן, מזה שכל חצי שעה נכנסים לממ"ד. אחר כך, אני מקווה לזכות בהזדהוּת מאנשים מהמרכז והצפון ורק בסוף זה העניין הכלכלי. יותר חשובה לי הידיעה שחושבים עלינו, שדואגים לנו, שמסתכלים עלינו. שאנחנו לא לבד".

סטודיו שימושיק. יותר חשובה הידיעה שדואגים לנו (צילום: רותם מלול) (צילום: רותם מלול)
סטודיו שימושיק. יותר חשובה הידיעה שדואגים לנו(צילום: רותם מלול)

 

בין המוכרים תהיה גם מיטל לזרוב, צורפת ומעצבת תכשיטים באר-שבעית. "היתה לי גלריה ביתית אך סגרתי אותה, כי הייתי צריכה לבנות ממ"ד ועברתי למכירה ישירה בחנויות במקום זה. הבעיה היא שכרגע החנויות שבהן אני מוכרת - סגורות ואני סגורה בבית עם שלושת הילדים ובעל שנמצא בצו 8. זה גורם לי הפסדים וגם עיכובים, כי כדי להזמין חומרי גלם צריך לראות, צריך למשש ואני כל הזמן בבית. זה לא רק משפיע על ההכנסות, אלא גם על חדוות היצירה.

 

"אני מקווה שהיציאה לת"א תסייע לי לחשיפה וגם תמזער נזקים, הודות למכירה אפקטיבית. אני לא מצפה שאנשים יקנו ממני רק כי אני מהדרום, שיקנו כי הפריטים מוצאים חן בעיניהם, שיקנו כיוון שהם התרשמו מהאיכות והעיצוב. אנחנו מגיעים למרכז כי אני גאים במה שאנחנו עושים ויש לנו מה להציע".

מיטל לזרוב. "שיקנו בגלל האיכות לא כי אני מהדרום" (צילום: עמית בן יהודה) (צילום: עמית בן יהודה)
מיטל לזרוב. "שיקנו בגלל האיכות לא כי אני מהדרום"(צילום: עמית בן יהודה)

 

מעודדים קנייה סיטונאית בדרום

יוזמה נוספת נולדה כרעיון של רשתות דרומיות: "מתגייסים למען עסקים בדרום" שמה. זו קבוצה של בתי עסק, שקוראת בפייסבוק לרכוש מוצרים מהדרום. הקריאה היא אמנם גם לצרכנים פרטיים, אך בעיקר לצרכנים גדולים כמו חברות או רשתות, במטרה שירכשו רכישות סיטונאיות מעסקים שבטווח הרקטות.

 

"גם מי שמעוניין לתרום תרומה לתושבי הדרום – מוזמן לעשות זאת באמצעות קנייה סיטונאית של מוצרים מהדרום. זו תהיה תרומה כפולה, מפני שמי שעוזר לעסקים, עוזר לתושבים, שהרי העסקים שייכים לתושבים", אמרה ל-ynet מנכ"ל עידן 2000 נועה פינטו, רשת ש-7 מתוך 19 חנויותיה ממוקמות באזורים דרומיים מטווחים.

 

"הסניפים האלה שלנו מתקשים. הם נסגרים לסירוגין, לפי הנחיות פיקוד העורף ולפי המצב בשטח ויש ירידה במכירות, אבל אנחנו לא מסכנים. יש לנו חנויות במרכז ובצפון שעובדות מצוין. היוזמה שלנו באה בעקבות העובדה שיש פגיעה קשה בכל בתי העסק בדרום.

 

"אנחנו רוצים לעודד קבוצות רכישה, לעודד מפעלים וחברות שרוצים לרכוש רכישות גדולות, שיפנו את הרכישות האלה לדרום. אם חברה רוצה לרכוש ביגוד – שתעשה זאת דרך חברת 'תפוז' הדרומית שמספקת ביגוד לכל המשפחה, אם חברה רוצה לרכוש צעצועים שתקנה צעצועים ממפעל דיאמנט או מודולר, אם חברות מעוניינות בכלי כתיבה שיעשו זאת דרך עידן 2000. יש פה גם את מפעל וחנות עוף טוב, מפעלי יד מרדכי, רב בריח. נשמח אם חבר'ה מהצפון יקנו בדרום".

 

נניח שארצה לרכוש רכישה גדולה, רבים מהמפעלים עובדים בתפוקה חלקית מאוד.

 

"יש להם עדיין מלאים קיימים. זה נכון שיהיה קשה לייצר יצור חדש בהתרעה קצרה, אך יש מספיק מלאים. חוץ מזה, שתמיד יש את מעט העובדים שכן מגיעים לעבודה ופעמים רבות גם המשפחות מגיעות – כולם נרתמים לעסק".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
שגרה בב"ש
צילום: שיר שטיין
קניון הנגב ריק
צילום: שיר שטיין
צילום: רותם מלול
הילה יעקובי, סטודיו שימושיק. "כושר היצירה נפגע בזמנים כאלה"
צילום: רותם מלול
מומלצים