שתף קטע נבחר

פצעים בפה: למה הם מופיעים ואיך מטפלים?

פצעים בפה, המכונים אפטות, הם בעיה נפוצה שמעיבה על איכות החיים. מה הגורמים העיקריים להופעתם, האם ניתן לטפל בהם ואיך שינוי תזונתי יכול להביא לשיפור במצב?

פצעים בפה המכונים 'אפטות' הם הצורה השכיחה של כיבים בפה.  הם נקראים "אפטומטיטיס", מופיעים תחילה כפצעים לבנים שורפים בחלל הפה ואפילו בלשון. אפטה יכולה להגיע לגודל של עד כ- 4 מ"מ, ובדרך כלל עוברת מעצמה. יותר ממחצית האכלוסייה תסבול מאפטה במהלך החיים. 10% יסבלו מאפטות שחוזרות באופן כרוני. 

   

קראו עוד על בריאות החניכיים והשיניים

 

האפטות מופיעות לראשנה בדרך כלל בעשור השני לחיים, ונוטה להיעלם ככל שמתבגרים. הסיבות להופעות האפטות לא לגמרי ידועות, למרות שמחקרים מצביעים כי יש קשר לגנטיקה ולמאזן ההורמונלי בגוף. בנוסף, מומחים מצביעים גם על קשר בין התזונה שאנחנו אוכלים לבין הופעת האפטות. בכל מקרה, כדאי לשים לב האם האפטות מופיעות לאחר אכילת מזון מסוים ולהימנע ממנו.

 

אפטה בפה. עוברת מעצמה תוך שבועיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אפטה בפה. עוברת מעצמה תוך שבועיים(צילום: shutterstock)

 

איך תזהו כי מדובר באפטה?

לא כל כל פצע המופיע בחלל הפה הוא אפטה. לפני הופעת האפטה יש תחושה של עקצוץ קל במקום ההופעה, מה שיכול לרמז אולי על הופעתה. הקוטר שלה נע ממלימטרים בודדים לס"מ אחד, וצבעה בדרך כלל לבן - צהבהב וצורתה נעה בין עגול לאליפטי.

 

האפטה מקשה על האכילה, השתייה והדיבור. במיוחד האפטה יכולה לגרום לכאבים, כשאוכלים מאכלים מלוחים, חמוצים או חריפים ואפילו פירות הדר. לעתים היא גם גורמת לנפיחות של קשרי הלימפה בלסת, מה שיכול להוביל לתפיסה המוטעית כי האדם סובל מכאבי שיניים. בדיקה של רופא שיניים יכולה להבהיר את המצב.

 

גם הרופא יכול לאבחן אם מדובר באפטה רק באמצעות בדיקה ויזואלית. ההבדל בינן לבין פצעים אחרים העלולים להופיע בפה הוא במיקום ובמראה.  בדרך כלל ניתן למצוא אפטות ברקמות הרכות של הפה, כמו למשל, רצפת הפה, החלק התחתון של הלשון, הצד הפנימי של השפתיים החניכיים ואזור השקדים. בנוסף, אפטות לא גורמות לתסמינים נוספים כמו למשל, חום או כאבים.

 

 

הסיבות להופעת אפטות

חוקרים משערים כי יש כמה סיבות מרכזיות להופעת האפטות.

 

מרכיבים תורשתיים: הגורם הגנטי יכול להיות בעל תפקיד משמעותי בגרימת הופעת האפטה. מחקרים הוכיחו כי קיימת נטייה תורשתית להופעת אפטת בפה.

 

חוסר איזון הורמונלי: לעתים האפטות מופיעות אצל נשים בסנכרון עם הופעת המחזור החודשי. בנוסף, נתונים מצביעים על דיווחים של נשים, שסבלו מהופעה כרונית של אפטות, כי הן פחתו בזמן ההריון.

 

לחץ נפשי: המרכיבים הרגשיים והנפשיים ידועים כשמשפיעים על המערכת הפיזיולוגית, והם תורמים תרומה משמעותית להופעת כיבים בגוף וגם בפה. סטודנטים בתקופת בחינות למשל, נוטים לדווח כי הם סובלים מאפטות בתקופה זו יותר מאשר בתקופות רגועות יותר.

 

אלרגיות: לעתים גורמים אלרגניים מובילים ליצירת האפטות. אולם הבעיה היא לבודד את האלרגן שאחראי להופעתה. ברגע שקיים זיהוי לגבי האלרגן מומלץ להתרחק ממנו.

 

תזונה: מחקרים הוכיחו כי חוסרים תזונתיים מסוימים הובילו ליצירת אפטות בפה. בעיקר מדובר במחסור בוויטמינים או מינרלים למיניהם. אולם ישנה גם השפעה הפוכה. חוקרים מצאו גם קשר בין מזונות שונים שמשפיעים על הופעת אפטות כמו למשל, דגנים למיניהם, פירות כמו פירות הדר ומוצרי חלב. גם רטבים כמו חרדל או חומץ יכולים להשפיע על הופעת אפטות.

 

מצבי בריאות קיצוניים: אנשים הנוטלים תרופות או עוברים טיפולים כמו כימותרפיה למשל, עלולים לסבול מאפטות. בדרך כלל עם סיום לקיחת התרופות או סיום הטיפול, האפטות נעלמות. 

 

הטיפול המומלץ ומניעה

בדרך כלל האפטה מתרפאת תוך 14-4 יום ללא צלקת. אולם אם האפטה גורמת לכאבים רבים מדי, אפשר להשתמש במשחות מאלחשות ומפיגות כאבים. לעתים אפשר להיעזר גם במי פה שיכולים להקל על הרגשת הצריבה. בכל מקרה, כל הטיפולים נועדו להקל על הסימפטומים ולא לרפא את האפטה.

 

בנוסף, כדאי להקפיד על טיפול מניעתי, שיעזור למנוע ככל האפשר את הופעת האפטות בפה. בין הטיפולים. בין השאר, כדאי להקפיד על המזון שאתם אוכלים, בעיקר מזון מטוגן או חמוץ שעשוי לגרום לצריבה. בנוסף, אצל אנשים שאצם יש חזרה כרונית של אפטות כדאי לנהל סוג של רישום כדי לבדוק האם יש תנאים שגורמים להופעת האפטות ולנסות להימנע מכך.

 

חשוב גם להקפיד על הרגלי היגיינה קשיחים כמו למשל צחצוח לאחר כל ארוחה, שימוש בחוט דנטלי ושטיפה במי פה. שמירה על ניקיון הפה יכולה גם היא להועיל לשמור על ניקיון פה ולמנוע מהופעת אפטות.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פצעים בפה. יכולים לגרום לכאבים שמדמים כאבי שיניים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים