שתף קטע נבחר

צעד לאיסלאם בטורקיה: יותרו כיסויי ראש בביה"ס

אחרי שהחליש את הצבא, שומר החילוניות המסורתי של טורקיה, ארדואן בעוד צעד המדאיג את החילונים: ביטול האיסור על תלמידות לכסות ראשיהן בביה"ס. עיתון ליברלי תקף וחושש שטורקיה תהיה איראן: "זה מתחיל בכיסוי ראש וייגמר בצ'אדור"

בצעד הגורר ביקורת מצד מנהיגים חילונים בטורקיה, ביטלה המדינה את החוק שאסר על תלמידות ללבוש כיסויי ראש בבתי ספר המספקים חינוך דתי. החילונים רואים בצעד הזה ראיה נוספת לכך שממשלתו של רג'פ טאיפ ארדואן מנסה לקדם אג'נדה איסלאמית ולהפוך את המדינה לדתית יותר.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

מוסדות הלימוד הם מזירות הקרב העיקריות בין השמרנים הדתיים בטורקיה, תומכי מפלגת השלטון של ארדואן, לבין יריביהם החילונים המאשימים את ראש הממשלה בכך שבשקט-בשקט הוא כופה על החברה עוד ועוד ערכים איסלאמיים. חששותיהם של אותם חילונים גברו השנה כשארדואן אמר שמטרתו לגדל "צעירים דתיים", ומפלגת AK שלו השולטת בטורקיה זה עשור קידמה רפורמה במערכת החינוך שהגדילה את תפקידם של בתי הספר הדתיים.

 

ראש ממשלת טורקיה ארדואן עם נשיא מצרים האיסלאמיסט מורסי (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש ממשלת טורקיה ארדואן עם נשיא מצרים האיסלאמיסט מורסי(צילום: AP)
 

חוק כיסויי הראש אושר והוכרז אתמול (יום ג'), והוא ייכנס לתוקף בשנת הלימודים 2013-2014. לפי החוק החדש, תלמידות בבתי ספר רגילים,

כלומר בתי ספר שאינם דתיים, יורשו אף הן ללבוש כיסויי ראש בשיעורי קוראן. ארדואן אמר כי הרפורמה, שבמסגרתה גם לא יחויבו עוד תלמידים בתלבושת אחידה, ננקטה לאור דרישת הציבור. "בואו נאפשר לכולם להלביש את ילדיהם כמו שהם רוצים, בהתאם למנהגיהם", אמר אתמול במסיבת עיתונאים במדריד. "כל הצעדים האלה ננקטים בעקבות דרישה מהציבור".

 

היריבות בין האליטה הדתית לאליטה החילונית בטורקיה היא אחד מקווי השבר המשמעותיים ביותר בחיים הציבוריים במדינה. מפלגתו האיסלאמיסטית של ארדואן הפחיתה בעשור האחרון משמעותית את כוחו הפוליטי של צבא טורקיה, שראה עצמו כשומר החילוניות של טורקיה המודרנית מאז הקמתה ב-1923. עם זאת, ארדואן עצמו מכחיש כי הוא מנסה לקדם אג'נדה איסלאמית. בחודש שעבר ניצב מפקד צבא טורקיה בארמון הנשיאות ולצדו נשותיהם מכוסות הראש של ראש הממשלה ארדואן והנשיא עבדוללה גול. בעבר, מחזה שכזה לא יכול היה לעלות על הדעת.

 

העיתון הטורקי החילוני "קומהורייט" טען כי הרפורמה האחרונה היא צעד לעבר איסלאמיזציה של החינוך. "זה ייגמר בצ'אדורים", נכתב בכותרת העיתון. צ'אדור הוא בגד שבאמצעותו מכסות נשים מוסלמיות את ראשן ואת גופן בצאתן מהבית, במיוחד באיראן.

 

נשים טורקיות מפגינות נגד חוק ההפלות של ארדואן, מוקדם יותר השנה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נשים טורקיות מפגינות נגד חוק ההפלות של ארדואן, מוקדם יותר השנה(צילום: AFP)

 

הרפורמה האחרונה באה גם לאחר חוק שאושר במרס השנה, ושבו הותר לבתי ספר המתמחים בחינוך דתי בשילוב עם תוכנית לימודים מודרנית לקבל לשורותיהם ילדים כבר מגיל 11, ולא רק מגיל 15.

 

איגוד החינוך "אגיטים-סן" מתח ביקורת על החוק הפוטר מתלבושת אחידה ומאפשר לתלמידות לכסות את ראשיהן. "השינויים בתקנות הלבוש

חשובים, ומאפשרים לנו לראות עד כמה מנסים להפוך את מערכת החינוך לדתית", נמסר בהצהרת האיגוד. "סמלים דתיים המפיצים אורח חיים דתי בבתי הספר ושתהיה להם השפעה שלילית על הפסיכולוגיה של התפתחות הילדים צריכים להיות אסורים לשימוש".

 

מנגד, יש מי שתומכים בצעד. גורקן אבצ'י, ראש איגוד המחנכים הדמוקרטי, אמר כי בכך חוסלה מורשת ההפיכה הצבאית 12 בספטמבר 1980. "לא נוכל להציל את מערכת החינוך מההשלכות של הדיכוי, הפולחנים, הדוֹגמה והחשיבה של תקופת המלחמה הקרה, עד שהמורים והתלמידים יהיו חופשיים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ארדואן. "בואו ניתן להורים להלביש כמו שהם רוצים"
צילום: AFP
מומלצים