שתף קטע נבחר

צילום: רויטרס, EPA

היום הכרה באו"ם: 'אין אינטרס שהרשות תתמוטט'

לפני ההצבעה הגורלית. אבו מאזן סירב לפנייה אמריקנית נוספת ויבקש מהעצרת הכללית להכיר ברשות כמדינה משקיפה. ליברמן: "יש לפלסטינים רוב, אבל הם ייצאו נפסדים". שגריר ארה"ב בישראל לשעבר ל-ynet: "הכול תלוי מה יעשו אחרי ההצבעה". ברשות מתכננים חגיגות מוגבלות. בצה"ל נערכים

המאמצים הדיפלומטיים בירושלים ובוושינגטון נכשלו ואפילו שר החוץ, אביגדור ליברמן, הודה אמש (יום ד') בתבוסה לפלסטינים בעצרת הכללית של האו"ם. ההכרה ברשות הפלסטינית כמדינה משקיפה שאינה חברה עלולה להצית שרשרת פעולות ותגובות-נגד שבסופן תתמוטט הרשות, ועמה התהליך המדיני כולו, כך הזהיר אמש מרטין אינדיק, מי שכיהן בעבר פעמיים כשגריר ארצות הברית בישראל.

 

בדרך להכרה - כתבות נוספות ב-ynet

 

אינדיק, שמכהן כיום כסגן נשיא מכון ברוקינגס, מיקד את דבריו דווקא ביום שאחרי ההכרה, בהינתן שזו עומדת להתרחש ברמה גבוהה של ודאות. "ארצות הברית חייבת להצביע נגד, כי הצעד הזה הוא אמנם סמלי, אבל הוא מצביע יותר מכול על הצמיחה של החד-צדדיות במקום המשא ומתן".

 

השגריר הפלסטיני באו"ם והכיסא שעליו הוא עתיד לשבת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
השגריר הפלסטיני באו"ם והכיסא שעליו הוא עתיד לשבת(צילום: AFP)
 

הפגנה נגד קנדה, הצפויה להתנגד לבקשה הפלסטינית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנה נגד קנדה, הצפויה להתנגד לבקשה הפלסטינית(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

לדבריו, בעקבות ההצבעה, יוקפא הסיוע האמריקני, אך לא יבוטל. "גם אם הקונגרס

 יקפיא את הסיוע, הנשיא יכול להחליט לשלוח כסף, אם זה יהיה אינטרס אמריקני לאומי. הכול תלוי מה הפלסטינים יעשו אחרי ההצבעה. נצטרך לראות אם מדובר בצעד סמלי, או במהלך פתיחה שנועד לבודד את ישראל ולהטיל עליה סנקציות, במיוחד באמצעות בית הדין הבינלאומי בהאג".

 

בהקשר זה, הבהיר אינדיק, "אם הם יפעלו בהאג כדי להעניש את ישראל, היא תגיב בהענשת הפלסטינים, ואז אנחנו במצב מאוד רע. יכול להיות שאי אפשר יהיה להימנע מכל זה. שארצות הברית תקפיא את הסיוע, ישראל לא תעביר את הרווחים והפלסטינים ילכו להאג. זו תהיה התפתחות מאוד רעה. זה עלול להביא להתמוטטות הרשות וזה לא אינטרס של אף אחד מהצדדים המעורבים".

 

הרשות הפלסטינית עסוקה בקדחתנות בהכנות האחרונות לקראת ההצבעה בעצרת הכללית של האו"ם. כל בכיריה כבר נמצאים בניו יורק, ובראשם הנשיא הפלסטיני אבו מאזן. במקביל, יצא גם שר החוץ אביגדור ליברמן לעיר, ושם ייפגש עם מזכ"ל האו"ם ועם בכירים אמריקנים נוספים. "אף על פי שמובטח לפלסטינים רוב בהצבעה, הם אלה שייצאו בסופו של דבר המפסידים הגדולים מן המהלך בשטח", אמר ליברמן. "המהלך הזה רק מגביר את המחלוקות ומרחיק את הצדדים זה מזה".

 

על פי לוח הזמנים של האו"ם, בשעות הבוקר (שעון ניו יורק) יחל כינוס טקסי של העצרת הכללית לרגל יום הסולידריות הבינלאומי עם העם הפלסטיני. זה מצוין ב-29 בנובמבר בכל שנה, בלי קשר ישיר להצבעה. בסיום הכינוס, שיימשך עד אחר הצהריים, תמשיך העצרת הכללית בסדר יומה המתוכנן, שבעיצומו - הבקשה הפלסטינית להצבעה על שדרוג מעמדה. הדיון ייפתח בנאום נשיא העצרת הכללית, ולאחריו יישא אבו מאזן הצהרה. מדינות שונות יוכלו לנצל את האפשרות כדי להסביר כיצד יצביעו בנוגע לשדרוג המעמד של הפלסטינים, וכן בנוגע להחלטות נוספות בנוגע להם שיועלו להצבעה. לאחר מכן תתקיים ההצבעה בעצרת.

 

עדיין לא ברור מה הנוסח הסופי של טיוטת ההחלטה להצבעה, אולם כבר לפני פרסומו הודיעו מדינות רבות באירופה על תמיכתן בבקשת הפלסטינים לשדרג את מעמדם למדינה משקיפה שאינה חברה באו"ם. ספרד, שווייץ, דנמרק ונורבגיה הודיעו על תמיכתן בבקשה והן מצטרפות לצרפת שהודיעה על כך עוד קודם. גם יוון תתמוך. הבריטים אמרו כי בכל מקרה לא יתנגדו לבקשה ואף יתמכו בה - אם יקבלו ערבויות מהפלסטינים כי אלו יחזרו לשיחות השלום, ולא יתבעו ישראלים בבית הדין הבינלאומי בהאג.

 

ארצות הברית הדגישה כי תצביע נגד שדרוג מעמד הפלסטינים והגדירה את הצעד כ"טעות".

 דוברת מחלקת המדינה, ויקטוריה נולנד, אמרה אמש כי "דבר לא ישנה את החלטתנו. יידענו את אבו מאזן בעמדתנו וביקשנו שישקול שנית את הצעד. אין לטעות, הצעד הזה לא יביא להקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל". גם גרמניה הודיעה כי תתנגד או שתימנע, וליטא הודיעה על הימנעות גם כן. רוסיה תתמוך, ומשרד החוץ הרוסי הסביר כי הדבר "תואם את עמדתנו העקרונית".

 

מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון הוסיפה לאחר מכן, במסיבת עיתונאים שערכה עם שרת החוץ של קונגו, כי "הפתרון לסוגיה הפלסטינית עובר בין ירושלים לרמאללה, לא בניו יורק. אנחנו קוראים לשני הצדדים להימנע מצעדים שיקשו את החזרה למשא ומתן שיפתור את הסוגיה".

 

ליברמן ונתניהו. כיצד יגיבו? (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
ליברמן ונתניהו. כיצד יגיבו?(צילום: אוהד צויגנברג)

 

הנמכת ציפיות

לקראת כינוס "פורום סבן", שיתקיים בסוף השבוע בוושינגטון, הזהיר אינדיק את ישראל מפני צעדים חד-צדדיים שילוו את ההחלטה, בדמות ביטול הסכמי אוסלו. "ההסכם שירת את האינטרסים של ישראל לפחות כמו את אלה של הפלסטינים - וקרוב לוודאי הרבה יותר. הסכם אוסלו נטל את האחריות לחיי הפלסטינים החיים בגדה המערבית מהכתפיים של ישראל והעביר את האחריות לכתפי הקהילה הבינלאומית והרשות הפלסטינית. אם ישראל רוצה ליטול את האחריות הזו שוב - זה יעלה לה עשרות מיליארדי דולרים".

 

ברמאללה, בשכם ובחברון ייערכו במהלך היום עצרות מינוריות יחסית, בוודאי ביחס לאירועים הגדולים שאפיינו את המאבק הדיפלומטי הקודם של הרשות באו"ם. הליך ההצבעה - שצפוי לזלוג לשעות הלילה המאוחרות - וההישג המוגבל בספטמבר 2011 הביאו להנמכת ציפיות מכוונת. "שום דבר לא ייצא מזה", אמר סטודנט בן 23 ברמאללה לסוכנויות הידיעות, בעוד פקיד בבנק העריך כי אבו מאזן בסך הכול "מנסה לגנוב מחמאס את אור הזרקורים לאחר הלחימה בעזה".

 

"אין לנו ציפיות לא ריאליות. אנחנו יודעים שהכיבוש לא ייסתיים מחר, וייתכן שיהיו לכך השלכות משום שישראל מאיימת להעניש אותנו וארצות הברית מאיימת לבטל את הסיוע הפיננסי לרשות", הבהירה מוקדם יותר חברת הוועד הפועל של אש"ף, חנאן עשראווי.

 

גם מהעבר השני של הגדר נערכים להצבעה ולהשלכותיה. בצה"ל נערכים להפרות סדר פוטנציאליות ביהודה ושומרון, אף שגורמים פלסטיניים מסרו ל-ynet כי משתתפי העצרות אינם צפויים להתקרב לכוחות צבא סמוך למחסומים. משתתפי התארגנויות ספונטניות שיבקשו להתעמת בכל זאת עם חיילי צה"ל, צפויים להיתקל בפריסה רחבה יותר של חיילים במוקדי החיכוך.

 

בהכנת הידיעה השתתפו יואב זיתון ואטילה שומפלבי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבו מאזן באו"ם, אשתקד
צילום: AFP
הבעת תמיכה פלסטינית באבו מאזן
צילום: EPA
צילום: מיכאל קרמר
מרטין אינדיק, ארכיון
צילום: מיכאל קרמר
מומלצים