שתף קטע נבחר

רמב"ם: בן 66 מאושפז במצב קשה עם מלריה

הגבר, המתגורר מזה כעשור בגיניאה המשוונית, הגיע לביקור מולדת. הוא חלה במלריה בעבר, ולדברי רופאיו לאחרונה הפסיק ליטול את תרופות המניעה. "הוא הגיע לביה"ח כש-90% מכדוריות הדם האדומות נגועות בטפיל", אומר ל-ynet רופאו

בבית החולים רמב"ם בחיפה מאושפז במצב קשה גבר בן 66 מהעמקים הסובל ממלריה. האיש, העובד באפריקה, לקה במחלה בעבר בצורה קלה ומבית החולים נמסר כי בתקופה האחרונה הוא לא קיבל את הטיפול המונע נגדה.

 

עוד על מלריה:

לראשונה: חיסון למלריה - המחלה הקטלנית בעולם

מש' הבריאות: התפרצות מחלת המלריה בישראל

נהריה: נפטרה בת ה-29 שאושפזה עם מלריה

 

"מצבו קשה והוא מחובר למכשיר הנשמה"

מדובר בתושב איזור עפולה העובד מזה כעשור בגינאה המשוונית בתחום התעופה ונמצא כעת בארץ לחופשה. בסוף השבוע הוא חש ברע ופונה לבית חולים ה"עמק" בעפולה, שם אובחן כי לקה במלריה. בשל מצבו הקשה הוא הועבר מיד לבית החולים רמב"ם בחיפה.

 

מנהל היחידה לטיפול נמרץ בבית החולים, ד"ר ירון בר-לביא, אומר כי כאשר הגיע הגבר לבית החולים היו 90% מכדוריות הדם האדומות בגופו נגועות בטפיל המלריה. "הוא קיבל טיפול כנגד הטפיל, שבינתיים נעלם מגופו, אולם בעקבות המצב הקשה שבו היה והטיפול מצבו התדרדר והוא סובל מקשיי נשימה, לכן היה צורך לחבר אותו למכשיר הנשמה", הוא מסביר. "אני מעריך שהוא צפוי להתגבר על הקושי ולהחלים מהמחלה. חשוב להדגיש כי מי שעובד ומטייל באזורים מוכי מלריה חייב להמשיך להקפיד על טיפולים מונעים ללא הפסקה. אמנם מי שהיה חולה בעבר 'נהנה' מחיסון חלקי, אולם לאחר תקופה מסויימת גם החיסון הזה פג ויש צורך לקבל טיפול מונע כנגד המחלה".

 

מדי שנה לוקים במלריה כ-225 מיליון איש ברחבי העולם, מתוכם מתים מידי שנה 800 אלף איש, רובם ילדים באפריקה. בשנה שעברה אובחנו בישראל 15 חולים במלריה, רובם פליטים מאריתראה וחלקם ישראלים שחזרו ממדינות נגועות במחלה.

 

מלריה מתחילה בחום גבוה, שבא בגלים ומלווה בכאבי ראש, בצמרמורת ובהזעה, ועלולה לפגוע גם בריאות, בכליות ובמוח. מאחר שהמחלה מתבטאת כמחלת חום לא ספציפית, ישנן טעויות רבות באבחנה. לכן כל חום גבוה אחרי נסיעה לארצות שבהן נפוצה המחלה מעלה חשש להידבקות בה ומחייב בדיקת דם לאבחונה. איחור באבחנה עלול להוביל לסיבוכים קשים ולתוצאות קטלניות.

 

היתושה שמעבירה את הטפיל היא ממשפחת האנופלס, שעוקצת בעיקר בערב ובלילה. לכן המניעה העיקרית היא הגנה מפני עקיצות יתושים: לבישת בגדים ארוכים בשעות החשיכה ומריחת חומר דוחה יתושים. באזורים רבים באפריקה מצויידים בתי המלון בכילות מעל המיטה. כאמור, עדיין לא משווק חיסון נגד מלריה אך קיימות ארבע תרופות עיקריות למניעת המחלה: מלרון, מפלוקווין, דוקסילין ופרימקווין. 

 

לפני שנתיים: צעירה בת 29 מתה ממלריה

לפני כשנתיים מתה בבית החולים בנהריה צעירה בת 29 לאחר שחלתה במחלת המלריה בעת שהותה בגינאה שבאפריקה, שם עבדה בשנתיים שקדמו למותה, כאחות במוסד רפואי מקומי. הצעירה הגיעה לביקור בישראל אצל קרובי משפחתה, וימים ספורים לאחר מכן חשה ברע וטופלה בקופת חולים.

 

לבית החולים בנהריה היא הובאה כשהיא מתלוננת על חולשה וכאבי ראש. לאחר בדיקות במיון היא החלה לקבל טיפול תרופתי.

היא אובחנה כלוקה במלריה מסוג פלציפרום שהוא הזן הקשה של המחלה, אך אינו מדבק אלא רק מועבר מעקיצת יתוש הנושא את המחלה.

 

היא הונשמה מלאכותית וחוברה למערכת דיאליזה שעבדה סביב השעון בשל קריסת הכליות. בנוסף היא סבלה מהפרעות קרישה, שאופייניות לסוג המלריה בה לקתה, ומתפקודי כבד לקויים. היא הייתה מאושפזת במשך יומיים, כאשר בשלב כלשהו חלה התדרדרות במצבה וחרף כל הניסיונות נאלצו הרופאים לקבוע את מותה.

 

בעקבות אותו מקרה ביקשו מכלל הרופאים בארץ להביא לידיעתם של הנוסעים לארצות אפריקה ולארצות עולם שלישי לעבוד או לטייל את המודעות לחשיבות הטיפול והמעקב. יש לשים לב להופעת סממנים של חום גבוה וכאבי ראש לאחר שהייה ממושכת בארצות אלה. עם הופעתם, יש לפנות בהקדם לקבלת טיפול רפואי. כמו כן מומלץ להצטייד בתרופות המיועדות להתמודדות עם המחלה כטיפול מונע או כמתן טיפול ראשוני עד להגעה למוסד רפואי קרוב.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יתוש המלריה. המחלה הקטלנית בעולם
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים