שתף קטע נבחר

"פלסטין עדיין לא קמה". הקריקטורות הערביות

בתקשורת הערבית שיבחו את אבו מאזן ולעגו לישראל וארה"ב, אבל במקביל קראו לפלסטינים לנקוט בצעדים אמיתיים, שיובילו אותם להקמת מדינה כמו אחרי כ"ט בנובמבר 1947. "רק צעדים כאלה יהפכו את ההחלטה של עצרת האו"ם לבעלת משמעות"

יום אחרי ההחלטה ההיסטורית באו"ם, שהפכה את הרשות הפלסטינית ל"מדינה משקיפה שאינה חברה" והחגיגות שנלוו אליה, מכניסה היום (ו') התקשורת הערבית את ההישג לפרופורציות. בעיתונים הנפוצים הקפידו להזכיר כי מדובר בצעד ראשון בדרך ארוכה למדינה, וכי על הפלסטינים להתאחד ולהגדיר "מטרות שניתן לממשן". לצד זה, יש שהדגישו כי ההחלטה מכירה בזכויות הפלסטיניות אולם יש לזכור כי היא לא נותנת להם את הריבונות באופן פרקטי.

 

 

המתנגדות לבקשה הפלסטינית. ניצחון ברוב סוחף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המתנגדות לבקשה הפלסטינית. ניצחון ברוב סוחף(צילום: shutterstock)

 

רבים מהעיתונים בעולם הערבי לא התעלמו מהתאריך ההיסטורי - כ"ט בנובמבר - בדיוק 65 שנה אחרי החלטת החלוקה שנדחתה על ידי מדינות ערב והתקבלה על ידי ישראל. "138 מדינות הצביעו 'כן'", נכתב בכותרת של העיתון הלבנוני א-ליואא. "חגיגות הניצחון מקיפות את ירושלים, הגדה המערבית, רצועת עזה והפזורה. זהו יום היסטורי לפלסטין. פלסטין השיגה ניצחון היסטורי באו"ם, שהוא בבחינת צעד לעבר תיקון העוול ההיסטורי שנעשה לפני 65 שנה".

 

בכיתוב למעלה: "הניצחונות הדיפלומטיים הפלסטיניים" (צילום מתוך אתר העיתון "א-ראי") (צילום מתוך אתר העיתון
בכיתוב למעלה: "הניצחונות הדיפלומטיים הפלסטיניים"(צילום מתוך אתר העיתון "א-ראי")

"הצעד הפלסטיני באו"ם". ישראל וארה"ב 'טובעות' בעיתון הסעודי (מתוך אתר עיתון אל-ווטן הסעודי ) (מתוך אתר עיתון אל-ווטן הסעודי )
"הצעד הפלסטיני באו"ם". ישראל וארה"ב 'טובעות' בעיתון הסעודי(מתוך אתר עיתון אל-ווטן הסעודי )

 

החגיגות ברמאללה. יובילו לאיחוד הפלגים? (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
החגיגות ברמאללה. יובילו לאיחוד הפלגים?(צילום: גיל יוחנן)

 

עיתון אל-קודס אל-ערבי, הנפוץ בעולם הערבי, הגדיר את ההישג כ"ניצחון דיפלומטי" אך הדגיש כי הדרך להקמת מדינה עוד ארוכה. "ההפגנות הקולניות בגדה המערבית ועזה לאות תמיכה בצעד של אבו מאזן איחדו מחדש את שורות הפלסטינים", נכתב במאמר המערכת. "קריאת התיגר נגד ארצות הברית, אי הכניעה לטרור הישראלי וההליכה בדרך הג'יהאד בכל החזיתות, הן הדרישות והעמדות שישימו קץ לפילוג ויקרבו את הפלסטינים להשגת את כל הזכויות שלהם".

 

קריקטורה בתקשורת הערבית. אבו מאזן האיר את האו"ם ()
קריקטורה בתקשורת הערבית. אבו מאזן האיר את האו"ם

 

כותבי המאמר הודו כי בעבר מתחו ביקורת נוקבת על אבו מאזן ומהלכיו, אך הפעם הצדיעו לו על נחישותו ועמידתו בלחצים מצדן של ארה"ב וישראל. "הנשיא ברק אובמה שוחח עם אבו מאזן אישית במשך יותר מ-45 דקות בשיחה שחלק ממנה כללה איום בסנקציות כספיות. לאיומים הישירים או העקיפים האלה לא הייתה היענות", נטען במאמר. "עצם העובדה שהבקשה הפלסטינית זכתה למספר רב של קולות בעצרת הכללית של האו"ם, באופן שעלה על רוב הציפיות, תביך את ארצות הברית ותראה את הבידוד הגובר של ישראל בזירה הבינלאומית, מה שיגרום לשתי המדינות לנקוט אמצעי ענישה נגד הפלסטינים".

 

עוד בחדשות ynet:

 

עם זאת ציננו בעיתון את ההתלהבות הגדולה וציינו כי "הניצחון הפלסטיני לא אומר שהמדינה הפלסטינית קמה. חגיגות ההישג צריכות להיות במסגרת הנכונה. הניצחון הדיפלומטי הזה הוא הצעד הראשון בקרבות דיפלומטיים קשים יותר, כמו ההצטרפות לבית הדין הבינלאומי בהאג. אנו לא מהססים לברך על ההישג הפלסטיני הזה באו"ם ומצפים שיהיה בבחינת התחלה של הישגים דיפלומטיים נוספים בעתיד הקרוב, ובראשם המרדף אחר פושעי המלחמה הישראלים, למען הניצחון של החללים".

 

התמיכה הסוחפת הביכה את ארה"ב וישראל ()
התמיכה הסוחפת הביכה את ארה"ב וישראל

ניצחנו, אבל עדיין קשורים לכבלי הכיבוש ()
ניצחנו, אבל עדיין קשורים לכבלי הכיבוש

 

גם בעיתון אל-חיאת הנפוץ נכתב מאמר שמכניס את ההצלחה באו"ם לפרופורציות, תחת הכותרת "היסטוריה של הזדמנויות מוחמצות". "באותה מידה שהיהודים שמחו ב-כ"ט בנובמבר 1947 על החלטת החלוקה והחשיבו את ההחלטה כתחילת דרכם לבסס את יסודותיה של מדינת ישראל, שהם חלמו על קיומה, חגגו הפלסטינים את ה-'ניצחון' אתמול", נכתב. "הפלסטינים החשיבו את הצבעה בעצרת האו"ם כתחילת הנצחת זכותה להקמת מדינה עצמאית על 22 אחוזים מאדמת פלסטין ההיסטורית, זאת לאחר שהם הפסידו את מה שניתן להם בהחלטת החלוקה כתוצאה מהתבוסה ב-1967".

 

הפסד או ניצחון? תלוי את מי שואלים

כותב המאמר מציין כי ההחלטה אתמול בניו יורק הינה סמלית בלבד, ולא מספיקה כדי לפתור את הסכסוך הישראלי-פלסטיני."זו הכרה בינלאומית בזכות של הפלסטינים לדרוש ריבונות על חלק מאדמתם ההיסטוריה, מבלי שהיא מעניקה להם באופן פרקטי את הריבונות", מבהיר המאמר. "היהודים השתמשו בהחלטת החלוקה כדי לבסס בכוח הנשק והמלחמה עובדות בשטח, שאותה החלטה לא העניקה להם ושהם לא חלמו עליהם בשנת 1947. היכולת של הפלסטינים לכפות עובדות חדשות בשטח או באמצעות משא ומתן היא שתהפוך את ההחלטה של עצרת האו"ם לבעלת משמעות".

 

אבו מאזן. ביקורות חיוביות, לשם שינוי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו מאזן. ביקורות חיוביות, לשם שינוי(צילום: AFP)

 

במאמר לא חסכו בביקורת על המהלכים ההיסטוריים מצד מדינות ערב, שהביאו את האזור למצבו הנוכחי. לטענת הכותבים, מדובר בעצם בהפסד, ולמעשה מכאן רק מתחילה הדרך הארוכה למדינה פלסטינית. "לא קשה להסיק כי הערבים והפלסטינים הפסידו בכך שסירבו להחלטה החלוקה שהייתה יכולה לשמר להם 43 אחוז מאדמתם, בנוסף לשליטה על רוב מקורות מי התהום בפלסטין", נכתב. "אם הפלסטינים יצליחו להסתמך על אותה הצבעה ולפעול למען

 חיזוק האחדות של הפלגים הפלסטינים, ההצבעה תהווה צעד מתקדם לעבר השגת הכרה בזכותם ולא רק כמדינה משקיפה, אלא כמדינה שנהנית מכל הסמכויות שמעוגנות בחברות בקהילה הבינלאומית. לשם כך, הפלסטינים חייבים להתלכד תחת החלטה במה שקשור לזכויותיהם ודרישותיהם. הם חייבים להכריע ביניהם את רף הדרישות שהם שואפים אליהן ויכולים לממשן".

 

בעיתון הסעודי אל-ווטן נכתב מאמר תחת הכותרת 'פלסטין: צעד בכיוון הנכון' ובו אזהרה כי אם הפלסטינים לא ישכילו למנף את ההישג, הוא יירד לטמיון. "השגת אותה חברות משמעותה שהשטחים הפלסטיניים הם לא שטח סכסוך בראיית החוק הבינלאומית, אלא מדינה תחת כיבוש. מדובר בהישג חשוב בפני עצמו. עם זאת, ועל אף החשיבות, על הפלסטינים להתייחס אליו רק כצעד בדרך ארוכה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
אבו מאזן. קיבל תשואות
צילום: AP
צילום: AP
חגיגות בשכם. כמות לא גדולה של משתתפים
צילום: AP
צילום: רויטרס
ההצבעה באו"ם. 138 בעד
צילום: רויטרס
מומלצים