שתף קטע נבחר

צילום: גיל יוחנן

אבו מאזן: הרחבת ההתנחלויות היא סטירה לעולם

ברשות הפלסטינית גינו, כצפוי, את החלטת ישראל לאשר בנייה של עוד 3,000 יחידות דיור בירושלים וביו"ש. ארה"ב, שהתנגדה לשדרוג באו"ם, מתחה ביקורת על התגובה הישראלית: "רק מרחיקה עוד יותר את השלום". בוושינגטון מדגישים: "נמשיך במאמצים לחידוש המו"מ"

הרשות הפלסטינית מגנה את החלטת הממשלה לאשר בנייה של 3,000 יחידות דיור מעבר לקו הירוק . נביל אבו רודיינה, דוברו של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן, אמר אמש (ו') כי ההכרזה מהווה "סטירת לחי לכל העולם שבחר להצביע לטובת המדינה הפלסטינית". אבו רודיינה הוסיף וטען כי ההחלטה אינה חוקית. "הפעולה הזאת תשאיר את ישראל בבידוד גדול יותר, אחרי שהעולם כולו הביע את התנגדותו לכיבוש אתמול כשהכיר במדינה פלסטינית בגבולות 1967", סיכם הדובר. הממשל האמריקני, שהתייצב לצד ישראל באו"ם, מתח ביקורת על אישור הבנייה.

 

"פלסטין" באו"ם - כותרות אחרונות:

האו"ם אמר "לא" לאמריקנים. סיקור עולמי

מפראג ועד ביקיני. אלו היחידות שהתנגדו

"פלסטין עדיין לא קמה". הקריקטורות הערביות

ארה"ב: דבר לא השתנה, פלסטין לא הוקמה

 

דוברת מחלקת המדינה האמריקנית, ויקטוריה נולנד, מסרה בתגובה להחלטת התשיעייה בירושלים: "אנחנו חוזרים על התנגדותנו לפעילות התנחלויות ולבנייה במזרח ירושלים, פעולות אלו מרחיקות את השלום". לדבריה, "עמדתנו לגבי בנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים ידועה. אנחנו מאוזנים בדאגה שלנו ממהלכים חד צדדיים".

 

בוושינגטון הדגישו כי מו"מ ישיר הוא הדרך היחידה. "אנחנו נמשיך במאמצינו להחזיר את הצדדים לשולחן כי זו הדרך היחידה לפתרון של שתי מדינות, מדינה פלסטינית בת קיימא שתחיה בשלום ובביטחון לצד המדינה יהודית ישראל", מסרה נולנד.

 


פלסטין משקיפה: התפלגות ההצבעה באום
פלסטין משקיפה: התפלגות ההצבעה באו"ם
בעד

אפגניסטן, אלג'יריה, אנגולה, אנטיגואה, ארגנטינה, ארמניה, אוסטריה, אזרבייג'ן, בחריין, בנגלדש, בלרוס, בלגיה, בליז, בנין, בהוטן, בוליביה, בוצוואנה, ברזיל, ברוניי, בורקינה פאסו, בורונדי, קמבודיה, קייפ ורדה, הרפובליקה המרכז אפריקנית, צ'אד, צ'ילה, סין, איי קומורו, קונגו, קוסטה ריקה, חוף השנהב, קובה, קפריסין, צפון קוריאה, דנמרק, ג'יבוטי, דומיניקה, הרפובליקה הדומיניקנית, אקוודור, מצרים, אל סלוודור, אריתריאה, אתיופיה, פינלנד, צרפת, גבון, גמביה, גאורגיה, גאנה, יוון, גרנדה, גינאה, גינאה- ביסאו, גויאנה, הונדורס, איסלנד, הודו, אינדונזיה, איראן, עירק, אירלנד, איטליה, ג'מייקה, יפן, ירדן, קזחסטן, קניה, כוויית, קירגיזסטן, לאוס, לבנון, לסוטו, לוב, ליכטנשטיין, לוקסמבורג, מלזיה, האיים המלדיביים, מאלי, מלטה, מאוריטניה, מאוריציוס, מכסיקו, מרוקו, מוזמביק, מיאנמר, נמיביה, נפאל, ניו זילנד, ניקרגואה, ניז'ר, ניגריה, נורבגיה, עומן, פקיסטן, פרו, פיליפינים, פורטוגל, קטאר, רוסיה, סיישל, סיירה לאון, איי סולומון, סומליה, דרום אפריקה, דרום סודן, ספרד, סרי לנקה, סודן, סורינאם, סווזילנד, שבדיה, שווייץ, סוריה, טג'יקיסטן, תאילנד, מזרח טימור, טרינידד וטובגו, תוניסיה, טורקיה, טורקמניסטן, טובאלו, אוגנדה, האיחוד האמירויות, טנזניה, אורוגוואי, אוזבקיסטן, ונצואלה, וייטנאם, תימן, זמביה, זימבבואה

נמנע אלבניה, אנדורה, אוסטרליה, באהאמס, ברבדוס, בוסניה, בולגריה, קמרון, קרואטיה, קולומביה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אסטוניה, פיג'י, גרמניה, גואטמלה, האיטי, הונגריה, לטביה, ליטא, מלאווי, מונקו, מונגוליה, מונטנגרו, הולנד, פפואה גינאה החדשה, פרגוואי, פולין, דרום קוריאה, מולדובה, רומניה, רואנדה, סמואה, סן מרינו, סינגפור, סלובקיה, סלובניה, מקדוניה, טוגו, טונגה, בריטניה, ונואטו
נגד ישראל, ארצות הברית, קנדה, צ'כיה, פנמה, איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו, פלאו
נעדר גינאה המשוונית, קיריבטי, ליבריה, מדגסקר, אוקראינה

 

האמריקנים אומרים כי הזהירו את הפלסטינים שהליכתם לאו"ם תגרור תגובה ישראלית. אין להם שום כוונת ענישה מעבר לגינוי. בממשל הדמוקרטי מקווים שהקונגרס הרפובליקני יימנע מבלימת הסיוע לפלסטינים עקב המהלך. "המחויבות שלנו היא לנסות לשפר את האווירה ולהחזיר את הצדדים לשולחן", אומרים בוושינגטון.

 
שלשום אישר פורום שרי התשיעייה בנייה של עוד 3,000 יחידות דיור בירושלים וביהודה ושומרון. בנוסף יקודמו הליכי תכנון של עוד אלפי יחידות דיור בירושלים ובגושי ההתיישבות, לרבות בקטע המחבר בין מעלה אדומים לירושלים (E1). גורמים מדיניים אמרו כי ישראל שוקלת צעדים נוספים בתגובה להחלטת האו"ם לשדרג את מעמד פלסטין לזה של מדינה משקיפה.

 

גורם מדיני בישראל אמר כי המשך הבנייה תואם את מפת האינטרסים האסטרטגיים של ישראל. ערב ההצבעה באו"ם, הדרג המדיני בישראל התכוון להבליג על המהלך של הרשות, בעיקר כדי לא להסיט אש לעבר ישראל. אולם גורמים מדיניים אמרו כי לאור הביקורת סביב "המפולת המדינית" ומערכת הבחירות ברקע, יתקשה נתניהו להימנע מתגובה משמעותית. ואכן, בסופו של דבר בחר ראש הממשלה בהחלטה על בנייה מסיבית מעבר לקו הירוק.

 

בהתייעצויות שהתקיימו כדי לגבש תגובה ישראלית למהלך הזהירו גורמים בכירים כי החלטה על בנייה בהתנחלויות תתפרש בקהילה הבינלאומית כצעד ענישה לפלסטינים. הם הציעו לנתניהו להמתין כדי לנתק בין ההצבעה באו"ם לבין קידום הבנייה, אך נתניהו בחר לבסוף להגיב מיידית ולא לחכות.

 

  

ההחלטה הישראלית צפויה לעורר ביקורת חריפה בקהילה הבינלאומית, ובמיוחד ההחלטה לקדם הליכי תכנון של בנייה בקטע המחבר בין מעלה אדומים לירושלים, E1 , שכן הבנייה באזור נתפסת כניסיון ישראלי למנוע רציפות טריטוריאלית בתוך שטחי המדינה הפלסטינית העתידית.

 

ההצבעה ההיסטורית באו"ם אמש (צילום: AP) (צילום: AP)
ההצבעה ההיסטורית באו"ם אמש(צילום: AP)



מתנחלים בשטח E ב-2011 (צילום: גיל יוחנן ) (צילום: גיל יוחנן )
מתנחלים בשטח E ב-2011(צילום: גיל יוחנן )
  

גורמים מדיניים בכירים בירושלים הסבירו את ההתייצבות האירופית לצד פלסטין במדיניות הבנייה בהתנחלויות של ממשלת נתניהו. רבים בישראל רואים בהצבעה האירופית סוג של מחאה כלפי מדיניות זו. המהלך הנגדי של התשיעייה עשוי לשמש מדינות באירופה כהצדקה למדיניותן. הבנייה מאששת כביכול את ההחלטה שלהן לתמוך במהלך הפלסטיני שנועד לחזק את הפלסטינים במשא ומתן - מול הנסיונות של ישראל לקבוע עובדות בשטח ולהפוך את פתרון שתי המדינות לבלתי אפשרי.

 

העצרת הכללית בניו-יורק ערכה שלשום את הישיבה ההיסטורית שבה אישרו חברות העצרת - ברוב עצום - את ההכרה ברשות הפלסטינית כמדינה לא-חברה. 138 בעד, 41 נמנעים ו-9 נגד. "מדינת פלסטין" קיבלה מעמד של משקיפה באו"ם, ונשיא הרשות אבו מאזן עלה לנאום והזהיר כי מדובר בהזדמנות אחרונה לשלום. הוא ביקש מהחברות באו"ם "להנפיק את תעודת הלידה של פלסטין", ואמר כי כל אחת מהן שתיתן את קולה למדינה פלסטינית - תומכת בחופש.

  

מטעם ישראל נשא דברים השגריר באו"ם, רון פרושאור, שהאשים את אבו מאזן כי התעלם מההיסטוריה בהזכרתו את הצעת החלוקה וכי הרשות הפלסטינית בראשותו עדיין מסרבת להכיר בישראל כמדינת העם היהודי. תשע המדינות שהתגדו להחלטה הן ישראל, ארצות הברית, קנדה, צ'כיה, פנמה, איי מרשל, מיקרונזיה, נאורו ופלאו.


פורסם לראשונה 30/11/2012 19:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
הנשיא הפלסטיני אבו מאזן
צילום: AFP
מומלצים