שתף קטע נבחר

וודסייד האוסטרלית תרכוש 30% ממאגר לוויתן

דלק, נובל אנרג'י ורציו השותפות במאגר הגז הטבעי לוויתן מול חופי ישראל, הגיעו להסכמה מול ענקית האנרגיה האוסטרלית וודסייד לפיו היא תצטרף כשותפה למאגר. תמורת 2.5 מיליארד דולר תקבל וודסייד 30% מהזכויות במאגר הגז. המדינה צפויה להכניס מאות מיליוני שקלים רק מעצם המכירה

השותפות במאגר הגז הטבעי לוויתן הגיעו להסכמות מסחריות עם חברת וודסייד (Woodside) האוסטרלית להצטרפות למאגר לוויתן. במסגרת ההסכמות שגובשו תרכוש וודסייד 30% מהזכויות במאגר הגז, שהוכרז כגדול ביותר שהתגלה בעשור האחרון, ומוערך (נכון להיום) בכמות של למעלה מ-481 מיליארד מטר מעוקב.

 

מאגר הגז הטבעי לוויתן - עדכונים נוספים:

  

וודסייד, מהמובילות בעולם בתחום החיפושים וההפקה של גז טבעי, תשלם כ-2.5 מיליארד דולר עבור חלקה במאגר, במסגרת העסקה בה מוכרות החברות דלק למעלה מ-15% מהזכויות שלה במאגר, נובל אנרג'י כ-10% מהזכויות ואילו שותפות רציו 5% מהזכויות. סכום הרכישה משקף שווי של 8.3 מיליארד דולר למאגר כולו. המדינה צפויה להכניס מאות מיליוני שקלים רק מעצם המכירה.

 

לאחר שתושלם עסקת הרכישה תחזיק וודסייד כאמור 30% מהזכויות במאגר לוויתן, נובל אנרג'י 30%, דלק קידוחים 15%, אבנר 15% ורציו 10%.

 

אסדת הקידוח מעל מאגר לוויתן (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר) (צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)
אסדת הקידוח מעל מאגר לוויתן(צילום: אלבטרוס צילומי אוויר)

 

לפי השותפות הנוכחיות במאגר, מדובר בהבעת אמון גדולה בקידוח, שכן השווי של המאגר המשתקף מהמכירה - 8.3 מיליארד דולר - גדול בכ-20% ממה שדובר עליו עד עתה. לטענתן הכנסת השותפה האוסטרלית תתרום להקדמה של פיתוח המאגר ל-2016 במקום 2018, וזה יאפשר רצף אספקת גז ממאגר תמר בהמשך ישיר למאגר לוויתן.

 

משרד האנרגיה יצטרך לאשר את השותפות  

לאחר חתימת הסכם ההצטרפות, השותפים בלוויתן יגישו לממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה והמים בקשה לאישור הצטרפות וודסייד ולרישום זכויותיה במאגר. וודסייד תהייה מפעילת תחום הmidstream במאגר, זה שקשור לפיתוח ייצוא הגז, ונובל אנרג'י תישאר מפעילת תחום ה-upstream במאגר, בכל הקשור לאספקת צרכי השוק המקומי. על פי המתווה, חברת נובל תוביל את פיתוח המאגר כך שיפגוש את צרכי הלקוחות השוק הישראלי עוד במהלך 2016 וכן יאפשר יצוא בכמות נכבדה.

 

לדברי יגאל לנדאו, מנכ"ל שותפות רציו, "כמי שמלווה את פעילות החברה שנים, ומכיר היטב את הקשיים והסיכונים שכרוכים בפעילות בנכסי גז ונפט, המחייבת השקעות כספיות ניכרות כמו גם רקע ויידע מקצועי ייחודי, אני שמח על כניסתה של חברת וודסייד לשותפות במאגר לוויתן.

 

"אמרנו בעבר שישנה חשיבות להכנסת שותף בעל יכולות עודפות, ו-וודסייד עונה להגדרה זו. מדובר בחברה בעלת מוניטין מצוין שתמקם את ישראל כשחקן חשוב בשוק הגז הנוזלי העולמי. קשה להמעיט מההשפעות המשמעותית של המהלך עבור משק האנרגיה בישראל, ולכלכלה בכלל".

 

ברציו מצביעים בסיפוק על העובדה שהעסקה תספק לשותפות במהלך שנת 2013 תשלומים בהיקף של כ-140 מיליון דולר, דבר שיבטיח עמידה בצרכי המימון בפיתוח לוויתן, ויאפשר הפניית הון עצמי נוסף לפעילות השותפות ברישיונות נטע ורועי (היתר גל).

 

בהקשר זה ביקש יגאל לנדאו להדגיש: "השותפות עם וודסייד מחזקת את ההון העצמי והאיתנות הפיננסית של שותפות רציו ומאפשרת לנו לגוון את אופציות גיוס ההון העתידיות עבור צרכי המימון בלוויתן וברישיונות גל. זאת כאשר במקביל להתקדמות פיתוח לוויתן, אנו מצפים לקבלת הרישיונות בהיתר גל ולהתקדמות פעולות האקספלורציה במאגר בו אנו שותפים עיקריים עם המפעיל האיטלקי אדיסון". 

 

שר האנרגיה והמים עוזי לנדאו, שנפגש באוסטרליה באוגוסט 2011 עם ראשי חברת וודסייד, אמר הבוקר כי הוא "מברך על הצטרפותה של חברה בסדר גודל עולמי, שהיא בעלת יכולות מוכחות הן ברמה המקצועית והן ברמה הפיננסית". לדבריו, הוא מצפה שהחברה תעמיק את מעורבותה במשק הגז והנפט הישראלי. "זוהי הדרך הנכונה להגשמת החזון להפקה ושימוש בגז טבעי כחול-לבן - בייצור החשמל, בתעשייה ובתחבורה. הדבר יעניק לישראל ביטחון אנרגטי ולתושביה – אנרגיה זולה ונקייה".

 

מאגר לוויתן - משמעות עצומה למשק הישראלי

תגלית הגז במאגר לוויתן במהלך 2010 עוררה לחלוטין את תחום האנרגיה בארץ ובעולם, מכיוון שבטווח הארוך תשנה את התלות האנרגטית של ישראל במקורות חיצוניים למשך עשרות שנים.

 

עצם הגילוי הקפיץ את הבורסה בתל-אביב לשיא הזמנים, ובעיתון האמריקאי וול סטריט ג'ורנל מיהרו אז לציין כי ייתכן שבשדה לוויתן יש מספיק גז כדי להפוך את ישראל ליצואנית אנרגיה ו"שינוי כזה עשוי לשנות את המאזן הגיאופוליטי במזרח התיכון ולהעניק ישראל יתרון כלכלי על אויבותיה". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קידוח לוויתן
צילום: אלברטוס
מומלצים