שתף קטע נבחר

צפו: צבועה וגורים הפתיעו מדריך טיולים בגולן

15 מטרים בלבד הפרידו בין ליאור כסלו, מדריך טיולי צפרות לצבועה מפוספסת נדירה, לאחר שנתקלו זה בזו בשעת צהריים באחד מנחלי הגולן. כסלו תיעד את הטורפת הלילית יחד עם שני גוריה בסמוך למערה. "שנינו הופתענו", הוא מספר. "כשהיא החלה להשמיע ייללות מאיימות, נפרדנו לשלום"

ליאור כסלו, צלם טבע ומדריך טיולי צפרות באזור הגולן והצפון, יצא הבוקר (ד') לסיור הכנה באחד מנחלי הגולן. הוא ציפה לפגוש כהרגלו בעיקר מינים רבים של ציפורים, אבל הטבע המקומי עדיין מצליח לספק הפתעות גם בדמות חיות בר גדולות.

 

  • לבן בשטח: איך שורד עורבני לבקן בטבע?

 

במהלך הצעידה הוא הבחין לפתע באחד הטורפים הנדירים והגדולים ביותר שנותרו בישראל. צבוע מפוספס.

 

"בזמן ההליכה, פתאום אני רואה נקבת צבוע גדולה שהופיעה באמצע הדרך. היינו במרחק של כ-15 מטר אחד מהשניה", הוא מספר ל-ynet. "אני חושב ששנינו הופתענו מהנוכחות המשותפת שלנו בשטח".

 


צילום: ליאור כסלו

(צילומים: ליאור כסלו)

 

כסלו הבחין כי הצבועה עומדת בסמוך למערה. שני גורים קטנים יצאו ממנה וחיפשו את קרבתה. הוא החליט באותו הרגע לצמצם עד כמה שניתן את ההפרעה לגורים, הספיק לצלם צילום זריז והתרחק מהמקום.

 

לאחר שביצע איגוף קצר והתרחק מעט מאזור המחייה של המשפחה הקטנה, הוא מצא עמדה בטוחה כדי לתעד את הצבועה בשטח.

 

"הגורים כבר נכנסו למערה והאם נשארה בחוץ. הצבועה עמדה מולי במשך שתי דקות. בחנה אותי היטב, עם גב סמור. זו הפעם הראשונה שנתקלתי בצבוע שמשמיע קולות רמים של איום", הוא משחזר את המפגש.  

 

האם והגורים. הפתעה חייתית באור יום (צילום: ליאור כסלו) (צילום: ליאור כסלו)
האם והגורים. הפתעה חייתית באור יום(צילום: ליאור כסלו)

 

"היא השמיעה קולות עמוקים וחזקים, דומים מאוד לפרה שגועה בעצבנות. זה היה רגע נדיר ומיוחד. אף פעם לא נתקלתי בצבוע קולני, הם בדרך כלל מאוד שקטים וביישנים להבדיל מהמוניטין הקולני של קרובי המשפחה שלהם, הצבועים הנקודים באפריקה. לבסוף נפרדנו לשלום כל אחד לדרכו".

 

כסלו (42), המתגורר מאז ילדותו ברמת הגולן ומטייל רבות באזור, פגש כבר שישה צבועים בשנים האחרונות, אך לא ממרחק נגיעה.

 

הצילומים הנדירים יועלו בקרוב לאתרו "תצפית לעולם הטבע" אותו הקים לפני מספר שנים כדי להגדיל את המודעות לחיות הבר. כיום באתר ישנם מאות ערכים וצילומים של בעלי חיים מקומיים, בעלי כנף, יונקים וזוחלים.

 

 (צילום: ליאור כסלו) (צילום: ליאור כסלו)

השמיעה קולות אזהרה (צילום: ליאור כסלו) (צילום: ליאור כסלו)
השמיעה קולות אזהרה(צילום: ליאור כסלו)

 

הצבוע המפוספס הוא אחד הטורפים הגדולים האחרונים שנותרו עוד בשטחי ישראל ומצוי בסכנת הכחדה. על פי הערכות שונות אוכלוסיית הצבועים מוערכת במאות פרטים בלבד והיא במגמת ירידה. הצבוע נתון תחת איום בגלל ציד לא חוקי, דריסות, הרעלות וגם לכידה למטרות סחר והימורים לקרבות עם כלבים.

 

הצבוע המפוספס ניחן באחת הלסתות החזקות ביותר בעולם החי, המסוגלות לפצח בקלות עצמות ולגרור פגרים כבדים למרחקים. הוא אמנם צד חיות בר אחרות, ואפילו יונקים גדולים כמו צבאים אך חלק לא מבוטל ממזונו מורכב מאכילת נבלות ופסולת מזון בשרית המצוייה בעיקר בסמוך ליישובים, משקים ומזבלות. 

 

"זו התצפית הכי יפה שהיתה לי בצבועים עד היום", הוא מסכם. "לא נשארו לנו הרבה טורפים בארץ וצריך לשמור עליהם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ליאור כסלו
מפגש נדיר באור יום. הצבועה היום (ד') בגולן
צילום: ליאור כסלו
צילום: ליאור כסלו
צלם הטבע ליאור כסלו פגש בעבר צבועים, אך לא כה קרוב (צילום ארכיון)
צילום: ליאור כסלו
מומלצים