שתף קטע נבחר
צילום: אייל קרן

זנגבלי אותו: עוגית ג'ינג'ר

פעם הן שימשו לפולחן אלילי וכיום הן סמל קאלט של חג המולד באירופה וארצות הברית. רותי קינן מאוהבת בעוגיות ג'ינג'ר ומגישה מתכון כיפי וקל להכנה, שמתחנן שתכינו אותו עם הילדים

בזמן שאנחנו נהנים מסופגניות ולביבות החנוכה, באירופה וצפון אמריקה עסוקים בהכנת המאפים המתוקים של חג המולד והסילבסטר. בולטות ומשעשעות ביניהן הן עוגיות הג'ינג'ר שמצטיינות בשלל צורות ועיטורים - מאנשים ועד עצי אשוח, כוכבים ואפילו בתים.

 

עוד בערוץ האוכל:

חריף בחג: 4 סופגניות פיקנטיות

משתדרגות לחנוכה: לביבות בלי תפוחי אדמה

ספיישל חנוכה בערוץ

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בלי שום קשר למסורות דתיות, עוגיות הג'ינג'ר הן כיפיות להכנה, לקישוט ולאכילה. את רוב מוצרי היסוד וגם את החומרים לקישוטים אפשר למצוא היום במרכולים ובחנויות מתמחות. כדאי לצרף לחגיגה ילדים בחופשה, שישמחו לרדד, לקרוץ צורות ולקשט בבצק סוכר או בזיגוג בהפסקות שבין האינטרנט לפסטיגל.

 

אז מי את, עוגיית ג'ינגר?

על אף המראה הילדותי שלהן, לעוגיות הזנגביל יש עבר עשיר ומיוחס ובמפתיע - אפילו מקומי; הן הגיעו לאירופה בימי הביניים מהמזרח התיכון, באמתחותיהם של הצלבנים ששבו ממסעות הקרב.

 

סיפור חביב מציין את שנת הופעתן באירופה בסביבות שנת 922 לספירה, ואת שם היבואן - גיאורגיס ניקופוליס, נזיר ארמני שהיגר לצרפת. הוא השתקע במנזר דרומית לפריז ולימד את הנזירים להכין את העוגיות לכבוד הנואל (Noël), שמו הצרפתי של חג המולד. מעיר האורות הן נפוצו ליתר ארצות אירופה.

 

היסטוריונים טוענים שדברי ימי העוגיות האלה מתחילים עוד בתקופת המצרים הקדמונים ויוון העתיקה, והצורות השונות ששיוו להן שימשו למטרות פולחן.

 

באירופה של הרנסנס הן כבר היו מקובעות היטב במסורת הנוצרית ושגשגו בעיקר בגרמניה (שם וריאציה עבה שלהן נקראת לבקוכן), בסקנדינביה (פפרקאקור) ובבריטניה (ג'ינג'רברד). נהגו להכין אותן בעיקר במנזרים ולמכור אותן בירידים כפריים.

 

עוגיות ג'ינג'ר

 

המרכיבים:

2 כוסות קמח

1/2 כפית סודה לשתייה

1 כפית ג'ינג'ר טחון

1/2 כפית קינמון

100 גרם חמאה

1/2 כוס סוכר חום

4 כפות דבש (במרקם נוזלי)

4 כפות מים

 

לקישוט:

חותכנים בצורות של ילדים, בתים ועוד

בצק סוכר צבעוני או זיגוג סוכר מוכן, סוכריות צבעוניות, פירות מסוכרים, אגוזים, פתיתי שוקולד

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אופן ההכנה:

  1. מניחים את הקמח בקערה. מוסיפים את אבקת הסודה, הג'ינג'ר והקינמון ומערבבים. מוסיפים את החמאה וכל יתר החומרים ומתחילים ללוש. לשים רק עד שנוצר כדור בצק אחיד.
  2. מחלקים את הבצק ל-4 חלקים ומרדדים כל חלק על משטח מקומח קלות לעלה בעובי של 3 מ"מ. קורצים עוגיות לפי דוגמה מנייר או בחותכני עוגיות בצורות שונות. מניחים על התבנית.
  3. בשלב זה, אפשר לקשט את העוגיות בקישוטים עמידים לחום כמו אגוזים או פירות מסוכרים.
  4. אופים כ-10 דקות, בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. מצננים על רשת. כשהעוגיות קרות אפשר לקשט בבצק סוכר, בזיגוגים, בסוכריות או בפתיתי שוקולד.

 

לכל הטורים של רותי קינן

 


  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אישעוגיה
צילום: shutterstock
רותי קינן
צילום: ירון ברנר
מומלצים