שתף קטע נבחר

מש' הבריאות: מים עם פלואור - ירידה של פי 2 בעששת

מחקר חדש של משרד הבריאות מצא כי חלה ירידה משמעותית ברמת העששת בערים בהם מוחדר למי השתייה פלואוריד. ד"ר רולי ברקוביץ, מומחית ברפואת שיניים: "הפלואוריד הופך את האמייל בשן לעמיד להתפתחות עששת"

החדרת פלואור למי השתיה מגנה על השיניים: מחקר חדש שערך משרד הבריאות גילה ירידה משמעותית באירועי העששת אצל ילדים המתגוררים בערים בהם מוסף פלואור למי השתייה, בהשוואה לילדים המתגוררים בערים ללא הפלרה.

 

מחקר זה מתפרסם לאחר דבריו של אהוד לשם, שהיה אחראי במשך 30 שנה על הפלרת המים מטעם משרד הבריאות, שאומר כי זו טעות. לדבריו, מחקרים מכל העולם מעידים כי פלואוריד במים מסכנים את הבריאות, ורק בישראל מתעלמים מהנתונים.

 

עוד כתבות על השפעת הפלואוריד על השיניים

 

הפלרת מים היא תהליך שבו מוחדר למי השתייה פלואור (או פלואוריד), החומר הפעיל במשחת השיניים המסייע במניעת עששת השיניים, במיוחד בקרב ילדים. הרעיון להחדיר פלואור למי השתייה, כחלק ממדיניות בריאות הציבור לצמצום העששת, מיושם במדינות ברחבי העולם כבר קרוב ל-30 שנה.

 

בישראל החלה הפלרת המים באמצע שנות ה-80, וב-1998 חייבה הכנסת להכניס פלואור למי השתייה בכל יישוב שבו מתגוררים 5,000 תושבים ויותר. על פי התקנות מופלרים מי השתייה בריכוז של 0.7 עד 1.7 מיליגרמים לליטר.

  

את המחקר החדש ערך משרד הבריאות בין השנים 2011 ל- 2012, והוא כלל 2181 תלמידים בני 12 שנים מהמגזר היהודי והערבי, תלמידי כיתות ו' בחמש ערים בישראל.

מהמחקר נמצא כי 1070 ילדים (49%) היו חופשיים מעששת, בעוד שהיתר סבלו מעששת. מקרי העששת היו רבים יותר בשכבות סוציואקונומיות נמוכות מאשר גבוהות, ובקרב המגזר הערבי.

  

רמות העששת הנמוכות ביותר נמצאו בערים המופלרות: בערים אלה היו בערך פי 2 יותר ילדים חופשיים מעששת, בהשוואה לערים שבמי השתיה שלהם היתה רמת פלואור נמוכה. החוקרים סיכמו כי נמצא קשר מובהק וחזק בין רמת עששת נמוכה יותר לבין הפלרת המים וכי הממצאים הממצאים עמדו בעינם גם לאחר ניטרול גורמים נוספים שעלולים להשפיע על העששת.

  

"הפלואוריד הופך את האמאייל בשן לעמיד יותר להתפתחות עששת" אומרת ל-ynet ד"ר רולי ברקוביץ, מומחית לרפואת שיניים בילדים באוניברסיטת תל אביב וב"כללית סמייל": "עד לפני חמש שנים הייתה נטיה לתת תוספת פלואוריד בצורה של טיפות סירופ או כדורים, אולם הוא גרם להופעה של כתמים על השיניים, וגם לא היה נגיש לאוכלוסיות סוציואקונומיות נמוכות שלא יכלו לרכוש את התוספת. ואכן, מרבית מקרי העששת נמצאים בשכבות הסובלות ממצוקה כלכלית".

  

פלואור - משפיע על השיניים גם במגע וגם בבליעה

לדברי ד"ר ברקוביץ, הפלרת מי השתייה, פועלת בשני מישורים: הפלואור משפיע באופן מקומי על השן בעת מגע עם המים המופלרים, ובנוסף נספג דרך מערכת העיכול לעבר זרם הדם, ומגן ברמה מסויימת על השן.

 

"מחקרים גדולים בארצות הברית הוכיחו בלא ספק כי במדינות אצלן הייתה הפלרה של מי השתייה, הייתה ירידה של כמעט 50 אחוז בשכיחות העששת" מדגישה ד"ר ברקוביץ, "האפקט הזה היה גם באוכלוסיות שעברו ממקום למקום, כשבלעדי הפלואור ואיתו במי השתייה, נמצאו הבדלים משמעותיים. הפלרת מי השתייה חשובה ביותר להגנת הפה לכלל האוכלוסיה, והממצאים גם הפעם במחקר משרד הבריאות מעידים על כך".

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פלואור במים. המחקר מוכיח כי הוא מוריד מקרי עששת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים