שתף קטע נבחר

אושרו עוד 150 מיליון שקל כהלוואה לתעש

פחות מחודש לאחר אישור הלוואה קודמת בסך 135 מיליון שקל, ועדת הכספים אישרה לרשות החברות הממשלתיות הלוואה נוספת של 150 מיליון למפעלי תעש. הכספים יוקצו לתשלומי שכר לכ-3,000 עובדים חומרי גלם הדרושים לתפעול קווי הייצור של החברה שנקלעה לקשיים

ועדת הכספים נענתה היום (ד') לבקשת רשות החברות הממשלתיות למתן הלוואה נוספת לתעשייה הצבאית (תעש), בסך 150 מיליון שקל. זאת, תוך פחות מחודש לאחר אישור הלוואה קודמת בסך 135 מיליון שקל שנעשה בשתי פעימות. אישור הלוואה זו יגדיל את סך כל חובות תעש לממשלה לכ-2.2 מיליארד שקל.

 

 

הלוואה זו כקודמותיה נועדה לאפשר את המשך תפקוד מפעלי התעשייה הצבאית במשבר העסקי שהחברה נקלעה אליו, אשר גורם לגירעון תופח בתזרים המזומנים. בפועל נועדה גם הלוואה זו לממן את תשלומי השכר לכ-3,000 עובדי החברה ואת חומרי הגלם הדרושים לתפעול קווי הייצור.

 

אישור ההלוואה עבר באופן קל יחסית לעומת הבעיות שעוררו קודמותיה. זאת, לאחר שלשכת ראש הממשלה החלה לפני שבוע להתערב באופן פעיל לסיום המחלוקת סביב יישום מתווה ההפרטה של החברה בין האוצר למשרד הביטחון.

 

בעוד חודש: המועד האחרון להכרעה על ההפרטה

מעורבות ראש הממשלה היתה התנאי שהעמידה ועדת הכספים לפני שבועיים לאישור הלוואות נוספות, כדי לזרז את ההכרעה במחלוקת שפרצה על יישום המתווה אותו גיבשו ח"כ שי חרמש (קדימה) ומנהל הוועדה טמיר כהן. זאת לאחר שהמתווה התקבל בעצה אחת של שני המשרדים, התעש וההסתדרות.

 

מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות רוני פרידמן, אכן הצהיר בבקשת ההלוואה החדשה לוועדה כי "בימים אלו פועלים גורמי הממשלה הרלוונטיים לליבון הסוגיה (של יישום מתווה ההפרטה – צ"ל) והבאתה להכרעה". הגורם הפעיל בתחום זה הוא ראש המועצה לביטחון לאומי האלוף (מיל') יעקב עמידרור. לשכת ראש הממשלה קבעה את 10 בינואר 2013 - בעוד חודש ימים - כמועד אחרון להכרעה.

 

מועד זה נמסר לפני כשבוע למבקר המדינה יוסף שפירא וליו"ר הוועדה לביקורת המדינה ח"כ אורי אריאל (האיחוד הלאומי), ועל פיו החליטו לדחות בפעם השלישית והאחרונה, הפעם עד למחרת היום הנ"ל, ללא דחיות נוספות, את פרסום דו"ח הביקורת על ההתנהלות הכספית של התעש.

 

עם זאת, רשות החברות מציינת בבקשתה להלוואה החדשה כי מאחר שטרם נפרעו רוב הלוואות המדינה הקודמות בסכומים של למעלה מ-2 מיליארד שקל וחלף מועד הפירעון, "קיים חשש סביר כי התעש לא תוכל לעמוד בהחזרי ההלוואה והמדינה תיאלץ להמיר אותה להשקעה בהון המניות של החברה".

 

ח"כ חרמש אמר כי משמעות ההערה היא שמדובר ב"הלוואת בעלים", אותה תיאלץ המדינה למחוק יחד עם ההלוואות האחרות כחלק ממתווה ההפרטה כפי שגיבשה ועדת הכספים בינואר 2012. חרמש חזר והזהיר כי מחיר העיכוב של יישום המתווה לקופת המדינה הוא מיליון שקל לכל יום (או 350 מיליון שקל עד כה) שהם עלות הוצאות העסקתם של 940 עובדי החברה אשר היו אמורים לפרוש מראשית השנה.

 

יו"ר ועדת הביקורת, ח"כ אריאל, שהוא גם חבר ועדת הכספים, הצביע נגד אישור ההלוואה. בהודעה שפרסם הוא הביע תקווה כי לאחר פרסום דו"ח המבקר "הממצאים החמורים יאלצו את התע'ש לנקוט הליכי הבראה, אפילו במחיר מפרק כדי שתחזור ותפעל כפי שצריכה לפעול כל חברה בישראל". אריאל חזר ואמר כי מה שמתרחש כעת בחברה זו "התנהלות שערורייתית של הממשלה שגובלת בפלילים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עובדי תעש מפגינים לאחר שלא קיבלו שכר
צילום: אביהו שפירא
מומלצים