שתף קטע נבחר

"למה חשוב שאחוז הילדים המתחסנים בישראל יגדל"

כ-90% מילדי ישראל מחוסנים על-פי המלצות משרד הבריאות. ולמרות זאת, בגלל הילדים שלא חוסנו, חשופים גם הילדים המחוסנים למחלות קשות. יו"ר האיגוד לרפואת ילדים מסביר למה קריטי לכל הורה לחסן את ילדיו ומציג את הפאנל שנערך בכנס שהוקדש לנושא ההתחסנות בילדים

רפואת הילדים התקדמה בצעדי ענק בסוף המאה הקודמת ובמאה הנוכחית – השתפרו מאוד אמצעי האבחון והטיפול במחלות שונות, למחלות שנחשבו בעבר חשוכות מרפא נמצאה תרופה יעילה, זוהו גנים שאחראים למספר רב של מחלות גנטיות, ושיעור לא מבוטל של ילדים שחלו בגידולים סרטניים מגיעים לרמיסיה ארוכה ואף לריפוי מלא.

 

אולם, מעבר להתקדמות הכבירה הזו בידע ובטכנולוגיה, האמצעי שנותן את ה"דיבידנד" הגבוה ביותר במניעת תחלואה, סיבוכים ותמותה בילדים הינו חיסוני ילדים. בזכות החיסונים כמעט ונעלמו מהעולם מחלות זיהומיות מחרידות וקטלניות כמו אבעבועות שחורות, טטנוס, שיתוק ילדים. מתן החיסונים הביא גם לירידה דרמטית במספר מקרי החצבת, הצהבת ודלקת קרום המוח וכעת אנו עדים לירידה ברורה בנטל של סיבוכי אבעבועות רוח, וכן במספר מקרי האשפוזים עקב שלשולים בתינוקות בשל ההכנסה של החיסון לאבעבועות רוח והחיסון לנגיף הרוטה לשגרת החיסונים.

 

 

לכאורה, ההשפעה החד משמעית של החיסונים במניעת תחלואה ותמותה בילדים הינה ברורה ואין כביכול צורך בפעולות מיוחדות על מנת להמשיך ולחסן את אוכלוסיית הילדים בארץ.

 

אולם, ככל הנראה דווקא ההצלחה הגורפת של תכנית החיסונים יצרה מצב המקנה לחלק מההורים הרגשה מדומה של בטחון כי הסכנה של הדבקות במחלות מדבקות חלפה ואיננה עוד. הרגשה זו בתוספת חששות שבמקרים רבים הם מאד מוגזמים ולא מבוססים מפני תופעות לוואי של חיסונים מביאה בשנים האחרונות להטיל ספק בצורך להתחסן בהתאם לתכנית החיסונים ולעתים אף לירידה בשיעור ההתחסנות.

 

חלק מהשמועות והמיתוסים בדבר הנזק שגורמים לכאורה החיסונים מגיע ממקורות לא אמינים וממידע לא בדוק ומוטה שמופץ במדיה האלקטרונית וניתן להתמודד עם המיתוסים הללו בעזרת שימוש בכלים מדעיים והגיוניים.

 

מפחדים מחיסונים? קראו כאן:

 

עולה מייד השאלה, האמנם במצב בו מעל 90% מהילדים מחוסנים עדיין צריך להתעקש ולפעול על מנת לחסן את האחוזים המעטים שאינם מחוסנים, או שזו בעצם בעייה שלהם? התשובה לכך ברורה: מחקרים רבים ותאורי צברים של מחלות מהשנים האחרונות מראים בברור כי הסיכון לילד מסוים - אפילו אם הוא חוסן בצורה מסודרת - ללקות במחלות הנמנעות על ידי חיסונים יגדל ככל שגדל מספר הילדים הלא מחוסנים הנמצאים בסביבתו.

 

טיפ להורים: בדקו כמה מהילדים בגן אינם מחוסנים

למשל, בבתי ספר בקולורדו שבארה"ב, בהם היו התפרצויות של חצבת, שיעור הילדים שלא חוסנו היה גבוה פי 3 מבתי ספר בהן לא היו התפרצויות. מדובר בעלייה מזערית לכאורה מ- 1.5% ל- 4.5%, אך היא היתה מספקת בכדי ליצור תנאים להתפרצות. כמו כן, חקר של התפרצויות שונות במוסדות חינוך הראה שבמקרים רבים היה זה ילד לא מחוסן שהחל את שרשרת התחלואה במוסד.

 

במילים אחרות: כדאי לבדוק היטב את מספר הילדים הלא מחוסנים הנמצאים בגן בו שוהה ילדכם. אם מספר הילדים האלו בגן הוא גבוה - אז הגן הזה הופך להיות מקום מסוכן לילדים האחרים בו, אפילו אם הם חוסנו כראוי.

 

אם כן כיצד זה יתכן? הרי אם הילד מחוסן הוא אמור להיות מוגן. ובכן, חלק מהתינוקות והילדים נדבקים עוד לפני שהחלו או השלימו את סדרת החיסונים, אצל חלקם התגובה לחיסון לא נאותה או דעיכת החיסון מהירה מהצפוי וחלק מהילדים לא יכולים להתחסן בשל חסר חיסוני ראשוני או משני. למשל, הם לא יכולים להתחסן כי הם מקבלים כימותרפיה בשל מחלה ממארת או טיפול בסטירואידים בשל מחלה אוטואימונית ואז הם חשופים למחלות המדבקות. הדרך היחידה להגן על האוכלוסיות הפגיעות הללו הינה על ידי חיסון הילדים האחרים בסביבתם מה שיוצר טבעת הגנה מפני הדבקות.

 

דוגמה לכך ניתן להביא מהתפרצות החצבת שהיתה לפני מספר שנים בארץ: הורים שבחרו במודע לא לחסן את ילדם הביאו אותו לבדיקה בשל חום ופריחה. באותו זמן שהו בחדר ההמתנה מספר ילדים כולל תינוקות בני פחות משנה שבשל גילם לא חוסנו לחצבת. 3 מהתינוקות הללו חלו ואחד אף נזקק לאשפוז בטיפול נמרץ.

 

לעלייה בשיעור הלא מתחסנים יש מחיר חברתי ברור וכבד והוא עלייה בתחלואה ובתמותה של תינוקות. זאת מכיוון שרוב המחלות המדבקות לא נעלמו לגמרי מהעולם וברגע שתרד רמת החסינות, המחלות הללו יופיעו ויכו מחדש.

 

ניתן בין היתר ללמוד מניסיונן של מדינות מפותחות כמו אנגליה, יפן ושוודיה, שם בהלה לא מוצדקת שהתעוררה סביב חיסוני חצבת ושעלת הביאה לירידה בולטת בשיעור המתחסנים, דבר שהביא במהירות לעליית שיעור התחלואה בחצבת ובשעלת עם עלייה דרמטית במספר מקרי התמותה. כלומר, ילדים רבים שילמו בחייהם על הצהרות ופרסומים לא אחראיים ועל הטעיית ציבור ההורים.

 

כך, שגם כיום לקראת סוף שנת 2012 כאשר מרבית הילדים מחוסנים ושיעור המחלות המדבקות הנמנעות על ידי חיסון הוא נמוך, ברור כי המנעות מהתחסנות מעמידה את הילד ואת סביבתו המיידית בסיכון בולט לתחלואה קשה ואפילו ירידה קלה בשיעור ההתחסנות עלולה לגרום להשלכה הרסנית לחברה.

 

בימים אלו מציעות הקופות חיסון נגד שפעת. החיסון כולל שלושה זנים של נגיף השפעת. כיוון שהזנים עוברים שינויים גנטיים בתדירות גבוהה קיים צורך בביצוע מעקב אפידמיולוגי אחר הזנים השכיחים ועבור כל זן חדש יש צורך בחיסון חדש. בחירת הזנים שיכללו בחיסון מתבצעת מידי שנה ע"י ארגון הבריאות העולמי בהתאם לזנים הצפויים להתפשט בעונה הקרובה. על כן מומלץ להתחסן מידי שנה. ניתן לקבל את החיסון נגד שפעת בכל קופות החולים. החיסון ניתן בזריקה או בתרסיס לאף. כל חיסוני השפעת הוכחו במחקרים כיעילים ומורידים את הסיכוי להדבק בשפעת בכ - 70%-94%. על פי הנחיות משרד הבריאות מומלץ לחסן את כל האוכלוסיה מעל גיל חצי שנה, כאשר מומלץ במיוחד לחסן ילדים עד גיל 5 ומבוגרים מעל גיל 65 וכן קבוצות סיכון נוספות.

 

ארה"ב: חוק המחייב התחסנות

לאור ההשלכות של אי ההתחסנות, מדינות כמו ארצות הברית חוקקו חוק המחייב השלמה של תכנית החיסונים כתנאי לקבלת ילד לגן/בית הספר. בישראל כידוע אין חובת חיסונים וארגונים רבים כולל הארגון לרפואת ילדים משקיעים מאמצים רבים בהסברת הצורך בהתחסנות ילדים ובמסגרת כנס האיגוד לרפואת ילדים שנערך ב-28 בנובמבר השנה דן פנל של רופאים ומטפלים בילדים בצורך לנקוט פעולות מעבר להסברה (ראו את הדיון של הפאנל בווידאו).

 

האיגוד לרפואת ילדים פעל בשנים האחרונות וימשיך לפעול בדרכים מגוונות להגדלת שיעור ההתחסנות בישראל. הדרכים הללו כוללות הסברה באמצעי המדיה השונים, אתרי אנטרנט אשר יעודם לספק להורה הנבוך והמתלבט

אינפורמציה אובייקטיבית אודות החיסונים השונים ופעילות מול הגופים הציבוריים כמו משרד הבריאות, משרד החינוך, ועדות הכנסת, קופות החולים ועמותות שעניינן הוא שמירה על בריאות הילד.

 

אני מקווה ומאמין כי דרך זו של הסברה ביחד עם המשך ההשקעה במחקר והבאת עוד ועוד ראיות אובייקטיביות ומדעיות ביחס ליעילות ובטיחות החיסונים, כל אלו ישיגו את המטרה וימנעו שחיקה בשיעור ההתחסנות ואף יביאו להגדלתו.

 

אנו, חברי הנהגת האיגוד מאמינים כי מתן חיסון אינה רק תוסף או מין פריבילגיה שההורה צריך לשקול באם לתת או לא לתת לילדיו,זאת מכיוון שמניעת חיסון מהילד פרושה שלילת זכותו של הילד ליהנות מהקידמה הרפואית שמאפשר עולם המדע למען שמירת בריאותו, וזכותו של הילד לכך מעוגנת בחוקי החברה שלנו. אנו רוצים למנוע מהתינוק שנולד במאה ה-21 את הסכנות ממחלות זיהומיות שהיו נחלתם של תינוקות שנולדו במאה ה-19 ועל כן אנו קוראים להורים: הקפידו לחסן את ילדיכם למען בריאותם ולמען חיים בחברה בריאה ובטוחה יותר.

 

הכותב הינו מנהל חטיבת הילדים – המרכז הרפואי "וולפסון", חולון ויו"ר האיגוד לרפואת ילדים





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיסון. למה זה חשוב?
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים