שתף קטע נבחר

נטילת אספירין מעל 10 שנים - פי 2 סיכון לעיוורון

מחקר חדש שכלל אלפי אנשים מצא כי שימוש ממושך באספירין מעלה את הסיכון למחלת ניוון הרשתית, העלולה לגרום לליקויי ראייה ואף לעיוורון. החוקרים: למרות הממצאים, אין להפסיק את השימוש בתרופה ללא היוועצות ברופא

היא מכונה "תרופת הפלא" בשל יכולתה לשכך כאבים ולמנוע שבץ מוחי והתקפי לב, אבל עתה מתברר כי שימוש כרוני באספירין מעלה את הסיכון לפגיעה בעיניים. הממצאים החדשים מופיעים בכתב העת של ההסתדרות הרפואית האמריקנית JAMA.

 

המחקר החדש, שנערך באוניברסיטת ויסקונסין, כלל 5,000 גברים ונשים בגיל 43 ומעלה. החוקרים עקבו אחר הנבדקים במשך 20 שנה, שבמהלך לקו במחלת ניוון הרשתית AMD בשלביה הראשונים 512 אנשים ובשלב המחלה המתקדם 112 אנשים.

 

מה אתם יודעים על אספירין?

 

 

בחישוב כולל נמצא כי שימוש של מעל עשר שנים באספירין, לפחות פעמיים בשבוע, הכפיל את הסיכון ללקות במחלת ניוון הרשתית.

 

החוקרים אומרים כי הקשר בין האספירין לבין הפגיעה ברשתית אינו ברור, ובכל מקרה ממליצים שלא להפסיק את השימוש באספירין ללא התייעצות עם הרופא המטפל.

 

מחלת ה-AMD פוגעת במקולה, אזור ברשתית האחראי על מיקוד הראייה. בשל השכיחות הגבוהה שלה, מהווה המחלה סיבה עיקרית לליקויי ראייה ולעיוורון בקרב מבוגרים בני הגיל השלישי.

 

המחלה אינה גורמת לכאבים ולעתים ההידרדרות כלל אינה מורגשת. בשלב מסוים מתקשים החולים לבצע פעולות חיוניות כמו קריאה, כתיבה וצפייה בטלוויזיה, ויכולתם לנוע בחופשיות ממקום למקום נפגעת קשות.

 

ממחקרים עדכניים שפורסמו בשנים האחרונות עולה כי נוסף על הנזקים הידועים שגורמת המחלה לראייה, נמצאו בקרב רבים מהחולים סימנים לנזקים נפשיים כמו התפתחות דיכאון, בין היתר בשל הפגיעה בעצמאות התנועה שלהם.

 

במחקרים נמצא כי סיכויו של חולה AMD לפתח דיכאון קליני גדולים פי שלושה מאלו של האוכלוסייה הכללית, ואצל חלק מהחולים אף נתגלו נטיות אובדניות.

 

כיום קיימים טיפולים רפואיים חדשניים העוצרים את ההידרדרות במצב העיניים, לכן מדגישים החוקרים את חשיבות האבחון המוקדם ובדיקות מעקב תקופתיות אחר המחלה, במיוחד בקרב מבוגרים בני 60 ומעלה.

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המחלה אינה גורמת לכאבים ולעתים ההידרדרות כלל אינה מורגשת
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים