שתף קטע נבחר

משקיעים בכיסוי לשקר, אך פחות בכיסוי החובות

1 מכל 10 נשים ו-1 מכל 7 גברים מסתירים הוצאות מבני הזוג שלהם. בני הזוג משקיעים מאמץ רב בלהסתיר רכישת בגדים, נעליים, גאדג'טים או אפילו חובות בהיקפים גדולים והמחיר שישלמו על כך יפגע בכל תחומי החיים. במקום להשקיע בכיסוי לשקר, אולי תשקיעו במציאת פתרונות לכיסוי החובות?

יונתן ושירלי הגיעו לפגישת בקרה, כשהם נראים שונה לגמרי. כשרק פגשתי אותם היו להם שקיות שחורות מתחת לעיניים וקמט הדאגה במצח, ועכשיו ישב לפני זוג מחויך ורגוע. ההכרות שלנו מתחילה שנה וחצי קודם לכן, כשהם הגיעו, על סף קריסה כלכלית.

 

 

כשנפגשנו לראשונה לפני שנה וחצי הם סיפרו כי במשך 8 השנים האחרונות, מאז שקנו את דירתם והביאו ילדים לעולם, היו להם מינוס בחשבון, הלוואות וחובות הולכים ותופחים, אבל הם הצליחו להסתיר אותם מכולם ולשדר עסקים כרגיל.

 

הם חיו בשכונה חדשה עם קהילה צעירה, שבה כולם נסעו לחו"ל פעם בשנה, רשמו את הילדים למספר חוגים, יצאו למסעדות לפחות פעם בשבועיים, וחיו ברמת חיים תואמת לסביבה. לדבריהם עשו הכול על מנת שלא להיראות חריגים בנוף, לפגוע בילדים, ולעמוד בקצב.

 

בסוף כל חודש, יונתן, שטיפל בחשבונות בבית, העביר לילות נטולי שינה בשל הדאגות הכלכליות שלהם, אך כמובן שאף אחד מסביב לא ידע. התסכול שלו היה גדול. הוא לא הצליח להבין איך הוא, ראש צוות בהייטק, שמרוויח טוב, לא מצליח להסתדר כלכלית?

 

הוא ראה את האנשים שסביבו שנראים רגועים ונטולי דאגות כלכליות, והרגיש את הכישלון, אך בגלל הבושה והאשמה, הוא שמר את כל הרגשות הקשים הללו לעצמו ואפילו לא שיתף את שירלי. שירלי הרגישה בשינוי, אך כשניסתה לברר מה עובר עליו, הוא האשים את העבודה וסרב להמשיך לדבר על כך.

 

עם השנים הוא הפך ליותר ויותר מותש, וכבר לא היו לו כוחות להשקיע במשפחה ובזוגיות. חלקים ניכרים מהיום שלו הושקעו בחיפוש אחר פתרונות כלכליים ובהסתרת המצב מכל העולם, והוא שקע בדכדוך. כלפי חוץ הכל נראה אותו הדבר, אבל אך ככל שהזמן חלף הקושי רק גדל, ויונתן הסתיר משירלי ומילדיו את המצב לאשורו.

 

לאחר שנים של הסתרה, יום אחד שירלי ענתה לשיחה מהבנק, וחלק מהמצב הכלכלי הקשה שלהם נחשף בפניה. כשיונתן חזר הביתה באותו היום, הוא מצא אותה בוכה, ולראשונה מזה 8 שנים, הוא ספר לה מה מצבם האמיתי ועם איזה קושי הוא מתמודד מדי חודש.

 

עניין של תדמית

על פי סקרים שנערכו אודות הסתרה כלכלית במערכות יחסים, התגלה כי 1 מכל 10 נשים ו-1 מכל 7 גברים מסתירים הוצאות או מייפים את המציאות מול בני הזוג שלהם. חלק נוטים להסתיר את עלויותיהן של רכישות כגון בגדים, נעליים או גאדג'טים שונים, ואצל אחרים ההסתרה היא של המצב הכלכלי וקיומם של חובות בהיקפים גדולים. למעשה, בכ-33% מהזוגות שמגיעים לייעוץ כלכלי, אחד מבני הזוג לא יודע כלל על היקפי החובות והמצב הכלכלי הנוכחי של המשפחה.

 

גם יונתן הסתיר במשך כל השנים הללו את הקושי לממן את רמת החיים הזו. בעוד שהמשפחה התנהלה כרגיל, נהנתה מבילויים, מסעדות ומנסיעה לחופשות, המצב הכלכלי רק החמיר ואתו הדאגות של יונתן.

 

על פי נתוני הלמ"ס, אחוזים גבוהים מהחברים של יונתן ושירלי חווים את אותו הקושי, אך משום שהם עסוקים גם כן בהסתרה וביצירת תחושה של שליטה על החובות, יונתן הניח שהם מצליחים יותר ממנו, ותחושת התסכול שלו התעצמה.

 

גם הפער בין הרצון לתת למשפחה רמת חיים גבוהה לבין היכולת הכלכלית בפועל, יוצר תחושות קשות של אשמה ותסכול. יונתן חש רגשי נחיתות מול ההגדרה שלו כמפרנס וכגבר. מכיוון שהוא מוצלח בעבודתו, כבן זוג וכהורה, הוא צפה מעצמו להצלחה גם בתחום הניהול הכלכלי של כספי המשפחה. כשזה לא קרה, הוא חש בושה, תסכול ואשמה, שגרמו לו להסתיר את המצב מכולם.

 

כמו יונתן, רבים האנשים המעבירים שנים ארוכות של הסתרה ובושה לפני שהם מתמודדים עם הבעיה הכלכלית שלהם. על פי נתונים שאספנו, נקודת המפנה שבה גברים מפסיקים להסתיר ומתחילים להתמודד עם המצב, מתרחשת בסביבות גיל 45, כאשר אפשרויות סגירת המינוס הולכות וקטנות, בעוד שאצל נשים התהליך קורה בסביבות גיל 35.

 

מחיר ה"לא נעים"

העיסוק האינסופי, בהסתרה ובמציאת מקורות מימון ואנרגיות הדרושים לצורך זכירת השקרים שסופרו, נלקחים מתחומים אחרים בחיים. מכיוון שהמון אנרגיה מושקעת בכך, אין אנרגיה פנויה מספקת לטובת הזוגיות, הילדים, הפיתוח האישי והעבודה, ושביעות הרצון, מהתחומים הכי חשובים לנו בחיים, יורדת אף היא.

 

זוגות שחווים מצב כזה נמצאים בסיכון גבוה מבחינה זוגית, שכן הם מקרינים חוסר שקט, אך אינם חושפים את הסיבה לו בפני בני זוגם. משום שיש להם פחות זמן ואנרגיות להשקיע במערכת הזוגית, הסיכוי לריבים ולכעסים במערכת היחסים גדל ועמו גם הסיכוי לגירושין.

 

גם הרצון לא לאכזב גובה את המחיר שלו. אנחנו מנסים להשוות את עצמנו לאחרים שסביבנו גם אם המצב הכלכלי לא מאפשר זאת, מתוך חשש שננודה או נסומן על ידי הסביבה כפחות שווים.

 

בסיטואציה זו אנו מנסים להמנע מלאכזב את הקרובים לנו ואת הסביבה. אנחנו עורכים מסיבת יומולדת יקרה לילד, כדי לא לאכזב אותו, יוצאים עם חברים, כדי למנוע מצב שבו לא יזמינו אותנו, ונותנים צ'ק גדול מכפי היכולת שלנו, כי מה יגידו? אנו מנסים להמנע מלאכזב את כולם, אך מתקשים להתעלם מהאכזבה העצמית שלנו, בשל אי השליטה במצב.

 

מחקרים רבים מצאו קשרים הדוקים בין מצבים רגשיים קשים לבין מצב בריאותי רע. התחושות הקשות שמכלות אותנו, משפיעות גם על הבריאות שלנו וחושפות אותנו הן לבעיות פיזיות כדוגמת כיבי קיבה, או כאבי ראש כרוניים, והן לבעיות נפשיות כדוגמת דכאון וחרדות.

 

סיטואציה זו גובה גם מחיר כלכלי. כאשר לא מטפלים באופן יסודי בחובות הם מתרבים וגדלים ועלולים להכניס את המשפחה כולה לסחרור כלכלי. בטווח הארוך, כאשר המצב הכלכלי מתדרדר המשפחה יכולה למצוא את עצמה במספר תרחישים לא נעימים כדוגמת פשיטת רגל, הסתבכות עם השוק האפור, עיקולים והוצאות לפועל וכן הלאה. בנוסף, ההתגברות על המצב דורשת תהליך הבראה קשה וכואב יותר מאשר לו היו מטפלים בבעיה שנים קודם לכן.

 

שלב הקתרזיס

בשלב שבו שירלי גלתה על מצבם הכלכלי, המשפחה כבר שלמה מחירים יקרים מאד על ההחלטה להסתיר את קיומה של בעיה כלכלית. שירלי היתה הרוסה לגלות את כל השקרים שסופרו לה כדי שתחשוב שהכל בסדר, ויונתן היה שחוק ומותש משנים של מאבק. לאחר שהתגברו על ההלם הראשוני והחלו להבין את חומרת המצב, הם החליטו לפנות לאימון כלכלי כדי לנסות ולהציל את הבית שלהם ממכירה.

 

בפגישה איתם, שירלי ויונתן הגיעו לחוצים ודואגים. שאלתי את יונתן כמה זמן הוא תכנן להמשיך ככה. "מרגע שהחובות גדלו, התחלתי לחיות חודש בחודשו. כל מה שחשבתי עליו הוא איך לעבור את החודש הזה, ולא ידעתי מתי יהיה לזה סוף. בהתחלה קיוויתי שמשהו יסתדר, אבל אחר כך, למי היה כבר זמן לקוות?" ענה לי יונתן.

 

על אף שהם נאלצו לקצץ בהמון סעיפים, יונתן הרגיש הקלה. לאחר שנים של הסתרה ודאגות בנוגע לסיום החודש, הוא יכול להיות גלוי לגמרי עם שירלי ולדעת עד לרמת השקל הבודד כיצד יסיימו את החודש שלהם.

 

מכיוון שהיו בחובות גדולים, בני הזוג עוד לא סיימו את כל ההלוואות שלהם, גם שנה וחצי אחרי, אבל עכשיו הם בשליטה על התקציב, ומסיימים את החודש ללא מינוס. בפגישת הבקרה שלנו, יונתן אמר לי "הטלפון ששירלי ענתה לו, ממנהל הבנק, הוא הדבר הכי טוב שקרה לי. במשך שנים לא ידעתי איך לצאת מסבך החובות והשקרים, ומרגע שהאמת יצאה לאור חשתי הקלה אדירה".

 

הסתרת המצב הכלכלי אולי נראתה כמו פתרון, אבל למעשה היא דחיית הקץ והחרפתו. קל יותר לטפל בבעיה כלכלית קטנה, אך כאשר ההסתרה נמשכת לאורך זמן, הרווחים ממנה נשחקים והיא מחייבת הקרבה כלכלית גדולה. משפחות רבות חוות את הקושי הזה מדי יום, וככל שהן ימהרו לטפל בו, כך הן יוכלו להשיב לעצמן את השמחה, השקט והשליטה במצב.

 

הכותב הינו מנחה סדנאות "סוד הכסף" הדרך שלך לחופש כלכלי ומנכ"ל חברת "יבולים " המתמחה באימון וייעוץ כלכלי למשפחות ולעסקים

פורסם לראשונה 22/12/2012 16:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מסתירים את האמת? זה יגבה מחיר
צילום: shutterstock
מומלצים