שתף קטע נבחר

מחליף בית כל יום. מפקד המורדים בסוריה מדבר

למורדים הסורים יש מפקד חדש, גנרל שערק מצבא אסד. לסלים אידריס יש לא מעט צרות על הראש: הוא חושש מהנשק הכימי, ועליו להפיל את משטר אסד, תוך שהוא נע מבית לבית, משתמש ב"סקייפ" לתקשורת וצריך ללמוד לעכל את לוחמי אל-קאעידה

המפקד החדש של כוחות המורדים בסוריה נאלץ לנוע כל הזמן בין בתים מאז קיבל על עצמו את התפקיד, ולעתים הוא אף מחליף בתים פעמיים בלילה כשהחשש מסוכניו של משטר אסד גדול. באחד הערבים לאחר שהוא כבר התמקם בבית של מארחיו, אחד מאנשיו אמר לו שהם חייבים לעבור מקום: "הוא אמר שמישהו זר חלף במכונית פעמיים או שלוש מול הבית".

 

 

כרזה קרועה של הנשיא אסד בחלב (צילום: AP) (צילום: AP)
כרזה קרועה של הנשיא אסד בחלב(צילום: AP)

 

מלחמת האזרחים בסוריה - העדכונים האחרונים:

 

בתוך המאמץ היומיומי לשרוד, הגנרל סלים אידריס התפנה בהפסקה קצרה משדה הקרב לספר על המאמץ הרחב יותר – להפוך לוחמים לא מאומנים ולעתים גם לא ממושמעים לכוח מלוכד לקראת המתקפה האחרונה להפלת משטרו של הנשיא בשאר אסד.

 

אידריס ערק משורות המשטר לפני חמישה חודשים, ונבחר לעמוד בראש "צבא סוריה החופשי" בפגישה של כמה מאות ממפקדי השטח החודש בטורקיה. הוא בן 55, למד בגרמניה ולימד אלקטרוניקה במכללה של הצבא הסורי.

 

"לא יכולים להשתלט על הנשק הכימי"

לדבריו, האתגרים שלפניו מדירים שינה מעיניו. הוא סיפר כי הוא מפחד מאוד שאסד, כשגבו אל הקיר, ישתמש בנשק כימי: "אנחנו יודעים בדיוק היכן הם נמצאים, ואנו מתצפתים על הכול, אבל אין לנו היכולת להשתלט עליהם". כמה מחבריו הוותיקים, שעדיין מהווים חלק מהמשטר, הזהירו אותו שהצבא (שכבר ירה טילי סקאד) מתאמן לירות עוד טילים על מעוזי המורדים בצפון מערב המדינה.

 

עוד בעיה שניצבת בפני הגנרל היא הלוגיסטיקה של המערך הצבאי שלו. כך למשל הוא בעצמו נאלץ לתקשר עם קציניו באמצעות תוכנת הטלפון האינטרנטי "סקייפ". אולם, מאחר שיש הפסקות חשמל כל הזמן, שיחות חשובות שניהל נקטעו בשל התרוקנות הסוללות במחשבים הניידים.

 

מורד בלחימה בעיר הגדולה בסוריה, חלב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורד בלחימה בעיר הגדולה בסוריה, חלב(צילום: רויטרס)
 

כשהיה באזור חמה השבוע נגמרה לו הסוללה במחשב הנייד, והוא לא היה יכול לדבר עם הכפופים לו יותר. במקומות אחרים אין קליטה לטלפונים הניידים. הוא הוסיף שגם הקצינים במרכזי השליטה האזוריים נעים כל הזמן בין בתים שונים. "לפעמים אנחנו לוקחים את המפות איתנו. לפעמים מאבדים משהו. לא הכול מאורגן היטב, אבל אין ברירה".

 

מפקד עליון, מפקד לגיטימי?

ההתנגדות ל"צבא סוריה החופשי" אינה נחלתם הבלעדית של כוחות אסד – מפקדים מקומיים מהווים בעיה לפיקוד העליון בראשות אידריס. רבים מהם מפקדים על חוליות חיילים מלוכדות, והם רגילים לקבל החלטות בעצמם. כמו כן, ישנם אלה שרואים בגנרל אחד שהצטרף מאוחר למאבק במשטר אסד, ואחד שאינו ראוי להנהיג. הוא לא סיכן את חייו.

 

"אנחנו האנשים שעובדים בשטח", אמר רמי ביטאר, בן 37, נהג משאית לשעבר, ומפקד על 25 לוחמים, שעמם הוא חולק בית בן שתי קומות. לדבריו, אידריס "לא עשה דבר עדיין למען המדינה". הוא הוסיף כי לא יקבל את מרותו, משום שהגיע מאוחר מדי.

 

חולייה של מורדים במחוז אידליב שבצפון סוריה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
חולייה של מורדים במחוז אידליב שבצפון סוריה(צילום: רויטרס)

 

למרות דברים ממין זה, מפקד המורדים מאמין שהפיקוד החדש מייצג את הרוב המכריע של הלוחמים. הוא מזכיר שהמפקדים נועדו החודש ובחרו מועצה צבאית בת 260 חברים, שבחרה הנהגה של 30 חברים. קבוצת ההנהגה העניקה את שרביט הפיקוד לגנרל אידריס, שבאמתחתו 35 שנה בצבא הסורי.

 

במערב מעריכים כי יותר ממחצית ההנהגה היא איסלאמיסטית, אף אידריס אינו נמנה עם מחזיקי הקו האידיאולוגי הזה. "מבנה הפיקוד החדש מייצג את מוקדי הכוח בשטח", אמר ג'וזף הולידיי ממכון מחקר בוושינגטון. הארגון מחדש ב"צבא סוריה החופשי" בא בעקבות תהליך דומה בקרב האופוזיציה הסורית האזרחית, שזכתה בשל כך להכרה בינלאומית.

 

בניסיון להרחיב את התמיכה בפיקוד החדש, הגנרל הוותיק יצטרך לעדן את עמדתו ביחס לאחת מקבוצות המורדים היעילות ביותר – לוחמי הג'יהאד העולמי מהארגון "חזית א-נוסרה", שרק בשבוע שעבר הגדיר אותו ממשל אובמה ארגון טרור. למרות העמדה האמריקנית, הארגון אהוד מאוד בקרב המורדים.

 

אנשי "צבא סוריה החופשי" בסיור ליד אידליב (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אנשי "צבא סוריה החופשי" בסיור ליד אידליב(צילום: רויטרס)

 

לפי שעה מנסה אידריס להלך בדרך האמצע, בלי לקבל או לדחות את "א-נוסרה". לדבריו, הארגון הקיצוני בחר שלא להיות חלק מהפיקוד המאוחד של המורדים, אבל הדגיש כי "הם אינם מחבלים". להערכתו, חמישית מלוחמי הארגון המזוהה עם אל-קאעידה אינם סורים, אך הוא סבור גם שהם יעזבו את המדינה לאחר הפלת משטר אסד.

 

איך מפילים את אסד תוך חודש?

נוכחות הלוחמים הקיצונים היא אחת הסיבות שהמערב לא מעביר נשק מתוחכם לאופוזיציה הסורית, כמו למשל טילים נגד מטוסים. לדברי אידריס, אם נשק מסוג זה בידי אנשיו, הם יוכלו להפיל את המשטר תוך חודש. ללא סיוע זר, הם מעריך שהדבר ייקח שלושה חודשים. כמו כן, הוא טוען ש-120 אלף איש נמנים עם כוחות המורדים. מספר שקשה לאמת לנוכח התוהו ובוהו ששורר בסוריה בימים האלה.

 

הודעה של המורדים על העברת המפקדה מטורקיה לסוריה (צילום: AFP PHOTO/YOUTUBE) (צילום: AFP PHOTO/YOUTUBE)
הודעה של המורדים על העברת המפקדה מטורקיה לסוריה(צילום: AFP PHOTO/YOUTUBE)

 

המערב דחק במתנגדים למשטר אסד להתאחד כתנאי להגברת התמיכה בהם, והציע למפקדים שערקו מצבא סוריה לשוב לגבולות המדינה כדי להגביר את אמינותם. סלים אידריס, שנמצא בטורקיה מאז שערק ביולי, אמר שלפני כשבוע תפס פיקוד ישיר על האזורים שבשליטת המורדים, ושבמהלך השבוע צפה בקרב בין לוחמיו לכוחות המשטר בחוצות העיר חמה.

 

כמו כן, מאז שנכנס לתפקידו הקים חמישה מרכזי פיקוד אזוריים, שבהם הוצבו כ-15 קצינים עריקים מהצבא הסורי. לדבריו, הוא מתוסכל לעתים מהתוהו ובוהו ששורר בשורות המורדים, שרבים מהם הם אזרחים ללא הכשרה צבאית הולמת. "בצבא יש משמעת. כאן יש מעט מאוד משמעת. אנו זקוקים להרבה סבלנות".

 

"אם מתפתח קרב, ישנם לוחמים שמופיעים לפתע ללא שנקראו לכך", אמר אידריס ביחס לנוהג הרווח של המורדים להחלטות בלתי צפויות, "הם רוצים להשתתף ולירות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לוחם מורד בעיר חלב
צילום: AP
לחימה עזה בחלב, ארכיון
צילום: AFP
מומלצים