שתף קטע נבחר

למה איטלקים עדיין מאוהבים בסילביו ברלוסקוני?

הוא הורשע בשחיתות, נאשם ששילם לזונה, סיפק אין-ספור פליטות פה מביכות, ורק התפטרותו מראשות הממשלה ייצבה את כלכלת איטליה. ובכל זאת, לאיל התקשורת שחוזר לפוליטיקה יש עדת מעריצים שבטוחה שהכול קנוניה אחת גדולה נגדו

הם קוראים לעצמם "המועדון". רופא, בעל בית עסק, גימלאים ומהנדסים - מאוחדים בתמיכתם לאחד הפוליטיקאים השנויים ביותר במחלוקת באירופה, סילביו ברלוסקוני. "כולנו ברלוסקוני. אנחנו לא רוצים את מונטי. אנחנו לא רוצים מישהו שמקבל פקודות מבריסל", מסבירה המורה אנליסה לילו, בת 49, בחנות עתיקות ברומא שבה נפגשים חברי המועדון בערבים כדי לדון בפוליטיקה האיטלקית.

 

עוד חדשות מהעולם :

 

זרים יתקשו אולי להבין את התנהלותו של ברלוסקוני, ראש הממשלה ארבע פעמים ואדם רדוף סקנדלים, שנאלץ להתפטר מראשות ממשלת איטליה לפני כשנה על רקע המשבר הכלכלי החמור שבו מצאה עצמה המדינה. אבל גם כיום, כשהתמיכה ב"מפלגת העם והחירות" של ברלוסקוני עומדת על כחצי מהתמיכה שלה זכתה בעבר, היא עדיין זוכה ל-16.5% בסקרים ונשארת שחקן מרכזי בפוליטיקה האיטלקית, הנערכת כעת לבחירות חדשות שיתקיימו ב-24 בפברואר.

 

מונטי וברלוסקוני. בבריסל מעדיפים את הממשלה המכהנת (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מונטי וברלוסקוני. בבריסל מעדיפים את הממשלה המכהנת(צילום: AFP)
 

ביום שישי התפטר ראש ממשלת איטליה מריו מונטי, כפי שהתחייב, לאחר אישור התקציב. מונטי, הנחשב בקרב בכירי האיחוד האירופי לאדם שהצליח במשימתו לייצב את כלכלת איטליה בעזרת רפורמות משמעותיות שהנהיג, מונה לתפקיד - ולא נבחר אליו בבחירות מסודרות - אחרי פרישת ברלוסקוני אשתקד. אלא שהחודש הודיעה מפלגתו של ברלוסקוני כי היא מסירה את התמיכה שלה במונטי, ולו לא נותרה ברירה אלא להחזיר את המנדט שקיבל.

 

כעת, כשברלוסקוני שהורשע לא מזמן בפרשת שחיתות ונידון לארבע שנות מאסר מתכוון להתמודד שוב על ראשות הממשלה, במוסדות האיחוד האירופי בבריסל חוששים שהוא יכבוש שוב את כיסא ראש הממשלה ויערער את יציבותה של כלכלת איטליה. גם איטלקים רבים מאסו בשערוריות המין והשחיתות שבהן נקשר שמו של ברלוסקוני ורואים בו גורם המבייש את ארצם, אבל כאמור - יש לא מעטים שעדיין שומרים לו אמונים.

 

שובו של האיום הקומוניסטי

חמושים בעוגות ובכוסות יין, חברי "מועדון ברלוסקוני" מנסים להשפיע על פוליטיקאים, משתתפים בהפגנות בעד ברלוסקוני ומוחקים כתובות גרפיטי נגד ברלוסקוני בשכונה שבה הם נפגשים. באחד הערבים, כ-20 גברים ונשים בני 25 עד 75 התיישבו במעגל על רהיטים עתיקים, ודנו בחזרתו של ברלוסקוני להנהגת מפלגתו. "הוא מכיר את דרך המחשבה האיטלקית", אומר אלסיו ברוניולי, מהנדס בן 39. "ברלוסקוני הוא הבחירה המתחייבת".

 

לפי אחד הסקרים שפורסמו באיטליה, בשבוע שאחרי הודעת ברלוסקוני כי יתמודד שוב על ראשות הממשלה גדל כוחה של מפלגתו בשלושה אחוזים, מה שמוכיח שהאיש המבוגר הזה, בן 76 כבר, עדיין סוחף רבים ויהיה מוקדם מדי להספיד אותו. "ברלוסקוני הוא פוליטיקאי לא שגרתי. הוא איש עסקים. הוא לא נמצא בפוליטיקה כדי לקצור רווחים אישיים ולקבל מכונית שרד. הוא חי ועובד כדי לסייע לעסקים", טוען הגימלאי אוגוסטי סנסי. "אי אפשר לומר שהוא פגע במדינה".

 

ברלוסקוני חוזר. אמר למראיינת מה לשאול אותו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ברלוסקוני חוזר. אמר למראיינת מה לשאול אותו(צילום: AFP)

 

הקמפיין של איל התקשורת ברלוסקוני החל באופן רציני השבוע, כשהוא מבליט מסרים נגד מסים, בעד העסקים ונגד ה"קומוניזם". הוא הבטיח גם לבטל מס רכוש שהנהיגה ממשלתו של מונטי. את מה שהוא רואה כ"איום קומוניסטי" הוא הדגיש בראיון ביום ראשון באמצעות סיפור על משפחה באיחוד הסובייטי שנטבחה כדי לשכנע אותה לחשוף מידע על אודותיו של בישוף. הדבר עשוי להיראות מוזר עבור מי שאינם חיים באיטליה, אולם הוא מדגיש את המקורות המרקסיסטיים של רוב המנהיגים של השמאל הפוליטי האיטלקי ומהווה ניסיון מיומן לשחק על הפחדים הישנים בקרב המצביעים השמרנים.

 

השליטה האדירה של ברלוסקוני בתקשורת האיטלקית באמצעות בעלותו על שלל כלי תקשורת, מבטיחה שנקודת המבט שלו, שלפיה למשל רבים מהתיקים המשפטיים שהתנהלו ומתנהלים נגדו הם חלק מקונספירציה משפטנית שמאלנית, תקבל זמן שידור משמעותי. אלא שכפי שעשתה במהלך אירועי האביב הערבי, התקשורת האיטלקית הופכת פורום יותר ויותר חופשי להבעת דעות אלטרנטיביות. כך למשל, אחרי שמיקרופון חשף לפני כמה ימים כיצד ברלוסקוני הנחה את המראיינת שלו אילו שאלות לשאול אותו, התפרסמו ברשתות החברתיות אין-ספור סטטוסים ו"ציוצים" שלעגו לה.

 

סילביו נגד מרקל

על כל פנים, לגבי דבר אחד יש ב"מועדון ברלוסקוני" הסכמה פה אחד: הטענה שהחלפתו של ברלוסקוני בממשלת מונטי הייתה הפיכה שביצעו כוחות עלומים בבריסל. "ברלוסקוני נבחר באופן דמוקרטי. אחר כך באה תקופה שחורה לדמוקרטיה (אחרי שברלוסקוני התפטר). אלה היו 12 חודשים של אימה. אירופה מנהלת אותנו", טוען המהנדס בן ה-34 מרקו אג'לו.

 

ארוסתו הטרייה של ברלוסקוני, פרנצ'סקה פסקלה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ארוסתו הטרייה של ברלוסקוני, פרנצ'סקה פסקלה(צילום: AFP)

 

ברלוסקוני מתעקש כי הוא תומך במדיניות חוץ פאן-אירופית חזקה, אבל מנגד נושא נאומי תוכחה נגד "צעדי צנע שמוכתבים על-ידי גרמניה" (שהקנצלרית שלה, אנגלה מרגל, מנהלת ביד רמה את הטיפול במשבר הכלכלי של גוש האירו) והטיה של האיחוד האירופי

לטובת מדינות צפון אירופה.

 

סילביו ברלוסקוני עומד בימים אלה לדין משום ששילם לכאורה לקטינה תמורת יחסי מין, באחת ממסיבות ה"בונגה בונגה" שנהג לקיים בבתי היוקרה שלו. הוא מכחיש כי עבר עבירה כלשהי בעניין זה או בכל אחד מתיקי השחיתות שבהם הוא מעורב, וטען כי שופטים שמאלנים מנהלים נגדו מלחמה שמניעיה פוליטיים. איטלקים רבים אינם מאמינים לברלוסקוני, אבל לפחות בקרב חברי "המועדון" - מובטחת לו תמיכה מלאה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברלוסקוני. הקאמבק סייע למפלגתו בסקרים
צילום: EPA
הארוסה פרנצ'סקה. תיק ה"בונגה בונגה" עדיין בבית המשפט
צילום: AFP
מומלצים