שתף קטע נבחר

צילום: shutterstock

כדאי או לא: פרופוליס ואכיניצאה באמת יעילים?

מדי חורף, פרופוליס, אכיניצאה, וויטמין C וצמחי מרפא נוספים הופכים להיות שם נפוץ בכל בית. אבל האם הם באמת יעילים לחיזוק המערכת החיסונית, מי צריך לקחת אותם וכמה? בדקנו עבורכם את החידה הכי חורפית שיש. המסקנות לפניכם

כשמזג האוויר מתקרר, מיד מתחילה גם הנהירה אחר הצטיידות בצמחי מרפא. אבל כל חורף הדיון לגבי יעילותם מתחיל מחדש. האם הם משפיעים על היכולת שלנו להילחם בשפעת ובווירוסים השונים או שצמחי המרפא אולי לא יעילים, אך גם לא מזיקים. הדעות לגבי היעילות שלהם חלוקות, וללא מחקרים מדעיים, ההחלטה האם לקחת היא בעיקר על פי ההתנסות האישית ועצות מאנשי מקצוע שמכירים את ההשלכות שלהם.

 

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט

 

קיראו עוד על התמודדות עם מחלות החורף

 

פרופוליס

מדובר בחומר שמכונה גם כ"אנטיביוטיקה של הטבע" הפרופוליס הטבעי הוא תערובת שנאספת על ידי דבורים ומורכבת משרף עצים, דונג ורוק של הדבורה האוספת. בטבע, החומר משמש גם לאיטום הכוורת.

 

הפרופוליס מכיל פלבונואידים -  מרכיבים בעלי יכולת במלחמה בחיידקים. הוא נחשב לרב סגולות, בין השאר אנטי בקטריאלי, אנטי ויראית וגם אנטי פונגיאלית (נגד פטריות) בעבר השתמשו בפרופוליס גם לחבישת פצעים.

 

למה כדאי? שירלי קטרון, רוקחת סופר- פארם, אומרת כי על פי ניסיון הוא אכן יעיל במלחמה בשפעת ובמניעה וגם בטיפול במחלות החורף השונות. "ניתן לקחת תכשירים המבוססים על פרופוליס גם נגד כאבי גרון, שפתיים סדוקות ואפילו דלקת חניכיים". אגב, לרגישים לדבש אסור לצרוך פרופוליס ולא מומלץ לתת תכשירים מבוססי פרופוליס לילדים עד גיל שנה.

 

אכינצאה

מדובר בצמח שהרכיבים הפעילים שלו נקראים "אכינקוסידים" - הם מגבירים את פעילות הפאגוציטים והמאקרופגים מסייעי להם לתקוף מיקרואורגניזמים מזיקים,

חומרים זרים ושרידי פסולת שונים.

 

ישנם שני זני איכיניציאה פעילים: פורפוריאה ואכיניצאה אנגוסטיפליה. ממצאים מצביעים על כך כי אמנם יש לאכיניציאה פעילות אנטי ויראלית, אולם כיום שונו ההנחיות והיא מומלצת לטיפול קצר מועד, בעוד שבעבר היא הומלצה לטיפול ארוך מועד. שכן נמצא כי טיפול הנמשך מעבר לחודשיים באופן רציף, הופך להיות פחות אפקטיבי.

 

בנוסף נמצא כי  שימוש ארוך באכיניציאה משפיע על ירידה בתנועתיות ובספירה של הזרע.

 

למה כדאי?: קטרון מסבירה: "אכיניציאה יכולה לעזור במלחמה מול מחלות החורף, אולם מומלץ להגביל את השימוש בה ללא יותר מחודשיים ימים".

 

 

לקחת או לא לקחת? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לקחת או לא לקחת?(צילום: shutterstock)
 

 

סמבוק שחור

מדובר בעץ בר שגדל באירופה. הוא מוגדר כצמח עדין ונטול רעילות ונמצא בשימוש רב בייצור מוצרים רבים בקוסמטיקה הטבעית. הפירות והפרחים- הם החלקים שמשתמשים בהם לצורך שימוש כתמציות מרפא. לסמבוק השחור יש יכולות אנטי ויראליות וישנם גם מחקרים המצביעים על כך כי הוא בעל השפעה מיטיבה נגד וירוס השפעת אם הוא ניתן תוך 48 שעות.

 

ההבדל העצום בינו לבין התרופות הקונבנציונלית המנסות להילחם עם מחלות החורף, היא כי הן ניתנות לטיפול בסימפטומים ואילו הסמבוק השחור מיועד למניעה.  

 

למה כדאי? לדברי קטרון, הוא יעיל בעיקר למניעת מחלות החורף ופחות לטיפול סימפםטומטי. יעיל גם בטיפול לילדים. 

 

אבץ

מדובר במינרל חשוב להפעלתם של אנזימים רבים ותפיקידים ביולוגיים רבים בגוף. יש המייחסים לו גם תכונות אנטי חמצוניות והוא עוזר בעיכוב תהליכי הזדקנות.

 

בדרך כלל תכשירים מבוססי אבץ יעילים מאוד לטיפול בכאבי גרון ובשיעול, ובחיזוק המערכת החיסונית.

 

למה כדאי? קטרון: "הוא מומלץ במניעת מחלות החורף וחיזוק המערכת החיסונית".

 

ויטמין C

היה בשנים האחרונות במוקד סערה, האם הוא יעיל  לקיצור משך המחלה, אם בכלל או שהוא מסייע למניעת המחלה. שכן לא נדיר לראות אנשים הנוטלים ויטמין C עם תחילת החורף או ברגע שהם מרגישים כי הם מפתחים וירוס או שפעת.

 

ממצאים העלו שאכן הוא פחות יעיל למניעת המחלה, אבל יכול להשפיע על הטיפול במחלה הקיימת. למעשנים, מומלץ להמשיך ולקחת אותו באופן קבוע, וגם אנשים העוסקים בפעילות גופנית מאומצת - בכל מקרה לא יותר מ-2 גרם ביום.

 

לסובלים מצרבות - מומלץ לקחת אותו בצורת מלח שעוזר גם למנוע את תחושת הבעירה.

 

למה כדאי? לדברי קטרון, הוא יעיל יותר לקיצור משך המחלה מאשר למניעתה.

  

בת קורנית - טימין

בת קורנית נחשבת לאחד מצמחי המרפא החשובים והעתיקים ביותר. היא נחשבת כתרופה יעילה לטיפול בכאבי גרון, עודף ליחה, כאבי בטן הנגרמים מגזים והורדת חום.

 

המוצרים המבוססים על בת קורנית משפיעים על פעילות פעילות מכייחת שמונעת היצרות דרכי הנשימה - כך למשל, טיפות פילקה שמבוססות על הטימין.

 

למה כדאי? קטרון מסבירה: "יעילה מאוד למקרים של שיעול יבש ורטוב כאחד וכאבי גרון".

 

 

המוצרים שנלחמים במחלות החורף

 קטרון מסבירה כי ניתן לקנות תכשירים המכילים כל אחד מהמרכיבים בנפרד או תכשירים המכילים את כל התכשירים ביחד. "כדאי להתאים את זה על פי המיחושים מהם אתם סובלים ועל פי ההתויות של כל אחד מהתכשירים".

 

  • פרוטק - מוצר מחברת אלטמן - המבוסס על שילוב של כמה צמחי מרפא.

 

  • חיזוקית - מוצר מחברת הדס המבוסס על שילוב כמה צמחי מרפא.

 

  • סמבוק + - מכילה סמבוק שחור, אכיניצאה וגם פרופוליס וגם ויטמין c

 

  • טננבלוט - מכיל 100% רכיבים טבעיים על בסיס צמחי מרפא מהיער השחור: תמציות צמחים מרוכזות של מחטי ארזים, עלי סלוויה, עלי נענע חריפה, שומר, אניס, קורנית, טיליה, סמבוק, לחך איזמנלי ושורש בלוטים מוליין.

 

תמציות מרוכזות

 ישנם תמציות המבוססות על צמח מרפא אחד בלבד כמו

  •  תמצית פרופוליס מרוכז
  • אכינופורס - טבליות פורטה
  • אכיניציאה פורטה - כמוסות
  • אלדר בלוט - סמבוק שחור וויטמין סי
  • אבץ פורטה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האם צמחי המרפא יכולים לעזור להתמודד עם תחלואי החורף?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים