שתף קטע נבחר

ביהמ"ש העליון קיצר בשנה את עונשה של ענת קם

החיילת שהדליפה יותר מ-2,000 מסמכים ערערה על 4.5 שנות המאסר שנגזרו עליה, והיום החליט העליון לקצר את העונש ל-42 חודשים. השופטים: גזר דינה לא עמד ביחס הגיוני לזה של נאשמים בעבירות דומות. היא עשויה להשתחרר בפברואר 2014

יום הדין האחרון של ענת קם  הסתיים עבורה בהישג. בית המשפט העליון קיבל חלקית הבוקר (יום ב') את הערעור שהגישה החיילת שעמדה במרכז פרשת הדלפת המסמכים הגדולה מצה"ל, והורה לקצר את מאסרה בשנה, מ-4.5 ל-3.5 שנות מאסר. היא הורשעה במסירת מידע סודי ובהחזקת ידיעה סודית, ומרצה עונש מאסר מנובמבר אשתקד.

 

כל עדכוני בחירות 2013 - באתר הבחירות של ynet

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

קם ביקשה שלא להגיע לדיון, אך בית המשפט לא קיבל את בקשתה. היא ישבה מתוחה על ספסל באולם ונראתה מאוד מכונסת בעצמה. הוריה באו גם הם לבית המשפט וסירבו לדבר עם התקשורת. על קיצור עונשה של ענת קם הוחלט ברוב קולות של השופטים חנן מלצר ועדנה ארבל, בניגוד לעמדתו של השופט נועם סולברג.

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

 

 

השופטת ארבל הקריאה חלק מגזר הדין באולם וציינה כי מעשיה של קם מחייבים כי תרצה מאסר בפרק זמן מהותי, אולם גזר הדין שניתן בבית המשפט המחוזי אינו משקף את הנסיבות ואת העובדה שקם הודתה במעשים, חסכה זמן שיפוטי, שיתפה פעולה עם חוקריה, ריצתה מעצר בית ארוך ויש סבירות נמוכה שתשוב למעשיה.

 

השופטת ארבל הזכירה גם כי עונשה של קם לא עומד ביחס הגיוני לזה של אנשים שעברו עבירות דומות, ויותר מכולם לעונשו של העיתונאי אורי בלאו שקיבל מידיה את המסמכים. לצד זאת, הדגישה השופטת ארבל כי חשוב שקם כן תרצה עונש משמעותי, וציינה כי חשוב שכל אדם שנחשף לחומרים מסווגים יזכור שהוא יכול לגרום סיכון אדיר לשלום המדינה.

 

קם על ספסל בית המשפט, היום. נדחתה בקשתה לא להגיע לדיון (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
קם על ספסל בית המשפט, היום. נדחתה בקשתה לא להגיע לדיון(צילום: גיל יוחנן)

 

בכך קיבלו השופטים את עמדת הסנגור, עו"ד אילן בומבך, שטען בדיון קודם כי "יש פער עצום ובלתי נתפס" בין עונשה של קם לענישה בעבירות מסוג זה, והדגיש את שיתוף הפעולה שלה בחקירה. "לא היה צריך לטלטל אותה, לא להביא את קפטן ג'ורג'", אמר. הוא מחה גם על קלות העונש שנגזר על בלאו, שהודה במסגרת עסקת טיעון בעבירה של החזקת ידיעות סודיות בלא כוונה לפגוע בביטחון המדינה, ולא יישלח ככל הנראה למאסר בפועל.

 

מנגד, השופט סולברג כתב בדעת המיעוט כי לדעתו אין להקל בעונשה של קם, שהוא "שקול, מדוד ומאוזן", לדבריו. השופט הזכיר כי בית המשפט העליון אינו מתערב בענישה של בית המשפט המחוזי אלא אם כן שיקוליו מוטים או פסולים, או רק אם העונש מופרז באופן קיצוני בקלותו או בחומרתו. לעמדתו של סולברג, אין זה כך במקרה זה.

 

ענת קם בנובמבר, מתחילה לרצות מאסר בנווה תרצה (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
ענת קם בנובמבר, מתחילה לרצות מאסר בנווה תרצה(צילום: ירון ברנר)

 

קם החלה לרצות את מעצרה ב-23 בנובמבר 2011, ומאחר שבית המשפט לא כלל בעונש את משך מעצר הבית שבו שהתה - עתה היא צפויה להשתחרר לכל המאוחר באפריל 2015. אם תסכים ועדת השחרורים שליד השב"ס לנכות שליש מעונשה, עשויה קם לצאת לחופשי כבר בפברואר 2014.

  

"המחוזי לא שקל מספיק את הנסיבות"

נציגת הפרקליטות, עו"ד רחל מטר, הסבירה לאחר הדיון כי "בית המשפט הוטרד מהפער בעונשים, בעיקר בין קם לבין בלאו. גם לאחר הקיצור עדיין מדובר בעונש חמור, האמירה של בית המשפט העליון היא עדיין שהמעשים חמורים. אנחנו חשבנו לערער על קלות העונש בבית המשפט המחוזי אך לאור מה שהוטל על בלאו ויתרנו".

 

עורך דינה של קם, מצדו, הביע שביעות רצון מהחלטת בית המשפט שהמתיק את העונש. "בית המשפט קבע שהמחוזי לא שקל מספיק את הנסיבות. הוא קבע שקם לא רצתה לפגוע בביטחון המדינה ושגנרלים בכירים שעשו עבירות חמורות יותר קיבלו עונשים קלים הרבה יותר.

 

"עדיין מדובר בעונש חמור יותר משמעותית מזה של בלאו", הוסיף עו"ד בומבך, "אך העליון לא מרבה להתערב בעונשי המחוזי ולכן אנו מרוצים". הסנגור סיפר כי קם לומדת בימים אלו היסטוריה באוניברסיטה הפתוחה וכי היא משיגה ציונים גבוהים. לדבריו, היא ציפתה בכיליון עיניים לקיצור של עונשה.

 

"האמירה של בית המשפט היא שעדיין מדובר במעשים חמורים" (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
"האמירה של בית המשפט היא שעדיין מדובר במעשים חמורים"(צילום: גיל יוחנן)

 

קם, ששירתה כפקידה בלשכת מפקד פיקוד מרכז בתקופת האלוף יאיר נוה, נעצרה בדצמבר 2009 בחשד שהעבירה לבלאו, כתב "הארץ", מעל 2,000 מסמכים - חלקם סווגו "סודי ביותר". היא צרבה את המסמכים והעתיקה אותם לאחר מכן למחשבה הביתי.

 

בעזרת המידע שהעבירה אליו קם, אז כתבת באתר "וואלה", פרסם בלאו החל מנובמבר 2008 כמה כתבות, בהן כתבה על התנקשויות צה"ל במבוקשים פלסטינים, לכאורה בניגוד להנחיות בג"ץ. הכתבות לרבות המסמכים שהוצגו בהן אושרו לפרסום על ידי הצנזורה הצבאית.

 

קם, שנחקרה על ידי השב"כ, סיפרה בחקירתה כי פעלה על רקע אידיאולוגי. בהמשך, בעדותה בבית המשפט, שינתה גרסה ואמרה כי פעלה מתוך טמטום, ואמרה כי זה היה "רעיון מטופש להפליא". בתחילה נשלחה קם למעצר בית וצו איסור פרסום הוטל על הפרשה. שמועות על המקרה נפוצו באינטרנט, רמיזות שונות הופיעו בעיתונות בארץ ומאוחר יותר פורסמו פרטי הפרשה בתקשורת זרה. באפריל 2010 הוסר חלקית הצו, ונחשף דבר מעצרה.

 

בסופו של דבר, במסגרת עסקת טיעון שאושרה על-ידי הרכב השופטים, בראשות נורית אחיטוב, קם הורשעה בעבירות של "מסירת מידע סודי", עבירה שהעונש המרבי עליה הוא 15 שנות מאסר, ו"החזקת ידיעה סודית" שהעונש עליה הוא 7 שנות מאסר. מכתב האישום המקורי נגדה נמחקו הסעיפים שייחסו לה כוונה לפגוע בביטחון המדינה.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קם בדיון היום
צילום: גיל יוחנן
השופטת ארבל. "סבירות נמוכה שתשוב למעשיה"
צילום: סבסטיאן שיינר
השופט סולברג. בדעת מיעוט
צילום: גיל יוחנן
הסנגור אילן בומבך. "אנחנו מרוצים"
מומלצים