שתף קטע נבחר

חקלאים מעזה ביקרו באשכול: "הכלכלה עובדת"

חודש וחצי אחרי "עמוד ענן" אושרה כניסתם של 30 חקלאים מהרצועה לתערוכה במועצה האזורית למודת הרקטות. הם פגשו יזמים, ביצעו עסקאות ודגמו זנים חדשים: "כשהאנשים מרוצים, אין בעיות פוליטיות". ושלטון חמאס? הוא דווקא לא מתנגד

ג'מאל אבו א-נג'אר, ראש אגודת החקלאים של חאן יונס, הסתובב ביום חמישי שעבר להנאתו בתערוכה חקלאית במועצה האזורית אשכול - מקום שרק לפני חודש וחצי ספג מטחי רקטות מרצועת עזה - וניהל שיחה ערה עם יזם ישראלי שמפתח זנים חדשים של עגבניות. א-נג'אר התרשם מהטכנולוגיות החדשות וערך רשימת זנים שהוא מעוניין לקנות. השניים החליפו טלפונים וסיכמו להמשיך בעסקים בשבוע הקרוב. "אבל תעשה לי מחיר טוב", ביקש ג'מאל והמשיך שבע רצון לביתן הבא. הסצנה הזאת אמנם נשמעת דמיונית, אבל היא התרחשה במציאות בשבוע שעבר: חודש וחצי בלבד אחרי מבצע "עמוד ענן", יזמים מהדרום וחקלאים מהרצועה עשו עסקים אלה עם אלה במסגרת תערוכה חקלאית בעוטף עזה.

 

 

ימשיכו לעשות עסקים. חקלאים עזתים בתערוכה (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
ימשיכו לעשות עסקים. חקלאים עזתים בתערוכה(צילום: הרצל יוסף)

 

יחידת התיאום והקישור לרצועת עזה אישרה בשבוע שעבר ל-30 חקלאים פלסטינים מעזה להיכנס לישראל ולקחת חלק בתערוכה. "החקלאות לא מכירה בגבולות", הסביר מתאם החקלאות של מפקדת התיאום והקישור לעזה, אורי מדר. "נגעי צמחים, לדוגמה, יכולים לעבור מצד לצד, לכן יש כאן אינטרס משותף. אם יש שקט ביטחוני אז יש גם מקום לפתח את הכלכלה ואת החקלאות בצד האחר".

 

כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:

 

בתחילת העשור הקודם נכנסו לשוק הישראלי מדי שנה 70 אלף טון ירקות מרצועת עזה. כמות דומה נכנסה דרך ישראל גם לגדה המערבית. אבל מאז עליית חמאס לשלטון השתנתה גם מדיניות הייצוא. כיום רוב הייצוא החקלאי מהרצועה מופנה למדינות אירופה דרך הים ודרך האוויר, אחרי שהתוצרת עוברת בידוק ביטחוני ונארזת בישראל. "ייצוא תוצרת חקלאית נעשה כל יום מרצועת עזה לאירופה", אמר ראש אגודת החקלאים של העיר עזה, אחמד שאפעי. "אנחנו מייצאים פלפלים, תותים, פרחים, עגבניות שרי ותבלינים". מאז מבצע עמוד ענן ייצאו חקלאים מעזה לאירופה 200 טונות תותים, 130 טונות עגבניות, חמש טונות עשבי תיבול ומיליון פרחים.


חקלאים מהרצועה בתערוכה. "אין לנו תיאום מול חמאס" (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
חקלאים מהרצועה בתערוכה. "אין לנו תיאום מול חמאס"(צילום: הרצל יוסף)

 

החקלאים העזתים טוענים שאין להם כל בעיה להיכנס לישראל ולעשות עסקים עם חברות ישראליות. "להפך. האינטרס שלנו הוא להמשיך ולתאם עם הצד הישראלי ואפילו לייצא לישראל עצמה את התוצרת. אנחנו לא מסתכלים על הדברים מבחינה פוליטית. אנחנו ואתם מסתכלים על התועלת העסקית", אמרו כמה מהמשתתפים הפלסטינים בתערוכה. לדבריהם, ממשלת חמאס אינה מתערבת בענייניהם כלל ואינה מתנגדת לכך: "אין לנו תיאום איתם.

אנחנו מתאמים רק מול הרשות הפלסטינית ומול ישראל".

 

החקלאים מעידים שהמצב החקלאי השתפר פלאים מאז הרגיעה שהגיעה אחרי "עמוד ענן". א-נג'אר: "אנשים יכולים להגיע לאדמות שלהם שנמצאות קרוב לגבול ולעבד אותן. יש ייצוא לאירופה, אבל המטרה העיקרית שלנו היא לחזור ולייצא את המוצרים שלנו לישראל ולגדה המערבית כפי שהיה עד עליית חמאס לשלטון".

 

השוק הטוב ביותר עבור החקלאים הפלסטינים הוא הישראלי. התל"ג הגבוה גורם לצרכן הישראלי לשלם יותר עבור התוצרת, ויש גם חיסכון בעלויות מאחר שאין צורך לשנע את התוצרת בספינות ובמטוסים. בכל מקרה, החקלאים מבהירים כי גם אם מעבר רפיח ייפתח למעבר סחורות, הם יעדיפו לייצא את תוצרתם דווקא דרך ישראל מכיוון שהם סומכים יותר על היעילות והמקצועיות שלה. זו מספקת להם שקט וביטחון שהתוצרת תגיע ליעדים באירופה טרייה ובאיכות טובה.

 

בסיום התערוכה חזרו החקלאים לרצועה מרוצים מהידע ומהרעיונות ומהעסקאות שנרקמו. נדמה שבמהלך כל הסיור הם ביקשו להעביר את המסר שבעזה יש יותר מרקטות ומפוליטיקה שמקשות על שיתוף פעולה: "אנחנו מפרנסים ומתפרנסים. יוצרים קשר עם חברות בישראל, וכאשר הכלכלה עובדת - האנשים מרוצים ואין בעיות פוליטיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חקלאים מעזה בתערוכה באשכול. "התיאום הוא רק מול הרשות הפלסטינית"
צילום: הרצל יוסף
"החקלאות לא מכירה בגבולות". התערוכה באשכול
צילום: הרצל יוסף
מומלצים