שתף קטע נבחר

האביב שהכזיב: שנתיים למהפכה בתוניסיה

שנתיים אחרי שנשיא תוניסיה ברח לגלות בסעודיה, דומה כי לתוניסאים יש מעט סיבות לחגוג. האבטלה גואה, המשקיעים והתיירים חוששים להגיע, והמקומיים לא קונים את דיווחי הממשלה על הגידול בצמיחה. תמונת מצב כלכלית במדינה שהחלה את "האביב הערבי"

תוניסיה ציינה השבוע שנתיים לבריחת נשיא המדינה זין אל-עבדין בן-עלי שסימנה את תחילתו של מה שמכונה "האביב הערבי". אבל החגיגות במדינה לציון המאורע היו בטעם מריר למדי, בייחוד כשמדברים על ההישגים בתחום הכלכלי-חברתי.

 

כתבות נוספות במדור הירוקים של השכן :

 

למרות התקוות הגדולות שליוו את המהפכה בתוניסיה, האבטלה בשנה שעברה הסתכמה בכ-17%, ההשקעות בתעשייה ירדו ב-6% ברמה הלאומית ובין 20% ל-40% באזור המערבי, שם החלה תנועת המהפכה.

 

ההפגנות בתוניס, בירת תוניסיה, רגע לפני המהפכה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההפגנות בתוניס, בירת תוניסיה, רגע לפני המהפכה(צילום: AFP)

 

מצב האבטלה הוא המכאיב ביותר מאחר שמתוך כמיליון מחפשי עבודה, שליש הם בוגרי אוניברסיטאות - הכוח המניע של המהפכה.

 

לפי סאלם סיארי, העומד בראש אגודת בוגרי האוניברסיטה המובטלים, "הנפוטיזם הפוליטי והשחיתות" ממשיכים לפגוע בכלכלה התוניסאית, שגם כך נמצאת במצב עדין למדי. אמנם הממשלה טוענת כי האינפלציה ירדה מ-19% בשנת 2011 ל-17% בשנת 2012, אבל זה לא מנחם את הצעירים התוניסאים (לפני המהפכה עמד שיעור האבטלה על כ-10%).

 

גם הודעת הממשלה, מוקדם יותר השבוע, על חתימת "אמנה חברתית" מול ארגון המעסיקים התוניסאי בדבר מפת הדרכים להצלת הכלכלה המקומית, ספק אם ישכנעו את הציבור התוניסאי כי הישועה נמצאת מעבר לפינה.

 

הציבור לא קונה את השיפור בהישגים

הממשלה השברירית בראשות האיסלמיסט חמאדי ג'באלי, מנסה לשדר לציבור התוניסאי הישגים. לפי נתונים שפורסמו בימים האחרונים, צמיחת המשק בשנה שעברה הסתכמה ב-3.5% לעומת 2% בלבד בשנת 2011. בשלב זה נראה כי הציבור לא ממש קונה את הנתונים הללו.

 

הבחירות בתוניסיה לאחר המהפכה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הבחירות בתוניסיה לאחר המהפכה(צילום: AFP)

 

מידת התסכול הגובר באה לידי ביטוי בחודש שעבר כשהנשיא הנוכחי מרזוקי הגיע לביקור בעיירה סידי בוזיד - שם החלה המהפכה - וחטף מטר של אבנים במקום ברכות.

 

אבל מעבר לנתונים הממשלתיים, נראה כי שנתיים אחרי המשק התוניסאי תלוי על בלימה. באחרונה הזהיר כלכלן תוניסאי עצמאי כי חובותיה של המדינה הצפון אפריקאית גדולים ב-200% מאשר הכנסותיה, דבר שמאיים על יציבות המשק בעתיד.

 

גם הוא מסכים שתוניסיה צריכה עכשיו השקעות זרות ושיקום מגזר התיירות שמהווה יסוד חשוב בהכנסות המט"ח של המדינה. אבל המשקיעים והתיירים לא יחזרו לתוניסיה כל עוד המצב הביטחוני יישאר רעוע ואיום התנועות הסלפיות ימשיך לרחף מעל החברה התוניסאית.  

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחק בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ההפגנות בתוניסיה שהובילו למהפכה
צילום: AP
מומלצים