שתף קטע נבחר

רזבוזוב: "יאיר לפיד ואני התאמנו יחד בקראטה"

בגיל 32, הג'ודוקא לשעבר יואל רזבוזוב הוא הספורטאי האולימפי הראשון בתולדות ישראל שהופך לחבר כנסת, ומי יודע - אולי אפילו שר. מספר 8 ברשימת "יש עתיד" מתכונן לחיים כנבחר ציבור, מבטיח להיות "בולדוזר למען הספורט" ומשוכנע: "בעוד ארבע שנים כולם יידעו מי זה יואל רזבוזוב". ראיון

יואל רזבוזוב היה אנדרדוג כל חייו. הוא הגיע לקריית־ים מבירת האוטונומיה היהודית ברוסיה (בירוביג'ן), אליה הוגלו בני משפחתו על ידי סטלין שניסה להיפטר מהיהודים ושלח אותם לגבול הסיני. בגיל 11 הוא העמיס אבטיחים על משאיות כדי שיוכל לשלם דמי השתתפות של 15 שקלים באליפות הצפון בג'ודו. הוא חלק קרוואן בווינגייט עם ג'וקים יותר מעשור. הוא עבד כשומר בארים וניקה גרילרים במקדונלד'ס.

 

עוד ב-ynet ספורט:

 

יואל רזבוזוב היה אנדרדוג כל חייו – וכמעט תמיד ניצח. הוא זכה בטורניר והניף את דגל ישראל בעיר הולדתו של היטלר. הוא היה פעמיים סגן אלוף אירופה בג'ודו. הוא הופיע באולימפיאדת אתונה. העולה חדש נטול האמצעים הצליח בכל נקודת מאני־טיים שאליה הגיע, למרות שבדרך כלל לא נהנה מתמיכת המערכת.

 

 (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)

 

החותמת הסופית הגיעה ביום שלישי, כשרזבוזוב, מי שהיה עד אתמול מחזיק תיק הספורט בעיריית נתניה, הפך לספורטאי האולימפי הראשון בישראל שיכהן כחבר כנסת. מי יודע, אולי הוא אפילו יהיה חלק מהממשלה, כמקום השמיני ברשימת "יש עתיד" של יאיר לפיד, המנצחת הגדולות של בחירות 2013.

 

ים תקצירים ב-ynet ספורט:

 

אנחנו נפגשים לראיון המיוחד בהרצליה לאחר לילה לבן (שלו, לא שלי). רזבוזוב מראה לי את האייפון. מאות הודעות, שיחות נכנסות ושיחות שהוא פשוט לא הספיק לענות עליהן. גם במהלך הראיון המכשיר לא שורד. שיחות מספורטאים, הודעות בנוסח "מקווים שתהפוך לשר הספורט".

 

מקום 8 ברשימת "יש עתיד". יואל רזבוזוב (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
מקום 8 ברשימת "יש עתיד". יואל רזבוזוב(צילום: יובל חן)

 

לא בטוח שזה יקרה, אבל אי אפשר שלא להתרשם מהאופי המיוחד של האיש ומהסיפור האישי המדהים שלו. נראה כי הוא עשוי להיות התקווה הגדולה של ספורטאים רבים. תקווה לשינוי בתחום שחלקים כה רבים ממנו מנוהלים בצורה מסואבת – הספורט הישראלי.

 

יואל, סליחה, ח"כ רזבוזוב, אתה תהיה שר הספורט?

"אנחנו לא מדברים במושגים של שרים. לדעתי צריך לחסוך במספר השרים מתוך מחויבות כלכלית, ולכן עדיף שסגן שר החינוך יהיה אחראי על הספורט. לא נכנסים לענייני קואליציה לנו חשוב שוויון בנטל, ונושא הדיור. מה שכן, אבא שלי גאה בי. הוא אמר שהבן שלו, עולה חדש בן 32, נכנס לממשלה. אני לא מעכל את זה שאני חבר כנסת. אחרי שפרשתי מספורט פעיל לא האמנתי שיהיו לי ריגושים ואדרנלין כמו באולימפיאדה ובאליפויות אירופה".

 

החגיגות במטה "יש עתיד" בערב הבחירות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
החגיגות במטה "יש עתיד" בערב הבחירות(צילום: רויטרס)

 

מפיירברג עד לפיד

רזבוזוב פרש מג'ודו בסוף 2011 בגלל פציעה קשה בברך. הקריירה הפוליטית שלו החלה הרבה קודם, ב־2008. "פגשתי במקרה את ראש עיריית נתניה מרים פיירברג בתוכנית אירוח של הערוץ הרוסי. היא זיהתה אותי כפוטנציאל דובר רוסית, ספורטאי, צעיר, וקראה לי לרשימה א־פוליטית. הייתי חבר מועצה פעיל מאוד, ארבע שנים מחזיק

תיק הספורט. היו לי חלומות ורודים, 90 אחוז מהם לא הצלחתי להגשים. עשרת האחוזים שכן הצלחתי להגשים היוו הישגים גדולים יותר מאשר קודמיי. הכפלתי תמיכות עירוניות בספורטאים ואגודות בנתניה. הייתי קשוב, הענקתי מלגות לספורטאים מצטיינים, לקחתי את השחייה כבייבי ועשינו מהפך מול אגודת הפועל ירושלים, כמו גם בג'ודו ובהתעמלות אמנותית".

 

ואיך הגיע החיבור ללפיד?

"התקשרו אליי אנשים שלו בינואר בשנה שעברה. הופתעתי. זה היה בדיוק כשעשו עליי פרק בתוכנית 'איך להצליח בשישה שיעורים' בערוץ 2. הייתה לי פגישה עם יאיר, שאלתי אותו הרבה שאלות, כולל מי האנשים שיהיו סביבו, היה לי חשוב שהם לא יהיו פוליטיקאים, כאלו שבאים לעבוד. לא ידעתי שאהיה מספר חזק אצלו. הוא אמר לי שאנחנו הולכים לשנות את המדינה, הסתכלתי לו בעיניים וראיתי שהוא אדם אמיתי. שבה אותי. היה בינינו חיבור מצוין. התחלנו להתאמן כל יום בקראטה, ותוך כדי מכות דיברנו על הכל. בשנה שעברה אמרתי לאשתי 'אני יוצא למלחמה'. יש לי ילדה בת חודשיים וחצי ובקושי ראיתי אותה. עשרים דקות אחרי הלידה כבר הלכתי לישיבת סיעה".

 

רזבוזוב לצד לפיד: "יאיר אמר לי שאנחנו הולכים לשנות את המדינה" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
רזבוזוב לצד לפיד: "יאיר אמר לי שאנחנו הולכים לשנות את המדינה"(צילום: EPA)

 

ידעת שתהיה במספר ריאלי ברשימה?

"לא דיברתי על מספר או תפקידים, ראיתי בזה שליחות לשפר את המדינה. היו עליות וירידות בסקרים, רק בשבוע האחרון הבנתי שאהיה ח"כ. בנינו אימפריה, צבא, מפלגה עם רוח. עם פרסום המדגם היינו באופוריה. תמיד סימנתי את ה־22 בינואר כיום תחרויות באולימפיאדה הפרטית שלי. הבנתי שהיא מתחילה עכשיו, שאסור לאכזב וצריך להתחיל לעשות הכל.

 

 

יש לי יתרון מול כל 119 הח"כים האחרים. אני היחיד שהיה ספורטאי. עברתי את כל התחנות כספורטאי שעשה הכל מלמטה. הייתי מאמן בלי סטטוס של מקורב, ניהלתי מערכת ספורט בנתניה. שמעתי הרבה ביקורות, 'מי זה בכלל המאמן כושר הזה'. משדר התעמולה של קדימה התמקד בי. שאלו: יואל רזבוזוב מסוגל לגייס כספים? עוד ארבע שנים כולם יידעו מי זה יואל רזבוזוב כי אעבוד קשה, לא אנוח דקה". במהלך הראיון, אגב, אנשים עדיין לא ממש מזהים אותו.

 

מרים פיירברג. רזבוזוב: "היא זיהתה אותי כפוטנציאל" (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
מרים פיירברג. רזבוזוב: "היא זיהתה אותי כפוטנציאל"(צילום: אורן אהרוני)

 

אנשי הספורט מביטים אליך היום. מה תעשה?

"זו הפעם הראשונה שיש בישראל מפלגה עם מצע ספורט. יותר מפעמיים בשבוע בבית ספר, לא התעמלות אלא שיעור ספורט עם אנשים ממוקצעים ולא לתת סתם כדור. כל יום להתאמן. נפעל לשינוי ייעוד שטחי

חקלאות לבניית מתקני ספורט על ידי גופים חיצוניים. זה יגרום להגדלת ההיצע לחוגים והם יוזלו. חשובה לי גם השקיפות בספורט. יש הרבה כסף ביותר מדי מקומות, אנשים כבר לא יודעים איפה הכסף. הדבר הראשון שאעשה בתור ח"כ הוא לבדוק את כל המשאבים. הם יופנו לרשות ספורט שתקצה אותם בצורה נבונה.

 

אני בטוח שאהיה בולדוזר עבור הספורט, אשפר אותו ואתעקש. אשגע אנשים בכנסת שתהיה יותר מודעות ותמיכה בספורט. אהיה זמין עבור כל ספורטאי ולא אזרוק סיסמאות. למשל ועדות, אני לא מאמין בהן. במה הן בדיוק שינו או תרמו? אני עושה את זה מכל הלב, רוצה את זה יותר מכל, אשפר את היחס לספורט ואעלה את המודעות אליו".

 

מה שבטוח, אתה ולפיד לא תצטרכו מאבטחים.

"דיברנו עם יאיר ואמרנו שאולי לא נהיה המפלגה הגדולה ביותר, אבל החזקה ביותר".

 

"אנשים כבר לא יודעים איפה הכסף בספורט". רזבוזוב (צילום: יובל חן) (צילום: יובל חן)
"אנשים כבר לא יודעים איפה הכסף בספורט". רזבוזוב(צילום: יובל חן)

 

מקואז עד ורשביאק

רזבוזוב מכהן לאחרונה כיו"ר ועד הספורטאים האולימפיים, כחלק מהיותו חבר בהנהלת הוועד האולימפי. עתה הוא מריץ את מועמדותו של זאב בילסקי לתפקיד יו"ר הוועד האולימפי במקומו של צבי ורשביאק. "אני מוביל מהלך למינוי אדם נייטרלי שלא מגיע מהמרכזים. אם לספורטאי תהיה בעיה יהיה לו למי לפנות, בלי קשר לאיזה מרכז הוא. פעם אמרו לי שספורטאי לא יכול לחיות בלי המערכת, והמערכת יכולה לפעול טוב מאוד בלי ספורטאי. זה לא יהיה אצלי".

 

הוא היה אחד המתנגדים הגדולים לוורשביאק. "נאבקתי בו בעיקר בגלל הקריטריון הישראלי. אירגנתי בעשרים שעות הפגנה נגד הוועד האולימפי בגלל טומי ארשנסקי והכנסתי אותו לאולימפיאדה. הייתי ספורטאי ואני יודע כמה קשה לנו וכמה המערכת אטומה כלפינו. הכל נובע מאינטרסים. אם אתה לא מהמרכז השולט, אתה בבעיה. גם כלפיי היו התנכלויות. הפוליטיקה הפנימית פגעה בספורטאי, המחאה שלנו מאחורי הקלעים הובילה להזזתו".

 

גם התנהלותו של אדי קואז, יו"ר איגוד הג'ודו לשעבר, גרמה לרזבוזוב להסיק מסקנות לקראת הכהונה בכנסת. "אני חייב שקיפות, לדעת כל שכר של בעל תפקיד, לאן הכסף הולך. שלא נראה ארבעה ספורטאים יוצאים לתחרות עם 12 עסקנים מסביב. בארץ אין תרבות ספורט, לא מבינים שזה מספיק חשוב וזה חלק מהחינוך, זה חייב להיות מושרש במדינה. אומה חזקה יותר, פחות ימי מחלה.

 

זו בדיחה שיש כאן רק 70 אלף ספורטאים רשומים. אין לנו בסיס. לא צריך להסתכל רק על השפיץ האולימפי. המדליות שלנו הגיעו מכישרון אישי ולא מהמערכת. אין פה שום דבר למטה. מה שדופק פה את הספורט זה המודעות לספורט. אעלה על הדוכן בכנסת עם הרבה הצעות חוק להכניס בני נוער למסגרות ספורטיביות. צריך להסביר שזה חשוב, שזה חלק בלתי נפרד מהחינוך".

 

אבל אתה בסך הכל בן 32. 

 "גם בגיל 18 לא ספרו אותי. אני בטוח שאוכל להשפיע ולשפר את הספורט. הייתי קפטן נבחרת הג'ודו, תמיד היה אכפת לי מאחרים והנהגתי".

 

רזבוזוב עם אדי קואז: "אני חייב שקיפות" (צילום: באדיבות איגוד הג'ודו) (צילום: באדיבות איגוד הג'ודו)
רזבוזוב עם אדי קואז: "אני חייב שקיפות"(צילום: באדיבות איגוד הג'ודו)

 

מסטלין עד היטלר

רזבוזוב נולד כאמור בעיר בירוביג'ן. בימי הטיהורים הגדולים ברוסיה בשנות השלושים והארבעים, רבים מהיהודים במקום הואשמו בבגידה והוצאו להורג. סטלין בחר להקים את האוטונומיה במזרח הרחוק, בין היתר על מנת לשמור על הגבול הסיני. "זה היה חור", מספר רזבוזוב. "תשע שעות טיסה ממוסקבה. סטלין רצה להיפטר מהיהודים, שלח אותם לביצות ויתושים. אני זוכר את המקום מצוין. הרדיו במקום היה ביידיש. גלידה למשל ראינו פעם בחורף, עמדנו ארבע שעות בתור וידענו שיש רק בטעם וניל. מצות אכלנו בפסח, זה היה החג המרכזי מבחינתנו. ברוסיה היינו יהודים ובארץ היינו רוסים".

 

סבו היה רב אורתודוכסי, אביו היה מרים משקולות ומי שחינך אותו לספורט. "אני נולדתי בחמישה ביולי 1980, בדיוק התאריך של אולימפיאדת מוסקבה. אבא שלי החליט שאהיה ספורטאי אולימפי. כבר בגיל שנתיים הרמתי משקולות פלסטיק כל בוקר, בגיל שש כבר הייתי אלוף בית ספר עם 36 עליות מתח, כל בוקר הייתי מתעמל. הייתי שונא ללכת לישון ובוכה, רק כי ידעתי שיכריחו אותי בכוח להתאמן בכל בוקר. החינוך הספורטיבי של אבא שלי עיצב אותי".

 

קריירה מפוארת. רזבוזוב בימים היפים על המזרן (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
קריירה מפוארת. רזבוזוב בימים היפים על המזרן(צילום: איי פי)

 

באיזה ענף התחלת?

"שחמט, ואז שחייה והתעמלות. ברוסיה החוגים מסובסדים. שם אתה פוגש ילד ברחוב ושואל אותו איזה ספורט אתה עושה, לא אם אתה עושה. התגלגלתי להיאבקות, ואז עלינו לארץ וביום הראשון בקריית־ים חיפשנו לי חוג כעולה חדש. זה עלה עשרה שקלים. בשנה השנייה כבר שמונים, לא היה להורים כסף, אז עשיתי הסכם עם המאמן שאהיה המדריך של הקטנים בתמורה לאימונים אצלו. הג'ודו הכניס בי אישיות".

 

רזבוזוב התבלט מהר מאוד. "המאמן אמר לי ביום שני שאני ראוי לייצג את המועדון באליפות הצפון בשבת. הבעיה שההשתתפות עלתה 15 שקל. אבא שלי היה מרוויח כפועל בניין עם שני תארים 2,000 שקלים. אמא שלי הייתה נוסעת באוטובוסים שלוש שעות כל יום לצפת. אני הייתי ילד עם מפתח על הצוואר. אחראי על הניקיון, אחראי על אחי הקטן, בישולים – הכל עליי.

 

גם הוא עשה את המעבר מספורטאי לפוליטיקאי. פלה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם הוא עשה את המעבר מספורטאי לפוליטיקאי. פלה(צילום: רויטרס)

 

הלכתי לשוק, דיברתי עם בעל בסטה וביקשתי לעבוד. פרקתי בארבע בבוקר משאיות אבטיחים. המילים הראשונות שלי בעברית היו 'שלושה אבטיחים בעשרה שקלים'. הגעתי לתחרות בחיפה, בלי ההורים שלא היה להם

רכב. עליתי על המזרן וכולם הצביעו על ילד בלונדיני גבוה, עומר יצחקי, שלוש פעמים אלוף הצפון. אני עם חגורה לבנה ניצחתי את כולם, בגמר פגשתי אותו ואחרי חצי דקה ניצחתי באיפון".

 

ההצטיינות של רזבוזוב הובילה אותו לנבחרת. "הייתי יוצא לאימוני הנבחרת בווינגייט ב־12 בצהריים וחוזר הביתה בחצות, הייתי נרדם בתחנת אוטובוסים מרוב עייפות.

 

בגיל עשרים הוא טס לאליפות הבוגרים הראשונה שלו בחו"ל, בעיר האוסטרית בה נולד היטלר, בראונאו אם אין. "לא הייתי מוכר. ניצחתי את כולם, הגעתי לגמר וזרקתי קובני ביוקו ואיפון תוך חצי דקה. הנפתי דגל בעיר בה נולד היטלר. זה היה רגע מרגש, סמל שעשיתי משהו בשביל המדינה. אני פטריוט, הוכחתי לכולם שאין דבר כזה בלתי אפשרי ומשם פרצתי למדליות בתחרויות".

 

מהמגרש לפרלמנט

פלה (ברזיל): מכוכב כדורגל עולמי לשר הספורט

 

ביל ברדלי (ארה"ב): מכוכב בניקס לסנאטור

 

סרגיי בובקה (אוקראינה): מגדול קופצי המוט לחבר פרלמנט

 

ג'ורג' וואה (ליבריה): מכוכב כדורגל למועמד לנשיאות

 

סבסטיאן קו (בריטניה): מאלוף אולימפי באתלטיקה לחבר פרלמנט

 

ג'סי ונטורה (ארה"ב): ממתאבק למושל מינסוטה

 

מני פקיאו (פיליפינים): ממובילי המתאגרפים בעולם לחבר בבית הנבחרים

 

רומאריו (ברזיל): מכוכב כדורגל לבית הנבחרים התחתון

 

קווין ג'ונסון (ארה"ב): מאולסטאר ב־NBA לראש עיריית סקרמנטו

 

אימרן קאן (פקיסטן): מקפטן נבחרת הקריקט לראש מפלגה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יואל רזבוזוב
צילום: יועד כהן
מומלצים