שתף קטע נבחר

ט"ו בשבט בבית: עיצוב בהשראת חג האילנות

ט"ו בשבט הוא הזדמנות מצוינת להביא קצת מן הטבע אל ביתנו הקט - ולא רק לימי החג. באמצעות פרקטי עץ, משטחי אבן וגם על ידי שימוש בטכניקות אקולוגיות - אפשר להפוך את הדירה העירונית לבית שנראה כמו צימר באמצע היער. כך תעשו זאת

בשביל ליהנות מתחושה של טבע בתוך הבית אפשר להתרחק מהעיר אל הכפר, המושב או הקיבוץ. אך נראה כי אם דירתכם ממוקמת בלב הכרך הסואן - שימוש במספר אלמנטים טבעיים ייתן לכם תחושה דומה.

 

כתבות נוספות על עיצוב הבית בערוץ הנדל"ן :

 

"הקִרבה לטבע עושה לנו טוב", אומרת אדריכלית הפנים אורית כוכבי, שסבורה כי קרבה כזו גורמת לנו להרגיש מחוברים יותר לעצמנו. "לשקט הפנימי שלנו יש משהו מרגיע, מרענן, מחדד את החושים. הטבע חסר לנו ביומיום. גם המודעות האקולוגית הגלובלית מוסיפה לתחושת השייכות לטבע ונותנת מקור השראה לעיצוב", היא מוסיפה.

 

לדבריה, "השימוש בחומרי הגלם שנותן לנו הטבע - כמו עץ, אבן, עור, נייר וחול (זכוכית) - מעניקים תחושה ביתית יותר, ולאנשים קל יותר להתחבר אליהם ולהכניס אותם לחללי הבית".

 

"לשקט הפנימי שלנו מגיע משהו מרגיע". עיצוב בהשראת אלמנטים מהטבע (צילום: מי השרון) (צילום: מי השרון)
"לשקט הפנימי שלנו מגיע משהו מרגיע". עיצוב בהשראת אלמנטים מהטבע(צילום: מי השרון)

"הטבע חסר לנו ביומיום". אז אפשר לקנות ארון הזזה שיכניס את הטבע הביתה (צילום: באדיבות הרדור ארונות הזזה) (צילום: באדיבות הרדור ארונות הזזה)
"הטבע חסר לנו ביומיום". אז אפשר לקנות ארון הזזה שיכניס את הטבע הביתה(צילום: באדיבות הרדור ארונות הזזה)

"לאנשים קל להתחבר לאלמנטים של הטבע". שטיח דמוי גזע עץ (צילום: באדיבות צמר שטיחים יפים) (צילום: באדיבות צמר שטיחים יפים)
"לאנשים קל להתחבר לאלמנטים של הטבע". שטיח דמוי גזע עץ(צילום: באדיבות צמר שטיחים יפים)

 

מהיער אל הבית: עצים בכל הסוגים

אז איך נכניס את הטבע אל הבית? "כניסת הטבע לבית יכולה להיעשות על ידי פרקט עץ, משטחי אבן, ריצוף חיפוי קירות, צבעים טבעיים ניטראליים ועוד. כל אלו יוכלו להשתלב בכל סגנון, אולם צריך ליצור איזון בין החומרים בהתאם למראה שמעוניינים לקבל", מסבירה כוכבי.

 

תעשיית נגרות הרהיטים עברה מהפך טכנולוגי והיא משתמשת בכלים ובמכונות מתקדמים לעיבוד העץ, לכיפופו ליצירת לוחות ולבידים, פורניר (קרום העץ או קליפת העץ שאותו מצפים על שבבי עץ מעובדים כגון "סנדוויץ"), לפלאטות ולעץ גושני. כל סוג עץ המתאים לייעודו.

 

מעצבי הרהיטים השכילו להשתמש בסוגי העצים לפי יתרונותיהם הייעודיים, בבואם לייצר רהיטים. הם לומדים את תכונותיהם ומתאימים אותם לאופי הרהיט. מעצבים המייצרים רהיטים יוקרתיים אוהבים להשתמש בעצים גושניים ואותנטיים לעיבוד הרהיטים.

 

כך, למשל, מעצב הרהיטים יפרח בן צבי מספר כי הוא מעדיף לעבוד עם עץ האלון בגלל האותנטיות והיופי שלו. בן צבי משתמש באלון אירופי ואלון גושני שמקורם מאירופה, וגם בפורניר העשוי מקליפת עץ האלון.

 

האלון נחשב לעץ חצי קשה. הוא מגיע כפורניר וגם כעץ מלא בלוחות עובי של 2.5 ס"מ ו-4.5 ס"מ. לדעת בן צבי, הייחוד שלו נעוץ במראה האותנטי והטבעי, עם גוונים בתוך העץ כגון גוונים כהים בתוך מרקם של אלון בהיר. הוא משדר אנרגיות של עץ, העיבוד שלו נוח והוא שומר על מראה טבעי גם אחרי שציפו אותו בלכה או בשמן.

 

"אני מאוד אוהב להשתמש גם באדני רכבת העשויים מאלון, זהו עץ מורכב יותר עם היסטוריה, עם עומק של פגעי טבע ושמנים", אומר בן צבי. "כשמייצרים ממנו רהיט - התוצאה היא של רהיט במראה אלון מיושן שעבר תהליך - רהיט יש לו סיפור של עבר ועתיד".

 

מעצבים המייצרים רהיטים יוקרתיים אוהבים להשתמש בעצים גושניים (צילום: מי השרון) (צילום: מי השרון)
מעצבים המייצרים רהיטים יוקרתיים אוהבים להשתמש בעצים גושניים(צילום: מי השרון)

המעצבים משכילים להשתמש בעץ. כיור מעץ טיק (צילום: מי השרון) (צילום: מי השרון)
המעצבים משכילים להשתמש בעץ. כיור מעץ טיק(צילום: מי השרון)

מעדיף להשתמש בעץ אלון. מזנון של המעצב יפרח בן צבי (צילום: יפרח בן צבי) (צילום: יפרח בן צבי)
מעדיף להשתמש בעץ אלון. מזנון של המעצב יפרח בן צבי(צילום: יפרח בן צבי)

מראה אותנטי וטבעי. ספריה "גזעית" (צילום: יפרח בן צבי) (צילום: יפרח בן צבי)
מראה אותנטי וטבעי. ספריה "גזעית"(צילום: יפרח בן צבי)

 

למה לכרות עצים אם אפשר להשתמש בבמבוק?

מעצבת הפנים קארין טפר מחדדת את המסר של העיצוב הטבעי. לדבריה, ט"ו בשבט מדגיש את הצורך בעיצוב פנים אקולוגי. "עיצוב אקולוגי שונה מעיצוב פנים רגיל, בכך שהמטרה שלו היא לחסוך באנרגיה ובחומר", היא אומרת.

 

לדבריה, העיצוב האקולוגי יותר ידידותי לסביבה ובכל העולם מתקיימת בנייה אקולוגית של בניינים משותפים ובתים פרטיים. "עיצוב ירוק הוא העתיד של העיצוב העולמי. אפקט החממה והדרך שבה אנחנו הורסים את כדור הארץ לא קשורה רק למכוניות ולפלסטיק - היא קשורה גם לשימוש מוגזם בחשמל, באנרגיה ובכריתת עצים. העיצוב האקולוגי מונע בזבוז מיותר של אנרגיה, חוסך לנו כסף והופך את הבית שלנו לנעים יותר למחייה", היא מוסיפה.

 

חשוב לציין כי בעיצוב פנים ירוק יש חשיבות למקורות החומרים מהם עשוי הרהיט. לדוגמא, חומרים טבעיים הגדלים במהירות ללא השפעה שלילית על הסביבה הם במבוק, ראטן, שעם, קוקוס, עשב ים וסיבי דקל. חומרים טבעיים אלו מתחדשים תוך מספר שנים, שלא כמו עצים קשים המגיעים לבגרות בין 50-130 שנה. מה גם, שעצים אלו מהווים חלק חשוב במערכות אקולוגיות.

 

לדברי טפר, אם נשמור על מספר עקרונות פשוטים - בבואנו לרהט את הבית נוכל לעשות זאת בצורה אקולוגית:

 

  • השתמשו בחומרים ירוקים בעלי תו תקן בינלאומי לבנייה ירוקה, כמו אריחים ירוקים מחומרים מיוחדים ומגוונים, אריחי קוקוס, פלטות עץ ניתנות למחזור, משטחי זכוכית ממוחזרים, טפטים ובדים ירוקים ועוד.
  • נסו לשדרג ולעשות שימוש חוזר ברהיטים הישנים שלכם. כך גם תחסכו כסף וחומר לסביבה.
  • כאשר אתם כבר קונים ריהוט חדש, בחרו ריהוט איכותי מחומרים עמידים, שאורך החיים שלהם יהיה ארוך.
  • החליפו את הריצוף בביתכם לריצוף ידידותי לסביבה בכמה שיותר חללים. לדוגמא: בחדרי השינה השתמשו בפרקט.
  • השתמשו ככל הניתן בתאורה טבעית - מדובר בחיסכון כספי ניכר.
  • כאשר אתם כן משתמשים בתאורה לא טבעית - השתמשו בנורות חסכוניות.
  • כאשר אתם צובעים את ביתכם, השתמשו בצבעים ידידותיים לסביבה שלא מכילים חומרים מזיקים.
  • החליפו את השטיחים שלכם לשטיחים העשויים חומרים טבעיים.
  • השתמשו בפרחים ובעציצים לניקוי האוויר ולהוספת ירוק.
  • עודדו את השימוש בחומרים המיוצרים בארץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מי השרון
שימוש באלמנטים מעץ ומאבן מעניק תחושה ביתית
צילום: מי השרון
מעצבת הפנים קארין טפר
מומלצים