שתף קטע נבחר

ביי קפריסין: לראשונה בלבנון - חתונה אזרחית

מחקר שערך עו"ד לבנוני מצא כי בניגוד לדעה הרווחת, החוק מתיר לבני עדות שונות לקיים נישואים אזרחיים בארצם מבלי שייאלצו לנסוע במיוחד לחו"ל. ובירדן, צעירה נאלצה להתגרש מבעלה רק משום שרצה לפרלמנט. סיפורי השבוע בעולם הערבי

חולוד סכרייה ונידאל דרוויש קראו לאחרונה תגר על כל המוסכמות כשנישאו נישואים אזרחיים מבלי לצאת את גבולות לבנון - הפעם הראשונה שדבר כזה קורה במדינה הערבית. בלבנון, כמו במדינות אחרות במזרח התיכון, סיבות דתיות ועדתיות לא אפשרו לבני זוג להינשא בטקס אזרחי ואילצו אותם להתחתן בטורקיה, קפריסין ויוון כשהם צריכים לשאת בעלויות הכספיות הגבוהות של הנסיעה.

 

הפינות הקודמות ב"חלון לים התיכון": 

רובין הוד סעודי ורוצחות מתימן. סיפורי ערב

סעודיה: בן 90 נשא בת 15 לאישה. והוא עוד תובע

חולמות על אופניים בסעודיה, גוזזות שיער בקהיר

זעם בלבנון: זמרת רקדה בחצי עירום בבית קברות

 

בלבנון חיים כיום יותר מארבעה מיליון בני אדם שמיוצגים על ידי לא פחות מ-18 עדות. עובדה זאת יוצרת קשיים לאזרחים שרוצים להתחתן עם בני עדות אחרים ולכן אחת האלטרנטיבות שעומדות שפניהם היא חתונה אזרחית בחו"ל. אלא שלאחרונה התהפכה הקערה על פיה אחרי שעורך הדין טלאל אל-חוסייני הצליח להוכיח באמצעות מחקר כי אפשר להשלים את הנישואים האזרחיים במסגרת החוק הלבנוני. הוא מצא צו שהוציא הנציב העליון בלבנון ב-1936 בזמן המנדט הצרפתי שמסדיר את הנישואים האזרחיים.

 

כתבה ברשת "אל-ערבייה" על בני הזוג שנישאו בחתונה אזרחית

 

בצו נכתב שהוא חל על אנשים שלא משתייכים לשום עדה. לדברי עורך הדין, "שני בני הזוג יכולים לבחור את החוק האזרחי שמתאים להם ויכולים לבחור את הסעיפים שמתאימים להם ולהכניס אותם בחוזה הנישואים". לחיזוק טענתו הוא הביא את החוקה הלבנונית שמתירה נישואים אזרחיים גם אם בצורה עקיפה, וציין גם את ההתחייבות של לבנון ב"הכרזה העולמית לזכויות האדם" שגם כן מתירה את אותם נישואים.

 

מחקו את העדה ממסמכי הזיהוי

חולוד סכרייה נפגשה עם אחת מהפעילות בלבנון בנושא נישואים אזרחיים וקיבלה הצעה להיות הראשונה במדינה שנישאת בנישואים אזרחיים. סכרייה אהבה את הרעיון ונישאה עם בן זוגה בהסתמך על המחקר שנערך. שניהם נאלצו למחוק את עדתם ממסמכי הזיהוי שלהם על מנת שיוכלו להתחתן בנישואים אזרחיים.

 

עם זאת, למרות ההיסטוריה שעשו, שר הפנים הלבנוני מרואן שרבל לא אישר את חוקיות הנישואים של סכרייה ובעלה, דבר שטרם בוצע. השבוע הוא דווקא צוטט בתקשורת הלבנונית כאומר ש"אני בעד נישואים אזרחיים מתוך בחירה בלבנון במתכונת של שאר המדינות, אולם הדבר הזה זקוק לחוק של הפרלמנט שיפרט את כל הזכויות והחובות בין בני הזוג לפני הנישואים, במהלכם ולאחר מכן".

 

הנישואים האזרחיים של סכרייה ובעלה הפכו לנושא החם בלבנון בימים האחרונים ואפילו נשיא לבנון הנוצרי, מישל סולימאן, "צייץ" בטוויטר שלו: "יש לפעול לעגן בחוק את הנישואים האזרחיים. זהו אחד מהצעדים שיביאו לביטול העדתיות ולחיזוק החיים המשותפים". מנגד, ראש ממשלת לבנון, נג'יב מיקאתי, הוריד את ההתלהבות ואמר השבוע במהלך ישיבת ממשלה כי "כרגע הנושא של נישואים אזרחיים לא עומד על הפרק". לדבריו של מיקאתי, "העניין הזה גורם למחלוקת ולכן אין צורך להיכנס לוויכוחים שאין בהם תועלת במצב הנוכחי".

 

הפכו לנושא החם בלבנון. סכרייה ודרוויש ()
הפכו לנושא החם בלבנון. סכרייה ודרוויש

 

כבר בשנת 1998 ניסה נשיא לבנון לשעבר, אליאס הראווי, לעגן בחוק את הנישואים האזרחיים, אולם הצעת החוק לא אושרה בפרלמנט בגלל קמפיין חריף שהופנה נגד הנשיא לשעבר, בייחוד מצד אנשי הדת. גם כיום מביעים אנשי הדת בלבנון התנגדות לנושא.

 

לא מדברים עם ישראלים: "יש רק פלסטין"

ynet פנה לנשואים הטריים כדי לקבל את תגובתם לסיפור, אך סכרייה סירבה להתראיין ומסרה: "אם שמעתם מקודם על לבנון, ההתנגדות ומלחמת 2006, לא הייתם מעיזים לשלוח לי הודעה כזאת. אין דבר כזה שנקרא ישראל. אתם כובשים. זאת פלסטין".

 

ובעוד בלבנון עוסקים בנישואים, בירדן דווקא עסקו השבוע בגירושים. על רקע הבחירות לפרלמנט שנערכו בממלכה ביום רביעי האחרון, כבש סיפור אנושי אחד את כותרות אתרי החדשות. גיבורת הסיפור היא אחת המועמדות הצעירות לפרלמנט, בת למשפחת בדואים שמתגוררת באזור הדרום. הצעירה בת ה-31 החליטה להתמודד בבחירות למרות התנגדות בעלה, שהעדיף שאחד מקרובי משפחתו ינצח באזור הבחירה שלו ושרעייתו תפרוש מהמרוץ.

 

"בעלי עמד בפני לחצים אדירים על מנת שאני אפרוש לטובת מועמד אחר. לא הייתה לו ברירה אלא להתגרש ממני", סיפרה המועמדת הצעירה לפרלמנט. היא טענה כי לאחר שיתגלו תוצאות הבחירות היא תערער על החלטת בעלה להתגרש ממנה "כדי שאוכל לחזור לחיק משפחתי הקטנה". הבסיס לערעורה, היא הסבירה, "הוא הועבדה שבעלי עמד בפני לחצים אדירים להתגרש ממני".

 

סיפורה מעורר ההשראה של המועמדת לפרלמנט, שעומדת בראש אגודת הנשים הבדואיות, עורר תגובות רבות בממלכה. המתאמת התקשורתית של אחד מהארגונים שפיקחו על הבחירות, רנא שאור, טענה כי אף אל פי שהיא מצרה על המקרה, "הסיפור הנ"ל מקבע את האמירה שהרצון העז והיכולת לקבל החלטה מתאימה הפכו להיות מנת חלקה של האשה בבחירות הנוכחיות לפרלמנט".

לדבריה, מהסיפור עולה שהנשים בירדן קוראות תיגר על המערכת החברתית ומראות שהן יכולות להשפיע על החברה המקומית מתוך אמונה ביכולת שלהן. וזה מה שגרם לאותה מועמדת להמשיך בהתמודדות".

 

התוצאות הסופיות לבחירות לפרלמנט בירדן פורסמו ונראה שמי שזכו ברוב המושבים הם מועמדים שנאמנים לארמון המלוכה, מועמדים שבטיים ומועמדים מטעם המפלגה האיסלאמית אל-ווסט, שזכתה ב-17 מושבים. הישגה של המפלגה האיסלאמית בא על רקע החרם שהטילו "האחים המוסלמים" על הבחירות בגלל שיטת הבחירה שמפחיתה את סיכוייהם להיכנס לפרלמנט. ומה באשר למועמדת הצעירה שבעלה התגרש ממנה? לפי שעה לא ידוע אם היא הצליחה להיכנס לפרלמנט וזהותה עדיין נשמרת בסוד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סכרייה ודרוויש עושים היסטוריה
"נושא הנישואים האזרחיים לא עומד על הפרק". ראש הממשלה מיקאתי
צילום: רויטרס
"צעד לביטול העדתיות". הנשיא סולימאן
צילום: EPA
מומלצים