שתף קטע נבחר

צניחה בהצעות העבודה; חסרי הניסיון הכי מבוקשים

מחפשים עבודה כבר חודשים? אתם לא לבד. מנתוני AllJobs עולה כי ב-2012 חלה ירידה של 23.5% בהיצע המשרות. בין הנפגעים העיקריים: עובדי ענפי הסלולר, התקשורת, הפיננסיים וההיי-טק, וכן אמהות ואקדמאים. העובדים הכי מחוזרים על ידי המעסיקים: חסרי התמחות וניסיון המקבלים שכר נמוך

שנת 2013 רק נפתחה וכבר החלו הודעות חדשות לבקרים על פיטורים  בחברות שונות במשק. כשמצרפים את זה לירידות שחלו בביקוש לעובדים ב-2012, עולה תמונה לא מעודדת בכלל: מנתוני AllJobs עולה כי סך המשרות שהוצעו באתר בשנה החולפת עמד על 330,360 - ירידה של יותר מ-23.5% לעומת 432,705 משרות ב-2011.

 

כתבות נוספות בערוץ הקריירה :

 

בחלוקה גיאוגרפית היצע המשרות שפורסמו באזור המרכז צנח אשתקד ב-25% ל-163,873, זאת לאחר שב-2011 נרשם גידול של 19% לעומת 2010. באזור הדרום חלה צניחה של 17% ב-2012, לאחר עלייה של 32% בשנה שקדמה לה.

 

בחלוקה לפי סוגי משרות, חלה צניחה של 64% במשרות המתאימות לאקדמאים ללא ניסיון ב-2012. בנוסף נרשמו ירידות של 22% בהיצע המשרות המתאימות לסטודנטים ובהיצע המשרות המלאות. במשרות המתאימות לאימהות חלה ירידה של 18% והמשרות המתאימות לבני 50 ומעלה נותרו ללא שינוי - 9,973, לאחר שב-2011 זינק מספר המשרות ב-292%.

 

מחפשים עבודה (צילום: index open) (צילום: index open)
מחפשים עבודה(צילום: index open)

 

עינב בוימפלד, מנהלת תוכן ומחקר ב-AllJobs, סבורה כי הירידה בכמות המשרות המוצעות בכלל המשק, משקפת את מה שקורה בעולם. "ארגונים נוקטים במדיניות של "הידוק חגורה" והתוצאה היא האטה או עצירה של גיוסים ואף פיטורים" היא אומרת.

 

בוימפלד מוסיפה כי מצבם של האקדמאים משקף את המצב הכללי: "בימים של קיצוצים רוחביים בחברות, המפטרות עשרות ומאות עובדים בו זמנית, תואר לא בהכרח מהווה שיקול עבור המעסיקים. לעיתים הם אף בוחרים המעסיקים לצמצם העסקת אקדמאים העוסקים בתפקידים ששכרם גבוה, על מנת לקצץ אותו".

 

פיטורים בענף הסלולר

הנתונים מלמדים על ירידה דרסטית בביקוש לעובדים בתחומים שחוו טלטלות ושינויים בשנה החולפת. כך למשל היצע המשרות בתחום הסלולר באתר ירד ב-23%, מכ-46 אלף הצעות עבודה ב-2011 ל-35.2 אלף ב-2012. בין היתר חלה צניחה של 20% בדרישה לנציגי שירות לקוחות, של 26% במנהלי תיקי לקוחות ושל 21% בנציגי טלמרקטינג.

 

מנגד, הביקוש למשרות בתחום עלה כצפוי: לאתר נשלחו כ-2.2 מיליון קורות חיים, עלייה של 12% לעומת 1.97 מיליון ב-2011. בין היתר נרשם זינוק של 28% בקורות החיים שנשלחו לנציגי טלמרקטינג, של 17% לנציגי שירות לקוחות ושל 10% לנציגי שימור לקוחות.

 

גם על פי מדד אורטל משאבי אנוש, המשקלל את נתוני הביקוש לעובדים בישראל בתחומים שונים, ניתן לראות בשוק התעסוקה את השינויים שחווה ענף הסלולר. על פי המדד, בשנת 2012 חלה ירידה של 22% בביקוש לעובדים לעומת השנה הקודמת, כאשר התחום שספג את הפגיעה הקשה ביותר היה השירות והמכירה - עם ירידה של כ-36% בביקוש לעובדים לעומת 2011.

 

"ניתן לומר כי הירידה המשמעותית בביקוש לעובדי שרות ומכירה היא אפקט נוסף של מהפכת המחירים בענף התקשורת", אומר ירון לובינסקי, סמנכ"ל "אורטל". "לאחר שבשנים האחרונות תחום השירות והמכירה הוביל את מדד הביקוש לעובדים, הרפורמה שחלה ב-2012 אילצה את חברות התקשורת לצמצם עלויות ולשנות את מדיניות גיוס העובדים שלהן".

 

סך המשרות באול ג'ובס השוואה שנתית ()
סך המשרות באול ג'ובס השוואה שנתית

 

נפגעים נוספים: עובדי לוגיסטיקה ופיננסים

הביקוש לעובדים צנח גם ברוב תחומי ההיי-טק: על פי AllJobs חלה צניחה של 40% במספר המשרות שהוצעו בתחום ניתוח מערכות, בתוכנה נרשמה ירידה של 26% ובחומרה - ירידה של 24%. מנגד, מספר המשרות בתחום אבטחת המידע עלה ב-8%.

 

גם בתחום יחסי הציבור צנח הביקוש לעובדים, מ-11,235 משרות שפורסמו ב-2011 ל-7,381 ב-2012, ירידה של 34%. בתחום התקשורת ירד הביקוש לעובדים על פי האתר בכ-18% בשנה החולפת, שכלל צניחה של 38% במשרות לכתבים, של 35% במשרות עובדי וידאו ושל 24% לצלמים.

 

"תחום התקשורת בארץ ספג לאחרונה פגיעות קשות במיוחד", אומרת בוימפלד. "התוצאה של שינויים אלו הנה מסה אדירה של קיצוצים בכל גופי התקשורת, שגרמה לירידה חדה בהיצע המשרות בתחום זה במשק ולביקוש גדול בהרבה מהיצע. רוב החברות בחרו להאט את כמות הגיוסים וזה אכן ניכר בנתונים".

 

על פי מדד אורטל משאבי אנוש, תחומים נוספים בהם חלו ירידות בביקוש לעובדים לעומת 2011 הם התעשייה - ירידה של כ-8%, במקצועות הלוגיסטיקה דוגמת נהגים ועובדי מחסן - ירידה של כ-18%, ותחום הפיננסים - ירידה של כ-17%. 

 

היי טק. ירידה בביקוש לעובדים ברוב התחומים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
היי טק. ירידה בביקוש לעובדים ברוב התחומים(צילום: shutterstock)

 

מי האוכלוסייה הכי מחוזרת?

מבין המשרות שפורסמו, הביקוש הכי גבוה לעובדים היה בתחום "כללי" - כ-65.9 אלף. תחום זה מאחד משרות שאין להן שיוך מובהק לתחומים שמופיעים באתר, בהם מכירות ושירות לקוחות ללא ניסיון, מחסנאים, בייביסיטר, שליחים, עובדי מטבח, מלצרים, נהגים, עבודות לחיילים משוחררים ועוד.

 

"הביקוש למקצועות אלו גדול במיוחד מאחר שמדובר במשרות דינאמיות, שהתחלופה בהן מאוד גבוהה ועל כן מגייסים אליהן עובדים באופן בלתי פוסק", מסבירה בוימפלד. "אלו עבודות שהשעות שלהן יותר קשות ומצריכות גמישות כמו משמרות, ולכן לא כולם יכולים לעבוד בהן.

 

"העובדים הנדרשים למקצועות הללו הם למעשה האוכלוסייה הכי מחוזרת בשוק", היא מוסיפה. "ברוב המקרים מדובר על אנשים שאין להם השכלה מקצועית או אקדמית או ניסיון תעסוקתי משמעותי. בהתאם, יש להם גם ציפיות שלהם נמוכות יחסית ונכונות לעבוד בתנאים פחות אופטימאליים מבחינת שעות ותגמול".

 

"כללי" היה התחום המוביל גם בשנת 2011, עם 58,953 משרות, בעוד שב-2010 התחום המוביל היה מכירות עם 48,516 משרות. תחום המכירות ירד השנה למקום השני עם 46.7 אלף משרות, ואחריו בסדר יורד: שירות לקוחות עם 42.7 אלף משרות, אדמיניסטרציה עם כ-32 אלף משרות וכספים וכלכלה עם 26.8 אלף משרות.

 

 

  (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
(צילום: Shutterstock)

 

היכן עובדים חיפשו עבודה?

מבחינת הביקוש למשרות, המשרה שנשלחו אליה הכי הרבה קורות חיים באתר היתה לאנשי מכירות שטח: 18,979 פניות. במקום השני – משרה לתפקיד ניצבים בתוכניות, פרסומות וסרטים עם 5,788 קורות חיים. במקום השלישי - משרה בתחום השירות והמכירה בחברות ביטוח, תקשורת, אינטרנט, סלולר, אשראי, פרסום וצריכה - 3,651.

 

בחלוקה לתחומים, הביקוש הגבוה ביותר למשרות היה בתפקידי אדמיניסטרציה: כ-2.6 מיליון קורות חיים נשלחו לאתר. לאחר מכן בסדר יורד: התחום "כללי" וללא ניסיון עם 2.24 מיליון משרות, מכירות עם 2 מיליון משרות, כספים וכלכלה - 1.9 מיליון משרות, ושירות לקוחות - 1.4 מיליון משרות.

 

2013: המגמה תמשך

בוימפלד מערכיה כי מגמת ההאטה בביקוש לעובדים, תמשיך גם ברבעון הראשון של 2013. "במקום להרחיב את מצבת כוח האדם בציפייה לביקושים גבוהים, חברות רבות ימשיכו לצמצם תקנים מתוך חשש לירידה בהיקפי המכירות", היא אומרת. עם זאת, קשה לדבריה לחזות עדין את המגמות שיתפתחו בהמשך: "גיוס עובדים הוא מהלך עונתי, בתקופות החגים ניכרת האטה בגיוס, שאחריה כמעט תמיד יש עלייה".

 

מנגד, נורית ברמן, מנכ"ל עמדה - איתור וגיוס מנהלים וליווי תהליכי שינוי, סבורה שבעתיד הקרוב תשתנה המגמה. "המחצית השנייה של 2012 הביאה למשק חוויה של קיפאון, שהתבטא בעצירה של גיוסים בכל הדרגים", היא מסבירה. "זה סימן בעיקר הלך הרוח פסיכולוגי של ארגונים, שעצרו את תהליכי הגיוס כי לא ידעו איך השוק יתנהג".

 

לדבריה, הפיטורים הרבים שהתרחשו לאחרונה בחברות שונות במשק, אינם מסמלים "גל פיטורים המוני", אלא מגמה נקודתית שעתידה להשתנות. "מתחילה יציאה מהקיפאון", היא אומרת. "לא יתרחש מעבר חד למסות של גיוסים, אבל צפויה חזרה לנורמליזציה, שתתייצב לקראת אמצע או סוף השנה הקרובה וחברות יציבות יחזרו לגייס עובדים". עם זאת, היא לא פוסלת המשך האטה בגיוסים וירידה בכמות העובדים בחברות שמספקות מוצרי צריכה.

 

מה עובדים יכולים לעשות?

אז היכן מומלץ לחפש בשנה הקרובה עבודה, וכיצד? ברמן ממליצה לעובדים שבנו קריירה בעולם שירות הלקוחות, בדגש על ענף הסלולר - למצוא ערוצים אחרים שיוכלו לבטא את יכולותיהם המקצועיות. "מקצועות השירות ילכו ויצטמצמו", היא קובעת.

 

עבור אקדמאים שאינם מוצאים עבודה כרגע - בוימפלד ממליצה ללמוד את השוק, גם אם המקצוע הספציפי שלהם אינו מבוקש כרגע. "ייתכן שתוכלו להשתלב בתחום אחר עם נגיעה לתחום שלכם, לפחות לתקופה הנוכחית", היא מסבירה. "שנית, נצלו את הימים שבהם אינכם עובדים כדי להתמקצע בתחום ולהרשם לקורס מקצועי למשל".

 

"הירידה בכמות המשרות מוכיחה כי נוצר פה מצב של "שוק מעסיקים", בו היצע המשרות קטן  וכמות המחפשים גדלה", מוסיפה בוימפלד. "זה מחייב את מחפשי העבודה להתמקצע בתהליך של חיפוש העבודה ולעשות הכל טוב יותר ומהר יותר. התחרות על כל משרה הולכת וגדלה ויש חשיבות למהירות בה הם שולחים את קורות החיים ולערך שהם מביאים איתם לעומת מועמדים אחרים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים