שתף קטע נבחר

בני נוער בעצומה: תנו תפריט טבעוני בבית הספר

בני נוער הלומדים בכפר הילדים בכרמיאל יזמו עצומה לאספקת מוצרי מזון התואמים את בחירתם להפוך לטבעונים, ופועלים גם "להעלאת המודעות לנזק שנגרם לסביבה בשל צריכת בשר". משרד החינוך: המזון מסופק על פי הנחיות משרד הבריאות

האם בתי ספר מחויבים לספק מזון טבעוני או צמחוני על פי דרישת התלמידים? כשהחליטו דוד קורבנוב, פז אזולאי-שיש וקטיה שומילין לשנות מן היסוד את התזונה שלהם ממניעים אידאולוגיים - הם לא תיארו לעצמם שייאלצו ליזום מאבק של ממש.

 

השלושה, חניכי פנימיית כפר הילדים בכרמיאל, מפיצים לאחרונה עצומה הקוראת לגורמים האחראים על הזנתם במקום לספק להם תפריט טבעוני התואם את צרכיהם.

 

עוד על טבעונות וצמחונות:

 

לשמור על הגוף ועל הסביבה

על פי האמור בעצומה המופצת באינטרנט, דורשים בני הנוער "שינוי מיידי אשר יאפשר לנו לקבל אוכל טבעוני ונקי, יותר פירות וירקות טריים ותחליפים בריאים ואיכותיים אשר יזינו אותנו ולא ירעילו אותנו".

 

לדבריהם, התפריט בכפר הנוער כולל בעיקר בשר ומוצרי חלב למיניהם ואינו מציג חלופה הולמת למי שבחר בתזונה טבעונית הכוללת הימנעות מוחלטת מאכילת מזון שמקורו מהחי.

 

"החלטנו ליזום את המחאה אחרי כמה ימים שבהם לא מצאנו מה לאכול בארוחות. האפשרויות שעמדו לפנינו היו מעטות ולא מגוונות", אומר קורבנוב בן ה-16, מיוזמי המחאה. "היה  ברור לנו שצריך תומכים נוספים כדי לעשות שינוי, והגענו למסקנה שפרסום באינטרנט הוא הדרך הטובה ביותר להגדיל את התמיכה ובסופו של דבר גם להשפיע על האחראים על המצב".

 

קורבנוב עצמו הפך לטבעוני רק לפני חודשיים, לאחר שנה שבה הקפיד על תזונה צמחונית. עבורו השינוי היה המשך טבעי לתהליך שהחל באידאולוגיה ונמשך ברצון לשמור על גוף בריא. 

 

"הפכתי לצמחוני בעקבות שיחות עם חברים שחשפו אותי לתהליך שעובר על בעלי החיים בדרך לצלחת שלנו", הוא מספר. "במקביל, צפיתי בסרטונים באינטרנט שהמחישו עוד יותר את המצב העגום וגרמו לי להבין שאכילת בשר אינה הדרך הנכונה עבורי.

 

"עם הזמן נחשפתי לעוד מידע ופגשתי אנשים שהפכו לטבעונים וחייהם השתנו. הבנתי שהצמחונות מצוינת אבל לא מספיקה, וכדי לשמור באמת על הסביבה ועל הבריאות שלי אני צריך לעבור לטבעונות".

 

לצד זה, מציין קורבנוב כי שינויי התזונה סייעו לו להיפטר ממשקל עודף שממנו סבל מילדות, והוא הפך ספורטיבי וקליל יותר.

 

מחוץ לתחום: מוצרי חלב וביצים (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
מחוץ לתחום: מוצרי חלב וביצים(צילום: shutterstock )

 

לא מתפשרים על הבריאות

בחירה מוסרית או טרנד חולף? כשמדובר בבני נוער, יש חשיבות מיוחדת לסוגיית האחריות והצורך לספק תזונה בריאה ונאותה לצד הבחירה בדרך חיים מסוימת.

 

העובדה "שאנחנו חיים כאן שלא ברשות ההורים, זו לא סיבה שיתייחסו אלינו כאזרחים סוג ב'. אנחנו לוקחים אחריות מלאה על החיים שלנו ודורשים אוכל טבעוני ובריא", כך נכתב במקור בעצומה. בראיון ל-ynet מאשרים בני הנוער כי בימים הראשונים למאבקם ניסו המדריכים להניא אותם מבחירה בטבעונות, בטענה כי מזון מהחי הכרחי לבריאותם.

 

"בהתחלה המדריכים וצוות ההנהלה ניסו לשכנע אותנו לאכול בשר ומוצרי חלב, אבל כשהם הבינו שאנחנו רציניים ולא מתכוונים להתפשר הם ניסו לעזור ולמצוא פתרונות", אומרת פז אזולאי-שיש, בת 17.5 ומי שאחראית על ניסוח העצומה.

 

"אנחנו לא מאשימים אותם, הם באמת רוצים לסייע לנו אבל הידיים שלהם כבולות, משום שכפי שנאמר לנו משרד החינוך מסרב לממן אוכל טבעוני ומתנגד לקיום התופעה בפנימייה".

 

איך הגיבו החברים שלך למהפך הטבעוני?

"חלק מפרגנים יותר וחלק פחות, ויש כאלה שלועגים לנו ומנסים לדחוף לנו אוכל לפנים, אבל אנחנו מסובבים את הראש ומתעלמים מהם".

 

בדומה לקורבנוב, עשתה אזולאי את צעדיה הראשונים בעולם הטבעונות לפני כחודשיים לאחר שנחשפה לסרטונים ומחקרים שונים, בין היתר להרצאתו של מי שנחשב לגורו הטבעונות, גארי יורופסקי.

 

"עד שנחשפתי לעולם הזה לא היה לי מושג שהיחס לחיות בתעשיית הבשר מזעזע כל כך", היא אומרת. "המידע הזה השפיע עליי מאוד והבנתי שאני לא רוצה להיות חלק מזה. יש בטבעונות גם פן בריאותי חשוב מאוד, שהיווה עבורי תמריץ משמעותי לשינוי".

 

קטיה שומילין, בת 15, מצטרפת לדברי אזולאי-שיש ומדגישה כי החלטתה להיות טבעונית לא נבעה ממרד נעורים, אלא מ"בחירה רצינית וכנה לשמור על הסביבה ולדאוג לבריאות הגוף". לצד זה, היא מספרת כי ניסתה בעבר טבעונות, אך נאלצה להפסיק משום שחשה שאין לה די תחליפים ראויים בבית הספר. "היום אני יודעת ובטוחה שטבעונות זו הדרך שלי ושום דבר לא יזיז אותי ממנה. הפעם אני לא מוכנה לוותר", היא אומרת.

 

"כל עוד אין שינוי נמשיך להיאבק"

התגובות שקיבלו הנערים לעצומה בשבועות האחרונים מחזקות את ידם. נראה כי המשפט החותם את העצומה, "אנחנו משמשים גם כדוברים לאלפי ילדים אחרים בארץ", מקבל כעת משנה תוקף ומאפשר להם לחשוף צעירים נוספים לטבעונות וליתרונותיה, תוך מתן סיוע לאחרים הנמצאים במצבם.

 

"מלבד הדרישה הבסיסית שלנו לקבל אוכל טבעוני", מבהירה אזולאי-שיש, "אנחנו פועלים גם להעלאת המודעות לנזק שנגרם לחיות ולסביבה כתוצאה מצריכה מוגזמת של בשר ומוצרים מן החי". 

 

שומילין מחזקת את דבריה ומוסיפה כי "הצלחנו לגרום לחניכים נוספים להיות טבעונים על ידי כך שאנחנו מהווים דוגמה, מסבירים כמה זה חשוב לסביבה ולגוף שלהם ומוכיחים שאפשר לחיות טוב גם כשלא אוכלים מזון מן החי".

 

איך אתם מפיצים את העצומה?

אזולאי-שיש: "אנחנו מפרסמים אותה בפייסבוק, שולחים אותה לחברים במייל ובקרוב נדפיס אותה ונתחיל להחתים בבית הספר שבו אנו לומדים ובמקומות ציבוריים נוספים".  

 

לצד התקווה כי יצליחו להביא לשינוי, לטענת יוזמי העמותה טרם קיבלו מענה רשמי בכפר הילדים שיביא לפתרון הבעיה. לדבריהם, בשבועות האחרונים מספקת להם ההנהלה חלב סויה ומאפשרת גישה בלתי מוגבלת לירקות, אך ישנו קושי במימון מוצרים נוספים שביקשו, כמו טופו, לחם מלא, סוכר חום, קינואה וכוסמת, והם נאלצים להסתפק במרק, סלטים ופסטה.

 

"כל עוד לא יאפשרו לנו תזונה המותאמת לדרך החיים שבה בחרנו ויכריחו אותנו לאכול לא בריא וכזה שמזיק לסביבה - נמשיך להיאבק ולא נוותר", אומר קורבנוב. "אנחנו לא מוכנים לפגוע בבריאות שלנו בגלל שזה משרת אינטרסים של אחרים, ויש לנו החופש להחליט ממה תהייה מורכבת התזונה שלנו", הוא מסכם. 

 

כפר הילדים: "אסור לשנות את התפריט"

רפי אטיאס, מנהל כפר הילדים בכרמיאל, מסר בתגובה: "לא הוגשה עצומה לכפר. ישנם כשלושה חניכים בכפר שהחליטו בפתאומיות להפוך לטבעונים, ולכן פנו אליי בבקשה לעזור להם. מאחר שגם לי בת טבעונית זה שנים רבות, הבנתי ללבם ואפשרתי להם לקבל חלב סויה, טחינה גולמית ועוד מספר מוצרים טבעיים לפי בקשתם. במקום ארוחה בשרית הם מקבלים שניצל תירס.

 

"בכפר הילדים ישנו מטבח מוסדי המפוקח על ידי משרד החינוך. חל עלינו איסור לשנות את התפריט המאושר ללא אישור המדען הראשי של משרד החינוך. הוגשה על ידי בקשה לשינוי, שלא אושרה - ולדעתי גם בצדק, כיוון שהנוער משנה את דעתו מפעם לפעם. לכן את הפתרונות ניתן לתת במסגרת התפריט הקיים עם התאמות לילדים הספציפיים.

 

"אין מימון ממשרד החינוך לשינוי כזה, ואין צורך במימון בשביל שלושה חניכים". 

 

מהמינהל לחינוך התיישבותי נמסר בתגובה: "העצומה לא התקבלה אצל הגורמים הרלוונטיים במינהל, ועם קבלתה הנושא ייבדק. לגופו של עניין, המזון המסופק בכל מוסדות החינוך במתכונות השונות הוא על פי הנחיות משרד הבריאות, קרי תזונה מאוזנת ומגוונת המותאמת לצרכיהם, לגילם ולתרבותם של התלמידים".

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לוקחים אחריות על בחירות התזונה שלהם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים