שתף קטע נבחר

שטייניץ: מוצרי החלב יתייקרו בחצי מהמתוכנן

שר האוצר דחה את ההמלצה לייקר את מוצרי החלב בפיקוח ב-6.3%, והחליט על התייקרות מתונה של 3.5%. הרקע: שטייניץ ממתין לבדיקה שעשויה לגלול כי רווחיות המחלבות גבוהה מידי, והן יכולות לספוג בעצמן את התייקרות החלב הגולמי

ועדת המחירים המליצה לשרי האוצר והחקלאות לעדכן את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח בשיעור ממוצע של 6.3% לצרכן. עם זאת, שר האוצר, יובל שטייניץ, החליט לדחות את המלצת הוועדה ולמתן את העלאת מחיר מוצרי החלב שבפיקוח בשיעור ממוצע של 3.5% לצרכן, כלומר רק במחצית הסכום. ההתייקרות תיכנס לתוקפה ביום א'.

 

 

"נוכח העובדה כי מדובר בעליית מחירים חדה למוצר בסיסי, אני מוצא לנכון למתן את המלצת הוועדה, וזאת באמצעות פריסה מידתית לעליית המחירים שעליה המליצה הוועדה עד להשלמת בדיקות נוספות שביקשתי לערוך בסוגיה", אמר שר האוצר.

 

מחיר מוצרי החלב שבפיקוח מתעדכן מעת לעת בהתאם לשני פרמטרים: מחיר המטרה, שהוא המחיר שמשלמות המחלבות (תנובה, שטראוס וטרה) לרפתנים בעבור החלב הגולמי, ורמת הרווחיות של המחלבות עצמן.

 

בחודשים הקרובים, אמורה להסתיים עבודה מקיפה שמבצעת הממשלה, שבמסגרתה ייבדק כמה כסף מרוויחות המחלבות - ובעיקר הגדולה שבהן, תנובה – ממכירת מוצרי חלב שמחירם מפוקח.

 

החלטת שר האוצר שלא לאשר התייקרות של יותר 6.3% היום, נובעת מהציפייה כי תוצאות הבדיקה, שצפויות להגיע בחודשים הקרובים, יגלו כי רמת הרווחיות של המחלבות כיום גבוהה מידי, וכי ניתן לתת להן לספוג את התייקרות החלב הגולמי מבלי להעלות בהתאם את המחיר לצרכן הסופי.

 

בשל כך, בחר שר האוצר כרגע בהתייקרות של 3.5% בלבד, מתוך ציפייה שחלקה השני של ההתייקרות, בשיעור של 2.8%, יקוזז כתוצאה מתוצאות הבדיקה של רווחיות המחלבות. עם זאת, יש לציין כי אם יתברר במהלך הבדיקה כי רמת הרווחות של המחלבות אינה גבוהה יותר משנקבע בנוסחה המקורית, העלאת המחיר תהיה גבוהה יותר מ-2.8%, בשל הזמן שחלף מאז המועד שבו המליצה ועדת המחירים על ייקור המוצרים.

 

אפשרות נוספת: סבסוד רפתות

המלצת הוועדה על העלאת מחיר מוצרי החלב שבפיקוח, נובעת מהעדכון הקבוע בחוק, המושפע מעליית מחיר המטרה של החלב. מחיר המטרה הוא המחיר שמשלמות המחלבות (תנובה, שטראוס וטרה) לרפתנים בעבור חלב ניגר. המחיר מתעדכן מדי רבעון בהתאם לתנודות בהוצאות הרפתנים על חשמל, שכר, מים ומזון לפרות.

 

יש להזכיר, כי לאחרונה נדרשה ועדת קדמי לבחינת מחירי המזון, לנושא מחיר מוצרי החלב. הוועדה קבעה, כי יש לנסח שיטה חדשה לקביעת מחיר המטרה, שבה יחושב המחיר כממוצע של נתוני עלויות היצור של 90% מכלל הרפתות אשר מנתוני הייצור שלהן נגזר מחיר המטרה הנמוך ביותר.

 

כמו כן, בפני הממשלה עומדות שיטות נוספות למיתון מחירם של מוצרי החלב. אפשרות אחת היא לסבסד רפתות, כפי שעושות מדינות לא מעטות בעולם, אך הסבירות שינקטו בצעד כזה אינה גבוהה. צעד נוסף, שסבירותו אינה גבוה, היא קביעת מע"מ מופחת או פטור ממע"מ על מוצרי חלב.

 

מנכ"ל מועצת החלב, שייקה דרורי, מסר בתגובה: "אני קורא למשרד האוצר לקבל במלואה את המלצת ועדת המחירים שמבוססת על העלויות בפועל ולא להסתפק בעלויות פוליטיות. על משרד האוצר לחזור בו לאלתר מהחלטתו להפחית את שיעור עדכון מחיר מוצרי החלב שבפיקוח.

 

"משרד האוצר 'גרר רגלים' מזה חמישה חודשים והסיבה ברורה, לא ייתכן שהחקלאים והמחלבות ימשיכו לספוג את הפער בין עלויות הייצור לבין המחיר המפוקח לצרכן. תפקידו של משרד האוצר הוא לדאוג למימוש המנגנון הקבוע בחוק שלפיו היצרנים יקבלו את מלוא הפיצוי".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: shutterstock
ההתייקרות - מיום ראשון
צילום: shutterstock
מומלצים