שתף קטע נבחר

הסכם שלום אזורי בקונגו: "מקווים לעידן יציבות"

מנהיגי המדינות הסובבות את הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו חתמו על הסכם שאמור לשים קץ לשפיכות דמים בת עשרות שנים, שבה טמנו ידיהן כל ממשלות האזור. עכשיו רק צריך שקונגו והמורדים יגיעו להסכמה

שלום לא בטוח. בניסיון לשים קץ לכמעט 20 שנות שפיכות דמים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, חתמו היום (יום א') מנהיגי אזור האגמים הגדולים באפריקה על הסכם שלום בחסות האו"ם. מזכ"ל האו"ם באן קי מון נפגש עם מנהיגי הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, רואנדה, אוגנדה, טנזניה, דרום אפריקה, קונגו, מוזמביק ודרום סודן, והם חתמו על "הסכם המסגרת לשלום, ביטחון ושיתוף פעולה ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו והאגמים הגדולים".

 

"אנחנו מחויבים לכבד את ההתחייבויות הנובעות מההסכם שעליו חתמנו היום. משאלתנו היא שכל החתומים יעשו כן", אמר נשיא הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, ג'וזף קבילה, ברמז להתערבות של מדינות זרות בנעשה בארצו.

 

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 

שוטרת ובתה בעיר גומה שבמזרח קונגו לאחר עזיבת המורדים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שוטרת ובתה בעיר גומה שבמזרח קונגו לאחר עזיבת המורדים(צילום: AFP)

 

בחודש שעבר כשלו הניסיונות לחתום על ההסכם בשל מחלוקת סביב הכוח האזורי שיוצב במזרח המדינה וייאבק במיליציות החמושות הפועלות שם. מנהיגי המדינות שאמורות לקחת חלק בבניית הכוח לא הצליחו להסכים מי יעמוד בראשו.

  

ממשלת הרפובליקה מנהלת משא ומתן עם המורדים באוגנדה על שורה של נושאים, בהם חסינות למי שביצעו פשעים במסגרת הסכסוך, שחרור אסירים פוליטיים ותשלום פיצויים. המורדים אמרו בעבר שכוונתם גם להדיח את קבילה ו"לשחרר" את קונגו כולה.

 

מזרח קונגו מהווה זירה לעימות מתמשך בין מורדים חמושים לשלטון המרכזי, שנמשך משנות ה-90, קשור לרצח העם ברואנדה ומערב גם ממשלות זרות בכל האזור. האו"ם וארגוני זכויות אדם מצביעים שוב ושוב על פגיעה חמורה בזכויות אדם באזור על ידי שני הצדדים, פשעים נגד האנושות, רצח, אונס המוני, עינויים ושימוש בילדים-חיילים. שתי המלחמות שהתחוללו באזור ידועות כקטלניות ביותר בהיסטוריה המודרנית של אפריקה.

 

כוח של האו"ם בגומה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כוח של האו"ם בגומה(צילום: AFP)

פליטים במזרח קונגו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פליטים במזרח קונגו(צילום: רויטרס)

 

בשנים האחרונות מתמקדת הלחימה בקבוצת מורדים שנקראת M23. המורדים הם בני טוטסי שמרדו כבר בעבר, אך שולבו בצבא הסדיר ב-2009, כחלק מהסכם שלום שנחתם במרס 23, ועל שמו הם מכנים את עצמם. הם התקוממו לפני כשנתיים ודרשו שכר גבוה יותר ויישום מלא של ההסכם. המרד גרם למשבר דיפלומטי באזור כשקונגו האשימה את רואנדה ואוגנדה השכנות בתמיכה במורדים. נשיא רואנדה הנוכחי, פול קגמה, היה מנהיג הטוטסי שפעלו לשים קץ לרצח העם שם ב-1994.

 

מומחים מטעם האו"ם הצטרפו לטענה ואמרו כי רואנדה סיפקה ציוד ונשק למורדים. קיגלי הכחישה את הטענות, אך ארצות הברית ובריטניה, בעלות ברית של רואנדה, קיצצו והקפיאו סיוע צבאי למדינה. המורדים בקונגו מקבלים מימון כספי גם מסוחרים ברואנדה שעושים רווח נאה מהמתכות בדיל, טונגסטן וטנטלום שמוברחות ממכרות במזרח קונגו.

 

"אני מקווה שהמסגרת הזו תוביל לעידן של שלום ויציבות לעמי האזור", אמר באן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מורדים נסוגים מהעיר גומה, לפני כמה חודשים
צילום: רויטרס
קבילה. "מרגישים מחויבים"
צילום: איי אף פי
מומלצים