שתף קטע נבחר

גילוי: חור שחור שמתקרב למהירות האור

מדענים סבורים שבלב כל גלקסיה מסתתר חור שחור סופר-מסיבי. מחקר חדש הצליח לראשונה למדוד את מהירות הסחרור של חור שחור עצום בגלקסיה קרובה וגילה כי היא קרובה למהירות האור. ומה עם החור השחור שלנו?

חורים שחורים – הם הרבה יותר מהירים ממה שחשבתם. זה זמן רב שמדענים חושדים שחורים שמסתתרים בלב גלקסיות גדלים ומגבירים את תנועתם הסיבובית ככל שהם "בולעים" גזים, אבק, כוכבים וחומר. אך עד כה לא היה מדד אמין לקצב שבו הם מסתחררים.

 

עוד חדשות מהעולם :

"המורה" של מכסיקו חשודה בגניבת מיליארדים

החגיגה המוזרה של האפיפיור. עם ההמונים בכיכר

המאפיונר הרומני נאלץ לוותר על האריות והדובים

מת בגיל 95 לוחם הרזיסטאנט הצרפתי סטפן הסל

 

קשה לאתר את החור השחור עצמו, אבל האזור סביבו פולט קרני רנטגן. בעזרת טלסקופ החלל החדש של נאס"א, NuStar, וטלסקופ החלל ניוטון של סוכנות החלל האירופית, שמאתר קרני רנטגן, הצליח צוות מדענים בינלאומי להבחין בקרינה הגבוהה שפלט חור שחור מסיבי ביותר במרכז גלקסיה קרובה.

 

החור השחור שנחקר. ניתן לאתר אותו רק באמצעות קרינת הרנטגן שהוא פולט (צילום: AP) (צילום: AP)
החור השחור שנחקר. ניתן לאתר אותו רק באמצעות קרינת הרנטגן שהוא פולט(צילום: AP)

 

הם חישבו וגילו שמהירות הסחרור קרובה למהירות האור – 1,078,260,480 קילומטרים בשעה. האור נע במהירות 1,080 מיליון קילומטרים בשעה.

 

"זוהי הפעם הראשונה שיש מדידה חד משמעית של קצב הסחרור" של חורים שחורים אדירים, הסביר האסטרונום כריסטופר ריינולדס מאוניברסיטת מרילנד, שהשתתף במחקר. ממצאי המחקר פורסמו היום בכתב העת המדעי Nature.

 

מדענים סבורים שחורים שחורים סופר-מסיביים – כאלה שהמסה שלהם גדולה פי מיליונים ואף מיליארדים מזו של השמש – נמצאים בלבה של כל גלקסיה. הם סמיכים ביותר ובעלי כוח משיכה חזק כל כך שאפילו אור לא יכול לחמוק מהם.

 

"מדע מדליק"

אסטרונומים מאתרים את הזללנים המפלצתיים הללו באמצעות קרני הרנטגן שהם פולטים בזמן הזלילה. בירור מהירות הסחרור שלהם יכול לשפוך אור על האופן שבו הם מתפתחים.

 

הדמיה של חור שחור סופר-מסיבי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הדמיה של חור שחור סופר-מסיבי(צילום: AFP)

 

במהלך כמה ימים בקיץ שעבר, עקבו שני הטלסקופים אחר חור שחור אדיר בגלקסיה ספירלית בשם NGC 1365. הגלקסיה הזו נבחרה משום שהיא ממוקמת במרחק 60 מיליון שנות אור מאיתנו – קרוב יחסית במונחי חקר החלל.

 

וכמה מהר מסתחרר החור השחור שבמרכז גלקסיית שביל החלב שלנו? קשה לדעת. ראש צוות המחקר, גידו ריזליטי, הסביר שהחור השחור האדיר שלנו אינו פעיל כמו זה שמתואר במחקר. לדבריו, פרט לפליטות מזדמנות, החור השחור שלנו כמעט ולא מוציא קרינה, ולכן קשה לחשב את מהירותו.

 

ריינולדס אמר כי כמה מהחורים השחורים הסופר-מסיביים מסתחררים במהירות עצומה וכי יש צורך בטלסקופים בעלי עוצמה גדולה יותר לחקור אותם. "אנחנו לומדים על כמה מהעצמים האקזוטיים והחזקים ביותר בחלל, זה מדע מדליק", כתב ריינולדס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
החור השחור בגלקסיית NGC 1365
צילום: AP
מומלצים