שתף קטע נבחר

שובניזם ונקמה: הפסיכולוגיה מאחורי מסע הרצח

התפיסה שאישה היא רכוש, בתוספת יצר נקמה וקנאה ילדותית, עלולים להביא אדם כדב תגר לאובדן היגיון. קרימינולוגים ופסיכיאטרים מנתחים את הבנאליה מאחורי מסע ההרג בחיפה

תחושת בעלות מוחלטת, קנאה קיצונית ודחף לנקמה. פסיכיאטרים וקרימינולוגים שהתבקשו לנסות להסביר את המניעים הפסיכולוגיים מאחורי מסע הרצח של דב תגר - שקטל ביום שני את בת זוגו חתואלה קוזניצוב, את בנה אלכס ומאוחר יותר גם את חברו יוסף דב - מבהירים שמדובר באדם שהרציונליזציה והמוסר הם ממנו והלאה. "הכול מתחיל ונגמר בכך שיש אנשים שלא מפנימים שבת זוג או ילד אינם רכוש", אומר היום (ג') ד"ר אלכס גרינשפן, בעבר ראש שירותי בריאות הנפש וכיום מנהל בית החולים הפסיכיאטרי שער מנשה.

 

הרצח המשולש - כתבות נוספות ב-ynet:

 

תגר וקוזניצוב. "או שהיא שלי או של אף אחד" (באדיבות יבגני זרובינסקי, krayot.com) (באדיבות יבגני זרובינסקי, krayot.com)
תגר וקוזניצוב. "או שהיא שלי או של אף אחד"(באדיבות יבגני זרובינסקי, krayot.com)

 

ד"ר גרינשפן מסביר שהתנהגותו של תגר נובעת מראייה מעוותת שגורמת להתנהגויות שונות שהקיצונית שבהן היא רצח: "הרוצח בעצם אומר: 'אם הם לא שלי אז הם לא יהיו שייכים לאף אחד אחר'. עצם הרצון של בת הזוג לעזוב אותו מהווה עבורו בסיס לנקמה. בנוסף, כל תמיכה שאותו אדם מקבל – אפילו מידיד – עלולה לעורר את זעמו של הרוצח, כפי שאולי קרה הפעם".

 

 (צילום: אבישג שאר-ישוב,  יבגני זרובינסקי, krayot.com) (צילום: אבישג שאר-ישוב,  יבגני זרובינסקי, krayot.com)
(צילום: אבישג שאר-ישוב, יבגני זרובינסקי, krayot.com)


אלכס קוזניצוב (צילום: באדיבות יבגני זרובינסקי, krayot.com) (צילום: באדיבות יבגני זרובינסקי, krayot.com)
אלכס קוזניצוב(צילום: באדיבות יבגני זרובינסקי, krayot.com)

 

הרצח המשולש הוא תוצאה של שילוב קיצוני בין קנאה ליצר נקמה – ותופעה זאת אופיינית למקרי רצח שמתרחשים על רקע דומה. "האנושות נתקלת ברצח על בסיס קנאה מאז קין והבל",

אומר פרופ' יעקב רופא, מומחה למקרי אלימות קשים מאוניברסיטת בר אילן. "קנאה מבוססת רכושנות מובילה את האדם למעשים מעוותים. כך קרה לדוגמה במקרה של איתי בן דרור, שרצח את שלושת ילדיו כדי להתנקם באשתו. זאת כמובן התנהגות לא מוצדקת, אבל אם מסתכלים על הפסיכולוגיה הפנימית של האדם, הרציונל הזה מובן".

 

אלמנט הקנאה והרכושנות ידוע בספרות הפסיכיאטרית הקלינית וקשור למערכת הערכים הפטריאכליים בחברות מסוימות הרואות באישה רכוש של הגבר. ככל שהנשים הופכות עצמאיות ודעתניות, ראייה זו מובילה לחיכוכים ופרצי זעם. ראש החוג לקרימינולוגיה במכללת עמק יזרעל, פרופ' שמחה לנדאו, מסביר שטיפול מוקדם עשוי לסייע למנוע התפרצויות: "כשמדובר בקנאה אנו עוברים מחשיבה רציונלית לחשיבה לא-רציונלית מופעלת רגש. יכול להיות שבדמיונו הוא הרגיש שמישהו 'עושה לו קרניים' מאחורי גבו. הדמיון הופך משמעותי יותר ויותר כשהרגש משתלט על ההיגיון".

 

פרופ' רופא מוסיף שישנם גורמים חיצוניים שתורמים לאירועים מסוג זה, כגון תהודה של מקרים דומים מהעבר שפורסמו בתקשורת, זמינות הנשק ומצב של דיכאון קליני.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תגר
באדיבות יבגני זרובינסקי, krayot.com
מומלצים