שתף קטע נבחר

ר"מ אוסטרליה: "הפקנו לקחים מפרשת בן זיגייר"

ראשת ממשלת אוסטרליה אמרה כי דו"ח פנימי של משרד החוץ האוסטרלי מוכיח שניתן היה להדק את שיתוף הפעולה בין סוכנות הביון האוסטרלית למשרד החוץ במדינה, שיכול היה לעזור לזיגייר. עם זאת, הדגישה כי משפחתו לא ביקשה סיוע קונסולרי

ראשת ממשלת אוסטרליה, ג'וליה גילארד, אמרה כי "למדנו לקח לגבי מעצר אזרחים בפרשיות ביטחוניות" מפרשת "האסיר X". כך דיווח העיתון "דה אוסטרליאן". 

 

דיווחי חדושת נוספים ב-ynet:

מודעות פינוי בהרווארד לקידום 'שבוע האפרטהייד'

עצם העניין: אובמה הזמין הרפובליקנים למסעדה

 

"הדו"ח הפנימי של משרד החוץ האוסטרלי מוכיח שניתן היה לקיים שיתוף פעולה טוב יותר בין סוכנות הביון האוסטרלית ASIO לבין שירותי משרד החוץ במדינה, שהיו יכולים לעזור לזיגייר", אמרה גילארד לעיתונאים בסידני. עם זאת, הדגישה כי "משפחתו של בן זיגייר מעולם לא ביקשה סיוע קונסולרי".

 


כלא איילון. מותו נקבע במקום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
כלא איילון. מותו נקבע במקום(צילום: AFP)

קברו של זיגייר במלבורן, אוסטרליה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קברו של זיגייר במלבורן, אוסטרליה(צילום: רויטרס)

 

בדו"ח האוסטרלי על פרשת האסיר, שנערך לבקשתו של שר החוץ קאר, הוזכר כי זיגייר הואשם בעבירות נגד ביטחון המדינה אשר יכלו לגרור עונש של עד 20 שנות מאסר, אך לא עונש מוות. בהנחה שמספר שנות המאסר שצוין בדו"ח לא נובע מאישום בריבוי עבירות, ניתן להסיק כי זיגייר עמד לדין על עבירות של "ריגול חמור", שבגינן העונש המוטל הוא "מאסר עולם שאינו חובה", שפירושו לרוב 20 שנות מאסר. על פי חוק העונשין, בכך נאשם "מי שמסר ידיעה סודית כשאינו מוסמך לכך והתכוון לפגוע בביטחון המדינה". 

 

זו עבירת הביטחון היחידה בחוק העונשין שמתאימה לדו"ח האוסטרלי מבחינת העונש האפשרי שמוזכר בו. לא סביר כי זיגייר הואשם בבגידה, שכן עבירה זו כן עלולה לגרור עונש מוות, וככל הנראה לא מדובר בעבירות פחות חמורות, תחת הכותרת של "ריגול" ו"ריגול חמור", שכן כל אחת מאלו נושאת על פי חוק עונש של עד 15 שנות מאסר - מה שלא מתיישב עם לשון הדו"ח האוסטרלי, אם אכן מדובר בסעיף אישום בודד.

  

אתמול אישרה לראשונה ממשלת אוסטרליה כי זיגייר עבד עבור ישראל. לדברי שר החוץ האוסטרלי, בוב קאר, פרשת האסיר X מעלה כמה וכמה שאלות בנוגע לדרכונים אוסטרליים שמוחזקים על ידי בעלי אזרחות כפולה העובדים עבור ממשלות זרות, ואמר שאוסטרליה תמחה בצורה החריפה ביותר - אם תמצא שישראל השתמשה בדרכונים אוסטרליים למטרות ריגול. 

 

"אין הוכחה כי השתתף בחיסול אל-מבחוח"

לדבריו, לקנברה אין בדל ראיה לכך שזיגייר, שהתאבד בכלא הישראלי, היה מעורב בחיסול של בכיר חמאס מחמוד אל-מבחוח בדובאי, לפני שלוש שנים. הוא אף ניקה את ישראל ואמר כי לא נמצאה כל הוכחה שבוצע שימוש אסור בדרכונים אוסטרליים על ידי זיגייר, ששינה כמה פעמים את שמו.

 

"יש לנו המקורות שלנו. לא התקבל כל מידע כי בוצע שימוש לא ראוי בדרכונים. אבל אנחנו בהחלט מודעים לאפשרות הזו", אמר קאר לעיתונאים בסידני. "ברור שלא נסבול כל אפשרות שממשלה אחרת תשתמש בדרכונים אוסטרליים לצורכי איסוף מודיעין". דבריו של קאר מהווים הודאה אוסטרלית ראשונה כי זיגייר אכן עבד עבור ישראל, אבל הוא לא נקב במוסד כארגון שהעסיק את זיגייר.

 

שר החוץ האוסטרלי הוסיף כי זיגייר נהנה מגישה לעורך דין וזכה לעשרות ביקורים של בני משפחתו בעת ששהה במעצר. "לא הייתה שום בקשה ממנו או ממשפחתו לסיוע מצדנו", אמר קאר, שהודה כי ממשלתו סבלה מחסור בהירות באשר לאחריותה בפרשה כלפיו.

  

לפני כשבועיים הותרו לפרסום חלק מממצאי חקירת מותו של זיגייר בכלא איילון. לפי הדו"ח, קיימות ראיות לכאורה לכך שמחדלי גורמים שונים בשב"ס אפשרו את מותו. הוא נמצא תלוי בחדר המקלחת שבתא 15 ועל צווארו כרוך סדין רטוב הקשור לחלון בתאו. השופטת כתבה כי על סמך הנתיחה קרוב לוודאי שמותו נגרם מחנק. בסיכום הדו"ח כתבה כי יש ראיות לכאורה לאשמה של גורמים בשב"ס בגרם המוות של האסיר.

 

בהכנת הידיעה השתתף אביאל מגנזי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
גילארד. הפקת לקחים
צילום: EPA
פרשת זיגייר בעיתונות האוסטרלית (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים