שתף קטע נבחר

צ' קוריאה: בקרוב נוכיח שוב שאנו מעצמה גרעינית

לאחר שהאו"ם הגביר שלשום את העיצומים על המדינה, היא ממשיכה לאיים בפעילות גרעינית ובשיגור טילים. בינתיים דיפלומטים וחוקרים מסבירים שהעיצומים אולי מחלישים את המדינה כלפי חוץ, אבל בתוכה פנימה הם עלולים דווקא לחזק את הרודן הצעיר ולסייע לו "להוכיח" שארה"ב עוינת

צפון קוריאה איימה היום (שבת) להמשיך לפעול בקרוב בתחום הגרעין ולשגר טילים בשל הטלת העיצומים מצד האו"ם: "העולם יראה בבירור שנוכיח את מעמדנו כמדינה גרעינית המשגרת טילים". כך אמר דובר של משרד החוץ של המדינה, לפי דיווח ב-AP.

 

עוד חדשות בעולם:

 

העיצומים הוטלו שלשום, והמדינה סבורה כי הם מבטאים את עוינות האו"ם כלפיה. במסגרתם נאסר על מדינות לייצא למדינה תכשיטים יקרים, יכטות, מכוניות יוקרה ומכוניות מירוץ. כמו כן, מוטלים איסורי נסיעה על בכירים במדינה, ומדינות ייאלצו לסלק נציגים מחברות צפון קוריאניות משטחן.

 

זמן קצר לפני ההחלטה הסופית על הטלתם איימה צפון קוריאה לבצע מתקפת מנע גרעינית על ארצות הברית. העיצומים הוטלו בעקבות ניסוי גרעיני שלישי שערכה לפני פחות מחודש. לפי סוכנות הידיעות הרשמית KCNA, הלשכה הפוליטית של המפלגה הקומוניסטית השולטת במדינה "החליטה להיערך ליוזמת פעולה אינטנסיבית ולהמשיך את שיגורי הלוויינים לחלל באמצעות טילים ארוכי טווח".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה אמר אז כי הניסוי הוא "פרובוקציה חמורה שמערערת את היציבות באזור ומאיימת על ביטחון ארה"ב והעולם כולו". הוא הוסיף כי "הקהילה הבינלאומית צריכה לנקוט פעולה מהירה נגד הסכנה שהעמידה צפון קוריאה". איראן אף היא גינתה את הניסוי.

 

חרף ההתרברבויות של צפון קוריאה, במערב סבורים כי אין לה יכולת לייצר ראש נפץ גרעיני קטן דיו להעמיסו על טיל שיגיע לארה"ב. ככל הנראה יש לה די דלק גרעיני להפעלת אמצעים גרעיניים לא מתוחכמים במיוחד.

 

האם העיצומים יכולים לשחק לידיה של צפון קוריאה?

דיפלומטים באו"ם אמרו שהעיצומים יפגעו במנהיג קים ג'ונג און, אולם אחרים טענו כי הם דווקא יחזקו אותו כי יעודדו התנגדות לאו"ם ויסיטו את תשומת הלב מכישלונותיו בענייני פנים: העיצומים המוטלים על המדינה זה שבע שנים לא הפחיתו מנחישותה להשיג נשק גרעיני שיכול לאיים על ארה"ב. יתרה מכך, ייתכן כי הם חיזקו את משפחת קים בכך שנתנו לה תחמושת לשלהב את אזרחיה נגד ארה"ב ולהסיט את תשומת לבם מבעיות הפנים.

 

אנליסטים מסבירים שבמערב לא מבינים את כושר ההישרדות של צפון קוריאה. אזרחיה מתנגדים לעיצומים ובו זמנית מזלזלים בהם. מומחה לצפון קוריאה באוניברסיטת סיאול, ג'ון דלורי, כתב לפני שנתיים: "העיצומים עלולים לחזק את המשטר יותר מאשר לזרז את נפילתו". דלורי הוסיף אתמול: "העיצומים משמשים את פיונגיאנג להוכיח שארה"ב עוינת ושזוהי הסיבה למצב הקשה שבו נתונה המדינה. כך מסיטה האליטה במדינה את חצי הביקורת".

 

כעת קים ג'ונג און יוכל אולי בדומה לשאיפתו של אביו ליצור לעצמו דימוי של מנהיג חזק שמפתח נשק גרעיני למרות זעמה של המעצמה האמריקנית. כך הסביר חוקר מדעי המדינה המתמחה בצפון קוריאה באוניברסיטת סיאול, אהן צ'אן איל. בעתות משבר בכירים, חיילים ותועמלנים מתחרים זה בזה כדי להוכיח את נאמנותם למשטר ולזכות בתמורה בתהילה ובקידום. האנליסט באיק סונג ג'ו מדרום קוריאה הסביר: "זה כמו תחרות של נאמנות".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שליט צפון קוריאה קים ג'ונג און. האם העיצומים דווקא מחזקים אותו מבית?
צילום: AP
מומלצים