שתף קטע נבחר

מדריך: זכויות חולי סרטן במקום העבודה

האם עובד שלקה בסרטן מחויב לגלות על מחלתו למעסיק, כמה זמן רשאי העובד להיעדר ממקום העבודה לצורך טיפולים ולאילו הטבות הוא זכאי? בעקבות הקמת הוועדה לפיצוי עובדי הכור בדימונה שחלו בסרטן, לפניכם מדריך שאלות ותשובות

עובדים שלקו בסרטן נאלצים לא פעם להתמודד במקביל למחלה הקשה - גם עם לא מעט בעיות בעבודה בכל הקשור לזכויותיהם מול המעסיק. בעקבות הפרסום היום (א') כי הוקמה ועדה לפיצוי העובדים בדימונה שחלו בסרטן, בדקנו מה קובע החוק לגבי הזכויות המגיעות לעובדים אלה במקום העבודה. לפניכם שאלות ותשובות.

 

עוד מדריכי זכויות עובדים בערוץ הקריירה :

 

האם עובד שלקה בסרטן מחויב לגלות זאת למעסיק?

 

חולה סרטן אינו מחויב לגלות למעבידו כי הוא לקה במחלה, אך עליו להגיש למעביד בדומה לחולים אחרים - אישורים רפואיים המעידים על הצורך בהיעדרותו מהעבודה. אישורים אלה אינם חייבים לכלול פירוט של המחלה, מפאת הצורך בהגנה על הפרטיות.

 

כמה זמן רשאי עובד שחלה בסרטן להיעדר לצורך טיפולים?

 

חוק דמי מחלה אינו מבדיל בין מחלה ממארת לכל מחלה אחרת ולכן לחולה סרטן אין "הטבות" נוספות בחוק מעבר לאלה הניתנות לחולה במחלה אחרת. החוק מאפשר לעובד חולה להיעדר במשך כמות הימים שהצליח לצבור עד אותו מועד לפי זכאות של יום וחצי על כל חודש עבודה, עד למכסה מקסימלית של 90 יום. כלומר, עובד יכול להיעדר עד 90 יום מהעבודה, אם צבר מספיק ימים ובתנאי שיש לו אישור מחלה המעיד על הצורך בהיעדרות.

 

בהסכמים קיבוציים מסוימים נקבע, כי אין מכסה לצבירת ימי המחלה, וכך גם עבור עובדים בשירות המדינה. כלומר במקרים אלה, העובדים ראשיים להיעדר לצורך טיפולים כמספר כימי המחלה שנצברה להם, ללא הגבלה של מכסה.

 

אם העובד מיצה את יתרת ימי המחלה העומדת לרשותו על פי חוק או על פי ההסכם הקיבוצי בעבודה - הוא רשאי לפנות לקרן הפנסיה או לביטוח המנהלים בהם הוא מבוטח בבקשה לקבל פנסיית נכות. בקשה זו מופנית לרופא הקרן, שבוחן את הנכות או את אובדן כושר העבודה של העובד וקובע האם הוא זכאי לפנסיית נכות מלאה או חלקית.

 

אם נקבעה לעובד פנסיית נכות מלאה, הוא יהיה זכאי לקצבת נכות ולהיעדר ממקום העבודה עד לתום תקופת הנכות שנקבעה לו. אם נקבעה לו פנסיית נכות חלקית הוא ייאלץ לעבוד בחלקיות משרה במקום העבודה, ואת השלמת שכרו יקבל מקרן הפנסיה או ביטוח המנהלים בהתאם לשיעור הנכות שנקבעה. הפנייה לקרן הפנסיה או ביטוח המנהלים יכולה להיעשות לאחר מיצוי ימי המחלה של העובד במקום עבודתו.

 

עובד מדינה המבוטח בפנסיה תקציבית זכאי לפנות לוועדה רפואית של שירות המדינה, על מנת שתקבע את שיעור נכותו ואם המשך התאמתו לעבודה בשירות המדינה במשרתו ובכל משרה אחרת. פנייה אינה מותנית במיצוי ימי המחלה שלו.מרבית תעודות המחלה היום מציינות את ימי המחלה בהם ייעדר העובד מהעבודה וכן כי האבחנה הרפואית "מתועדת בתיק ברפואי", כדי לשמור על פרטיות העובד.

 

האם המעסיק חייב להתאים לשפר את תנאי העבודה כך שיתאימו לחולה?

 

חוק דמי מחלה קובע כי על המעסיק להציע לעובד עבודה אחרת המתאימה למגבלותיו הרפואיות. הפסיקה קובעת כי על המעסיק לעשות זאת כל עוד הדבר לא מטיל עליו נטל כלכלי כבד מדי. במצב כזה בית הדין בוחן כל מקרה לגופו.

 

לאילו הטבות זכאי עובד זה?

 

עובד חולה יהיה זכאי לנצל את יתרת ימי המחלה העומדת לרשותו על פי חוק או על פי ההסכם הקיבוצי במקום העבודה. בנוסף הוא יכול להשתמש בפנסיית נכות בקרן בה הוא מבוטח, וכן לפנות למוסד לביטוח לאומי בבקשה לנכות כללית ובמידת הצורך לקבל גמלת שירותים מיוחדים.

 

האם מותר לפטר חולה סרטן?

בדומה לכל חולה אחר - חל איסור לפטר עובד שחלה בסרטן  בתקופת היעדרותו מפאת מחלה או בתקופת הזכאות לדמי מחלה. מאידך, אם עובד חולה מיצה את ימי המחלה או שאינו שוהה בחופשת מחלה - ניתן לפטרו כל עוד יש לכך נימוקים ענייניים.

 

חשוב לציין כי מעסיק אינו רשאי לפטר עובד בשל מחלתו בהתאם לחוק שיוויון הזדמנויות לאנשים עם מוגבלות, שחל על כל מעביד שמעסיק מעבר ל-25 עובדים. גם במקום עבודה שמועסקים בו פחותעובדים אסור לפטר עובד רק בשל מחלתו, אולם ההגנה על עובד זה לא תהא מכוח חוק זה.

 

מה דינו של עובד שחלה בסרטן והחליט להתפטר?

 

החוק קובע, כי עובד רשאי להתפטר בשל מצב בריאותו ולקבל פיצויי פיטורים - אם הממצאים הרפואיים תנאי העבודה ושאר הנסיבות, מהווים סיבה מספקת להתפטרותו. הפסיקה קובעת, כי על העובד להציג בפני המעביד את מוגבלותו הנובעת מהמצב הרפואי, ולאפשר למעביד להתאים את תנאי העבודה למוגבלותו, בטרם יהיה זכאי להתפטר בדין מפוטר". 

 

הכותבת היא מומחית בדיני עבודה ממשרד נעמי לנדאו ושות'

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: משרד נעמי לנדאו
גלית קופרשמידט
צילום: משרד נעמי לנדאו
מומלצים